Annons

Åtta börsdirektörer under tung press

Ett trist sista kvartal, en börskurs i moll eller en bransch i motvind. SvD har ringat in börsdirektörerna som behöver leverera extra när årets första rapportsäsong nu drar igång. För några kan det handla om vinna eller försvinna.

Under strecket
Publicerad

Börje Ekholm, Oscar Engelbert och Casper von Koskull är några av de direktörer som behöver leverera extra.

Foto: Walter Bieri /AP, Matteo Prandoni/BFA/REX och Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

1 / 8

Börje Ekholm, Oscar Engelbert och Casper von Koskull är några av de direktörer som behöver leverera extra.
Börje Ekholm, Oscar Engelbert och Casper von Koskull är några av de direktörer som behöver leverera extra. Foto: Walter Bieri /AP, Matteo Prandoni/BFA/REX och Jessica Gow/TT

Efter sex år med en stadig börsuppgång har 2018 varit ett skakigt år. En lynnig amerikansk president, ett hotande handelskrig och ett vidrigt krig i Syrien är avgörande skäl till det dystra globala börshumöret. Stockholmsbörsen är i nuläget ner någon procent sedan nyår. Även i resten av världen pekar kurvorna nedåt.

För ett antal enskilda bolagsdirektörer är läget allvarligare än så. De har ofta både geopolitiska och bolagsspecifika problem. SvD listar toppdirektörer som i någon mån har kniven mot strupen. De måste leverera. Annars kan deras dagar som toppavlönad börs-vd vara räknade.

1. Casper von Koskull – Nordea

Foto: Jessica Gow/TT

Nordeas förra rapport var en besvikelse, intäkterna föll och aktien är ner 12 procent sedan nyår. Nu är det upp till bevis för vd Casper von Koskull.

Rapporteringen kring Nordea har de senaste månaderna nästan uteslutande handlat om flytten av huvudkontoret till Finland. Nu behöver Casper von Koskull ändra fokus och visa att han kan leverera bra bankaffärer igen. Uppförsbacken är tydlig och missnöjet internt stort efter att 4 000 anställda har fått gå.

Alla fyra storbanker är under press nu, det är analytikerkåren överens om. Fallande bostadspriser, svagare aktiemarknad och sämre ekonomi slår mot bankernas intjäningsförmåga. Även Handelsbanken med vd Anders Bouvin dras med i detta. Banken har haft svårt att hålla kostnaderna nere och har dessutom en högre värdering än övriga banker.

Nordea rapporterar 25 april.

Annons
Annons
Foto: Erik Simander/TT

2 / 8

2. Christian Fredrikson – Fingerprint

Foto: Erik Simander/TT

Fingerprints resa på börsen har varit mardrömslik sedan 2015. Vd Christian Fredriksons uppdrag ser allt mer omöjligt ut. Kursen har mer än halverats bara det senaste kvartalet. Den är ner 77 procent på ett år och har fallit 25 procent på tre år.

Det senaste kvartalsresultatet visade på en svidande förlust, minus 40 miljoner kronor. Det kan jämföras med Fingerprints resultat året innan – en halv miljard i vinst. Fallande priser och tilltagande konkurrens är två huvudproblem som Christian Fredrikson behöver hantera.

Utöver de affärsmässiga problemen har bolaget förtroendeproblem av sällan skådat slag. En historik av insiderhandel, återkommande brister i bolagskommunikationen och en kommande rättegång i vår mot tidigare vd:n Johan Carlstörm solkar ner bolagets rykte.

Fingerprint rapporterar den 3 maj.

Annons
Annons
Foto: Matteo Prandoni/BFA/REX

3 / 8

3 Oscar Engelbert – Oscar Properties

Foto: Matteo Prandoni/BFA/REX

Resultatet för fjärde kvartalet 2017 blev en förlust på 112 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på en kvarts miljard samma tid förra året. Försäljningsvolymen stannade samtidigt på blygsamma 16 bostäder netto under kvartalet, vilket kan jämföras med 104 bostäder motsvarande kvartal ett år tidigare.

Men någon risk för att Oscar Engelbrekt får sparken som vd finns inte. Han är nämligen största ägare i bolaget. Ett ovanligt upplägg. Oscar Properties är bostadsutvecklare och har ett nattsvart år bakom sig. Kursen har rasat nästan 70 procent. Bolaget är en av de stora förlorarna när bostadspriserna i Stockholm faller.

SvD har i ett flertal artiklar granskat bolagets satsning på lyxig bostäder och kunde i februari i år rapportera att Oscar Properties då hade osålda lägenheter för över en miljard kronor. Idag uppger bolaget att 1 114 bostäder är under pågående produktion, mycket av det är sålt på så kallad ”bindande” förhandsteckning som det på sistone har stormat kring.

Oscar Properties rapporterar 27 april.

Annons
Annons
Foto: Walter Bieri /AP

4 / 8

4. Ulrich Spiesshofer – ABB

Foto: Walter Bieri /AP

Pressen på ABB:s vd Ulrich Spiesshofer växer. Storägaren Christer Gardell är fortsatt rejält missnöjd över svag lönsamhet i kraftjätten.

– Ulrich Spiesshofer behöver leverera ett hyggligt bra resultat i kvartalsrapporten. Förra året präglades till viss del av en omgörning. Det här året förväntar sig många att ABB faktiskt levererar i form av ökad lönsamhet, säger Hampus Engellau, aktieanalytiker på Handelsbanken.

Christer Gardell, som äger aktier för 22 miljarder i ABB, har tidigare gett ledningen 18 månader på sig att få upp aktiekursen till 35 schweizerfranc. Värderingen skulle i så fall vara på samma nivå som konkurrenter som Rockwell och Honeywell. Den kursstegringen har ABB inte lyckats med. I dag, 18 månader senare, ligger aktiekursen kvar på cirka 22 schweizerfranc.

ABB:s aktiekurs är ner 12 procent sedan nyår. ABB rapporterar 19 april.

Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TT

5 / 8

5. Börje Ekholm – Ericsson

Foto: Christine Olsson/TT

Ericsson är ute på en ökenvandring. Resultatet för helåret 2017 landade på minus 38 miljarder kronor. Vd Börje Ekholms utmaningar är gigantiska. Nu har han dessutom Christer Gardell med på färden som största kapitalmässiga ägare. Gardell är, som vanligt, oblyg när det gäller att ventilera synpunkter och kritik.

”Det går för långsamt” var Christer Gardells korta kommentar på Ericssons bolagsstämma nyligen och syftade på Börje Ekholm och den övriga ledningens förändringsarbetet i krisbolaget. På samma bolagsstämma fick Ericsson en ny ordförande, hyllade Ronni Leten.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tycker inte att småspararna ska hoppas på för mycket.

– Det är många som länge har väntat på en vändning i Ericsson. Men den skjuts på framtiden hela tiden. De 350 000 privatpersoner som äger aktier i Ericsson ska inte ha för höga förväntningar just nu.

– Är man optimistiskt lagd kan man å andra sidan säga att det nog inte behövs så mycket goda nyheter i rapporten för att aktien ska ta ett rejält skutt uppåt, säger Johanna Kull.

Ericsson rapporterar 20 april.

Annons
Annons
Foto: Erik-Fagerwall

6 / 8

6. Mattias Perjos – Getinge

Foto: Erik-Fagerwall

Carl Bennets Getinge har tuffa år bakom sig. De dåliga nyheterna tycks inte ta slut för medicinteknikbolaget. I maj förra året klev Mattias Perjos på som ny vd efter att den tidigare vd:n fått sparken efter bara 17 månader på posten.

Efter en bra start har tyvärr de dåliga nyheterna fortsatt att dominera. Den senaste rapporten var en besvikelse.

Utöver svaga resultat har ett annat problem dykt upp. Det handlar om den pågående kartellutredningen i Brasilien. Bara för några veckor sedan tvingades Mattias Perjos meddela att man sätter av ytterligare 350 miljoner kronor relaterat till problemen i Brasilien. SEB utesluter inte att Getinge tvingas till ytterligare avsättningar.

Kursen är ner 18 procent i år och 45 procent på tre år. Getinge rapporterar 25 april.

Annons
Annons

7 / 8

7. Even Frydenberg – Scandic

Allt var frid och fröjd fram till tisdagen den 16 januari i år. Då gick ridån ner. Hotelljätten kom med en rejäl vinstvarning som fick aktien att falla brant. Idag står kursen på minus 33 procent sedan nyår.

Vinstvarningen innebar att den relativt nya vd:n Even Frydenberg tvingades erkänna att framför allt Stockholm har drabbats av en överetablering av hotell.

– Det stora är det som skett runt Brunkebergstorg där cirka 1 000 rum har tillkommit sedan april i fjol, sade Even Frydenberg i samband med vinstvarningen i januari.

Nu måste den tidigare börsfavoriten (aktien var upp 75 procent de senaste två åren innan vinstvarningen) visa att man kan hantera det nya tuffare marknadsläget. Alla verkar inte övertygade om det. Investmentbanken ABG Sundal Collier är en av dem som har sänkt sin riktkurs för Scandic rejält. Från 115 kronor ner till 78 kronor. Scandic rapporterar 26 april.

Annons
Annons

Atlas Copcos vd Mats Rahmström

Foto: Atlas Copco

8 / 8

8. Mats Rahmström – Atlas Copco

Atlas Copcos vd Mats Rahmström
Atlas Copcos vd Mats Rahmström Foto: Atlas Copco

Atlas Copco skiljer sig från alla övriga bolag på SvD:s lista. Här handlar det om en klockren succé. Wallenbergbolaget Atlas Copco är hyllat och idag börsens högst värderade bolag. Börsvärdet ligger på 428 miljarder kronor.

Men hög värdering innebär också hög fallhöjd – allt annat än en fantastisk rapport kommer sannolikt straffas på börsen.

Mats Rahmström är relativt ny som vd och redovisade i senaste bokslutet ett imponerande rörelseresultat för fjärde kvartalet på över 6 miljarder kronor. Ändå var det lite sämre än vad analytikerna hade förväntat sig. Sedan nyår är aktien upp 3 procent. Atlas Copco rapporterar 25 april.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons