Annons

Börsexperter nervösa inför skräckmånaden

SvD:s rundringning visar att tre av fyra experter är nervösa inför aktiemarknaden i oktober.
SvD:s rundringning visar att tre av fyra experter är nervösa inför aktiemarknaden i oktober. Foto: Pontus Lundahl/TT

Börsens skräckmånad väntar. Dessutom har höstens vinstvarnings–säsong startat med chockbesked från Ericsson. SvD:s rundringning visar att tre av fyra experter är nervösa inför aktiemarknaden i oktober.

Under strecket
Publicerad

Statistiken är tydlig. Oktober är värst. Det är den månad då flest stora börsfall (på över 5 procent) har inträffat på Standard & Poor’s 500 i USA. 19 stycken är registrerade sedan 1928.

Det är betydligt fler än september och november, som också är stökiga börsmånader historiskt sett. De har 11 respektive 12 större börsfall registrerade sedan sent 1920-tal.

– Lite nervös är jag inför oktober. Framför allt tycker jag det finns skäl att vara bekymrad över de försämrade konjunktursignalerna, säger Johan Javeus, chefstrateg på SEB, som tagit fram statistiken över S&P 500:s kursutveckling över åren.

Han talar om oktoberspöket på börsen. Det är ingen tvekan om att många placerare under åren har förlorat pengar i oktober. Men han påpekar också att branta börsfall just den här månaden inte behöver betyda att den faktiskt också slutar på minus.

– Det är ganska vanligt med snabba återhämtningar. Det vill säga branta kursfall följs av kraftiga rekyler uppåt, säger Johan Javeus.

Han är en av fyra experter som SvD talat med inför månadsskiftet.

Annons
Annons

Tre av dem beskriver en känsla av nervositet inför vad som väntar på aktiemarknaden.

– Jo, jag kan känna oro, säger Maria Landeborn, privatekonom på Danske Bank.

Hon fortsätter:

– Vi har redan fått en del vinstvarningar från USA och Tyskland. Det är illavarslande. US Steel varnade för lägre vinst i förra veckan (ståljätte i USA, reds anm). Jag tror rapportsäsongen kan innebära ett par kallduschar resultatmässigt från svenska bolag.

Brexit, handelskrig, konflikten i Mellanöstern och försämrad konjunktur. Det är några exempel på oroshärdar just nu.

Maria Landeborn har samma inställning som SEB:s Johan Javeus när det gäller vad som oroar henne mest.

–  Risken för en kommande lågkonjunktur. Den hänger visserligen nära ihop med handelskriget, men det är sämre konjunktursignaler som verkligen kan sänka börshumöret. Sedan kommer de andra konflikterna som lök på laxen, säger hon.

Maria Landeborn delar bilden av oktober som en läskig börsmånad. Läskig i bemärkelsen stora kursrörelser. Men hon påpekar samtidigt att bilden är motsägelsefull. Börssäsongen oktober-april brukar samtidigt vara stark.

– Men kom ihåg att handelskriget har trappats upp under det här kvartalet. Det är troligt att vi kommer få sen en del konsekvenser av det i de kommande kvartalsrapporterna. Särskilt med tanke på att många prognoser om vinsttillväxt fortfarande ligger högt, kring 10 procent.

Stockholmsbörsen har gått urstarkt under 2019. Upp 18 procent hittills. Men då ska man komma ihåg att förra hösten var nattsvart. Från oktober till sista december var kurserna ner nästan 15 procent.

Annons
Annons

Väljer man att se kursutvecklingen de senaste året istället för sedan årsskiftet blir bilden en annan. Då är index upp bara någon enstaka procent.

– Jag är klart orolig för börsen. Jag tycker placerarna underskattar effekten av handelskriget mellan USA och Kina. Jag möter allt för ofta ett resonemang som går ut på att eftersom vi inte sett några blodiga börsfall hittills så kommer det inte heller hända. Det är ett farligt synsätt, säger Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna.

Han anser att handelskriget redan har fått tydliga konsekvenser. Tillväxten globalt har gått ner, industrin har påverkats och hela den internationella bilindustrin hotas av stora problem, enligt Peter Malmqvist.

– Jag tror vi kommer få höra mer om handelskriget och dess konsekvenser under rapportsäsongen. Framför allt i USA, säger han.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, sticker ut bland de fyra aktieexperterna SvD talat med.

– Jag är inte nervös. Och jag tycker man ska vara försiktig med att måla ut en specifik månad som särskilt mörk, säger Johanna Kull som dock ändå konstaterar en stor makroekonomisk osäkerhet.

– Jag tror inte vi kommer få se några stora tillväxttal under rapportsäsongen. Fokus kommer istället ligga på hur bolagen håller kostnaderna under kontroll, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons