Annons

Börsen anmäler fler fall av marknadsmissbruk

Ekobrottsmyndigheten har sedan i fjol upplevt ett kraftigt ökat antal anmälningar kring marknadsmissbruk. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten har sedan i fjol upplevt ett kraftigt ökat antal anmälningar kring marknadsmissbruk. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson / TT

Misstänkta fall av insiderbrott och marknadsmanipulation på Stockholmsbörsen fortsätter att öka, enligt Nasdaq.

Men antalet åtal har inte följt med i utvecklingen.

– Det är väldigt svårt att bevisa brotten, säger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Gunilla Sandblom.

Under strecket
TT
Publicerad

De nordiska och baltiska Nasdaq-börserna växer så det knakar. Antalet noterade bolag har under de senaste tre åren fördubblats och uppgick i juni till tusen stycken.

Att köpa och sälja värdepapper har också blivit allt enklare. Oftast är aktieaffären bara några knapptryck bort, antingen genom en mobilapp eller över nätet.

Medan handelsalternativen ökar så stiger antalet misstänkta insiderbrott och marknadsmanipulationer. Under det första halvåret anmälde Stockholmsbörsen 81 fall av marknadsmissbruk till Finansinspektionen. Under samma period i fjol var den siffran 51 stycken.

Många ärenden hamnar i slutändan på Ekobrottsmyndighetens bord, närmare bestämt hos Finansmarknadskammaren. Av de misstänkta fallen av marknadsmissbruk är det insiderbrotten som sticker ut mest.

– Vi har de senaste åren sett hur inflödet av insiderbrott ökat ganska kraftigt.

I fjol lämnades totalt 244 anmälningar gällande insiderbrott in till myndigheten. Hittills i år har strax under hundra fall rapporterats.

Enligt Sandblom begås sannolikt fler brott, vilket delvis förklaras av ett kraftigt ökat antal nynoteringar av bolag på börsen. Det leder i sin tur till en större mängd insiderinformation i omlopp.

Majoriteten av insiderfallen läggs dock ned. Endast omkring 6–8 anmälningar per år når hela vägen till domstol.

– Vi har ungefär lika många åtal varje år, så det avspeglar inte det ökade inflödet av anmälningar. Men vi är å andra sidan lika stora som vi var för några år sedan.

Även marknadsplatserna påverkar anmälningsstatistiken. Såväl Spotlight (tidigare Aktietorget) som Stockholmsbörsens ägare Nasdaq filar på sina övervakningsinstrument kontinuerligt.

– Våra verktyg blir med tiden mer effektiva på att plocka upp den här typen av beteenden, säger Jimmy Kvarnström, nordisk chef för marknadsövervakningen på Nasdaq.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons