Annons

Börsens ”skräckindex” klättrar mot rekordnivåer

Vix är ett index som är baserat på prissvängningar i optioner på det amerikanska S&P-index.
Vix är ett index som är baserat på prissvängningar i optioner på det amerikanska S&P-index. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Investerarna har inte varit så oroliga sedan Greklandskrisen. Det visar börsens så kallade skräckindex. Men ännu är det inte köpläge för aktier.

Under strecket
Publicerad

Det heter vix, och står för volatilitetsindex. Det mäter enkelt uttryckt svängningarna på börsen. Eftersom börsen tenderar att svänga upp och ner ovanligt mycket i oroliga tider har det fått namnet skräckindex.

– Det är ett tydligt bevis på att om du är orolig för vad som ska hända med dina sparpengar så är du inte ensam, säger Aktiespararnas analyschef Peter Malmqvist.

Index var i slutet av veckan uppe i 48. Man får gå tillbaka till finanskrisen 2008 för att hitta högre nivåer.

Peter Malmqvist konstaterar att man just kan se exakt samma oro på Stockholmsbörsen. De senaste dagarna har börsen i spåren av corona svängt med mellan 4 och 5 procent per dag.

– Man får gå tillbaka till Greklandskrisen och finanskrisen för att se lika stora svängningar.

En kunnig placerare kan använda den här typen av indikationer för att försöka förstå när börsen kommer att vända upp igen efter en kris. Men än så länge vågar inte Peter Malmqvist se dagens höga nivåer som en köpsignal.

Ett problem är att vix och liknande index inte är jättebra på att se skillnaden mellan en bra och dålig börs.

Annons
Annons

– Nästan alltid när börsen vänder ner i ett kaotiskt läge får du stora svängningar, men även när börsen vänder upp igen brukar du se stora svängningar, säger Peter Malmqvist.

Det innebär att i ett läge som detta kan ett högt värde för vix lika gärna vara ett tecken på att krisen är över som på att börserna ska ner ännu mer.

Ännu viktigare är att det fortfarande inte finns några externa faktorer som skulle motivera att kurserna börjar stiga. Peter Malmqvist påpekar att kurserna efter förra årets stora uppgång fortfarande ligger högt. Det finns alltså en viss fallhöjd kvar till de kurser som är motiverade av företagens vinster.

– Kombinerar jag att vi fortfarande har en hög värdering med stora rörelser skulle jag fortfarande se det som en varningsindikator, säger Peter Malmqvist.

Den siffra som kanske är viktigast just nu har inget med vinster och BNP att göra, utan är antalet nya insjuknande i corona. När när den börjar plana ut har vi en signal att själva corona-krisen kan vara på väg att avta.

– Lite beroende på när det händer tror jag att det är den absolut viktigaste faktorn för att börserna ska kunna vända uppåt igen, säger Peter Malmqvist.

Men även om börserna troligen ännu inte nått botten rekommenderar Peter Malmqvist inte en långsiktig sparare att sälja, helt enkelt eftersom det är i stort sett omöjligt att pricka in botten.

Då är det oftast bättre att sitta still i båten och vänta på att kurserna återhämtat sig igen. I regel brukar det ta ungefär ett år för börserna att återhämta sig efter ett större ras.

– Om du däremot känner dig väldigt orolig kan det vara idé att sälja en liten andel, kanske tio procent. Det brukar ge lugn och ro.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons