Annons

Börsjättarnas vinst kan raderas

Halva AB Volvos vinst skulle försvinna om företaget tvingades leva efter de vinstbegränsningar som regeringen nu vill införa inom skola och omsorg.

Konsultjätten Sweco skulle få nästan hela sin vinst utraderad. Det visar beräkningar som SvD låtit göra.

Under strecket
Publicerad

För AB Volvo skulle halva vinsten försvinna om privata företag tvingades leva efter de vinstbegränsningar som Ilmar Reepalu har lagt fram i välfärdsutredningen.

Foto: Thomas Johansson/TT, Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1

För AB Volvo skulle halva vinsten försvinna om privata företag tvingades leva efter de vinstbegränsningar som Ilmar Reepalu har lagt fram i välfärdsutredningen.

Foto: Thomas Johansson/TT, Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1
För AB Volvo skulle halva vinsten försvinna om privata företag tvingades leva efter de vinstbegränsningar som Ilmar Reepalu har lagt fram i välfärdsutredningen.
För AB Volvo skulle halva vinsten försvinna om privata företag tvingades leva efter de vinstbegränsningar som Ilmar Reepalu har lagt fram i välfärdsutredningen. Foto: Thomas Johansson/TT, Jonas Ekströmer/TT

Både regeringen och utredaren Ilmar Reepalu har hävdat att välfärdsutredningen inte är ute efter ett regelrätt vinstförbud. Den vinst ägaren tillåts plocka ut är rimlig i förhållande till det kapital man satsar, menar man.

Men beräkningar som SvD låtit revisionsbyrån Grant Thornton göra visar att samma beräkningsmodell skulle radera ut vinsterna för många av Sveriges storföretag.

I praktiken är de här reglerna ett vinstförbud för personalintensiva tjänsteföretag

Hårdast skulle reglerna inte oväntat slå mot börsens tjänsteföretag. Sweco, som är ett renodlat konsultföretag, skulle bara tillåtas ha rörelsemarginal på 0,61 procent.

I praktiken är de här reglerna ett vinstförbud för personalintensiva tjänsteföretag.

– Det gäller liknande förhållanden för tjänsteföretag som för företag inom skola och omsorg. De binder väldigt lite kapital och därmed utraderas i praktiken deras möjlighet att göra vinst om man skulle tillämpa de här reglerna, säger Mats Fagerlund, chef för Advisory på Grant Thonton.

Annons
Annons

– I praktiken är de här reglerna ett vinstförbud för personalintensiva tjänsteföretag.

Klädjätten H&M klarar sig något bättre, eftersom företaget binder en hel del kapital i sina lager. Grant Thorntons beräkningar ger en tillåten rörelsemarginal på 2,15 procent. Av 2016 års rörelseresultat på 24 miljarder hade ändå nästan 20 försvunnit om H&M teoretiskt hade tvingats följa de regler som regeringen vill sätta för skol- och omsorgsföretag.

– Även i deras fall ger reglerna inte utrymme för en tillräckligt stor vinst, säger Mats Fagerlund.

Om marknaden trodde att den här lagen kommer att gå igenom så skulle skol- och omsorgsföretagen på börsen redan ha rasat

Läget blir lite annorlunda för verkstadsföretagen, som binder mycket kapital i lager, maskiner och fabrikslokaler. Men det är en öppen fråga om reglerna skulle tillåta att de drivs på svältkur eller kan göra hälsosamma vinster.

Enligt Grant Thorntons beräkningar skulle lastbilstillverkaren AB Volvo kunna göra en rörelsemarginal på 3,4 procent. Det räcker för att överleva, men knappast för att göra aktieägarna nöjda. 2016 var den verkliga vinsten ungefär dubbelt så hög.

Eventuellt skulle reglerna kunna tolkas mer generöst och tillåta att vissa finansiella poster som finns i Volvos balansräkning får räknas in som operativt kapital.

– I så fall skulle de faktiskt kunna göra en rimlig vinst, konstaterar Mats Fagerlund.

Exemplet med Sweco visar enligt Mats Fagerlund att det i praktiken inte går att driva ett välfärdsföretag enligt de här reglerna långsiktigt. Om lagen skulle gå igenom är enda chansen för företagen att skapa en struktur som närmar sig verkstadsföretagen.

– Regeringen satte inte stopp för möjligheten att öka sitt kapital genom att köpa till exempel skolbyggnader. Så om Academedia skulle förvärva alla byggnader de verkar i skulle de få göra okej vinst.

Mats Fagerlund säger att det skulle vara en total katastrof för aktiekursen om förslaget blev lag.

– Om marknaden trodde att den här lagen kommer att gå igenom så skulle skol- och omsorgsföretagen på börsen redan ha rasat.

SvD har bett civilminister Ardalan Shekarabi om en kommentar, men han har avböjt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons