Annons
Analys

Patricia Hedelius:Börshajarna har hittat sina nya byten

Trots det episka raset i Fingerprints aktie under förra året räknar många aktieproffs med fortsatt kursfall, visar blankningsstatistiken. Men fler bolag väntas få det tufft framöver – bland annat två folkaktier.

Under strecket
Publicerad
Foto: Erik Mårtensson/TTBild 1 av 1
Foto: Erik Mårtensson/TTBild 1 av 1
Foto: Erik Mårtensson/TT

Den som köper aktier hoppas förstås på en kursuppgång. Just kursförändringar i aktier kan ge stora pengar, men inte bara på det mer traditionella sättet att först köpa billigt för att sedan sälja dyrt.

Det går nämligen också att börja i en annan ände - att sälja dyra aktier för att sedan köpa tillbaka dem billigt. Det är vad fenomenet blankning handlar om.

Hedgefonder, som lever på kursförändringar, lånar gärna aktier från ägare i det bolag man anser har en ”för hög” värdering. Därefter säljs de lånade aktierna, och innan de ska lämnas tillbaka kan de förhoppningsvis köpas tillbaka till ett lägre pris.

Fingerprint Cards har under flera år varit ett bolag där strategin har varit lönsam. Under 2017 rasade kursen från över 60 kronor till under 20-lappen. Att som investerare sälja Fingerprint-aktier som man lånat har givit en avkastning på drygt 57 procent.

Annons
Annons

Ibland går det dock inte som planerat.

Strategin har även fungerat bra i strålknivsbolaget Elekta, liksom i flygbolaget SAS. Här har blankarna dock tjänat nära 13 procent och drygt 17 procent. Däremot har man fortsatt att gå bet i elektronikbolaget Mycronic, liksom i inkassobolaget Intrum Justitia. Där har nämligen aktiekurserna stigit, vilket har bäddat för tioprocentiga förluster för blankarna.

För en traditionell aktieinvesterare handlar analysen ofta om aktien kan betraktas som dyr eller inte. För blankare spelar fler faktorer in vid val av blankningsaktie.

Ofta har de bolag blankare siktar in sig på ett eller flera problem som är så pass noga att man räknar med att de vid någon tidpunkt ska sänka aktiekursen.

Ibland går det dock inte som planerat.

Mätteknikbolaget Hexagon intresserade exempelvis många blankare under fjolåret. Farhågor om en bristande intäktsredovisning väckte blankarnas intresse, men det var insidermisstankarna mot vd:n Ola Rollén som verkligen skapade förutsättningar för ett kursfall.

Sedan blev det precis tvärtom. Hexagon pekades nämligen i media senare ut som föremål för en budstrid. De som sålt lånade aktier tvingades att köpa tillbaka dem dyrt på marknaden. Helt plötsligt var Hexagon inte årets ”short” utan årets ”grave yard for shorters”. Frikännandet av Ola Rollén nu i januari blev spiken i kistan för hedgefondernas försök att tjäna pengar på kursfall i Hexagon.

Det finns en kritik mot att blankning överhuvudtaget är tillåtet. Blankare kan få ihop mycket kapital och det säljtryck som kan skapas i en aktie kan dra med sig andra investerare - som då också säljer. Prisutvecklingen i en aktie kan därmed hållas tillbaka, och det utan att några dåliga nyheter samtidigt har publicerats.

Annons
Annons

Om blankarna ligger rätt eller inte? Ett första test börjar i slutet av januari, då rapportperioden drar igång.

Men så länge blankning är tillåtet är det en strategi att hålla ögonen på.

Hittills i år är fortfarande Fingerprints aktie en favorit att låna och sedan sälja, eftersom blankarna räknar med ett fortsatt försäljningstapp från kinesiska kunder.

Men biometribolaget slås faktiskt ut av Intrum Justitia, där nära en femtedel av bolagets aktier nu är blankade, enligt statistik från investmentbanken ABG. Den skeptiska inställningen till inkassobolaget handlar om att de långsiktiga målen ifrågasätts med nuvarande lönsamhet och tillväxt.

Det blir inte heller någon lättnad för kurskatastrofen Raysearch, där drygt 8 procent av bolagets aktier sålts av hedgefonder för att köpa tillbaks vid ett senare tillfälle. Uppenbarligen räknar man med fortsatta problem för mjukvarubolaget.

Även folkaktier lockar faktiskt numera till sig blankare. Nära 8 procent av H&M:s aktier är (enligt statistik från ABG) lånade av blankare som sålt dem, och det trots svårigheter att faktiskt hitta aktier att låna. Ingen snar vändning i klädjätten väntas, med andra ord.

Också Ericsson har seglat upp som en blankarfavorit. Fyra procent av det totala kapitalet är lånade av blankare, enligt Holdings.

Om blankarna ligger rätt eller inte? Ett första test börjar i slutet av januari, då rapportperioden drar igång.

Artikeln har uppdaterats och förtydligast i tionde stycket den 24 januari

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons