Annons

Patricia Hedelius:Börsen håller andan: Kan de enas utan att tappa ansiktet?

Det råder stor osäkerhet om de två ekonomiska supermakterna ska lyckas komma överens om ett nytt handelsavtal. Det är bara för världen att hålla andan och vänta, ett ny uppgörelse mellan USA och Kina skulle ge börserna en välbehövlig skjuts.

Under strecket
Publicerad

Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal mellan världens två ekonomiska supermakter, Kina och USA.

Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 1

Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal mellan världens två ekonomiska supermakter, Kina och USA.

Foto: Andy Wong/AP Bild 1 av 1
Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal mellan världens två ekonomiska supermakter, Kina och USA.
Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal mellan världens två ekonomiska supermakter, Kina och USA. Foto: Andy Wong/AP

Vare sig före eller under sin tid i Vita huset kan Donald Trump beskrivas som tråkig. Men det var länge sedan man roat kunde betrakta honom i tv-intervjuer och dokusåpor som ett lokalt spektakel. Som USA:s president är Donald Trumps dagsform avgörande för den globala ekonomin.

En dryg vecka in på det nya året är stora delar av den amerikanska statsapparaten stängda. Donald Trump har hotat med att utlysa en nationell kris för att få loss finansiering till den utlovade muren mot Mexiko. Samtidigt fortsätter utredningen om presidentens personliga affärsförbindelser med ryska intressen.

Utanför landets gränser är handelssamtalen med Kina i fokus. Mycket står på spel för båda länderna. Om man inte kan komma överens så trappas tullkriget upp i mars efter en tre månader lång vapenvila.

Annons
Annons

Att lova är en sak, att hålla löftet en annan.

Diskussionerna om handelsrelationerna har blivit mer konkreta efter Xi Jinping och Donald Trumps möte i Argentina. Då slog Trump slog fast att Kina behöver förändra sin syn och hantering av patent och cyberstölder. Sedan dess har Kina utlovat en skärpning av lagar och tuffare sanktioner mot de inhemska företag som gör sig skyldiga till patent- och teknikstölder. Men att lova är en sak, att hålla löftet en annan.

Frågan om patent är dessutom bara en av många svåra förhandlingsnötter att knäcka.

Konflikten runt Ericssons kinesiska konkurrent Huawei har hårdnat under fjolåret. Allt fler länder väntas följa efter USA och stänga ute telekomjätten från sina nät då bolaget misstänks spionera för Kinas räkning. Sedan bolagets finanschef, Meng Wanzhou, frihetsberövats av kanadensiska myndigheter så skruvades temperaturen upp ytterligare i konflikten mellan USA :s allierade Kanada och Kina.

Kinas ambitioner att inom sex år bli världsledande inom en rad olika teknikområden ses också med stor misstänksamhet och beskylls av USA att bryta mot världshandelsorganisationen WTO:s regler. Kinesiska statens odelade stöd för att uppnå målet om att Kina ska bli bäst inom robotar, bilar drivna med miljöteknik, bioteknik med mera anklagas för att snedvrida konkurrensen och är bland annat de områden som Trump har infört tullar på. Frågan är hur villigt Kina är att dra ned på ambitionsnivån för att kunna ro ett nytt handelsavtal i hamn.

Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal.

Annons
Annons

Utmaningarna är inte bara teknik- och patentrelaterade utan även livsmedel är sprängstoff. Vilket också direkt påverkar det inhemska stödet för Donald Trump. Sojabönor, majs, korn och fläsk är några av de varor som USA exporterar och som Kina satt tullar på. Väljare i det bördiga mellanvästern har därmed direkt fått känna av handelskriget och många hoppas på en lättnad av tullarna för att få igång exporten igen.

Bilförsäljningen i Kina har sjunkit under flera månader, inte bara för att ekonomin bromsar in utan för att många hett eftertraktade märken helt enkelt blivit väsentligt dyrare sedan Kina infört tull på amerikansktillverkade bilar. Här blir handelskonflikten tydlig. När det säljs färre bilar i Kina behöver det tillverkas färre bilar i USA.

Än så länge är det tjänstemän på lägre nivå som förhandlar men uppgifter i kinesisk media pekar på att Donald Trump kanske kommer träffa Xi Jinpings vice president Wang Qishan om ett par veckor i samband med näringslivet och politikernas årliga möte i Schweiziska Davos.

Det ger ytterligare respit om den här veckans samtal kör fast. Efter den stökiga börshösten så hoppas många på ett nytt handelsavtal. Det skulle göra susen för världens börser som ser stora kostnader förknippade med konflikten och en stor risk för en tuff ekonomisk inbromsning vid en upptrappning.

Trots att Donald Trump ser ett starkt samband mellan sin egen popularitet och de inhemska börsernas utveckling har han många gånger satt skräck i investerarna med sin lynnighet som gör honom svårförutsägbar.

Varken Donald Trump eller Xi Jinping lär vilja vika ner sig. Men frågan är hur mycket de kan backa för att enas, utan att samtidigt förlora ansiktet.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion BÅDER SEGER OCH FÖRLUST FÖR TRUMP
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons