Annons

Lättnad på börsen efter hopp om tulluppgörelse

Efter Donald Trumps besked om ståltullar påverkades börserna. Men nu verkar uppgörelser lugna ned stämningen.
Efter Donald Trumps besked om ståltullar påverkades börserna. Men nu verkar uppgörelser lugna ned stämningen. Foto: Susan Walsh/TT

De hårda orden har nu ersatts av samtal i tullbråket mellan USA och Kina.

Enligt tidningen The Wall Street Journal ska USA:s finansminister Steven Mnuchin vara redo att besöka Peking för ytterligare förhandlingar.

Under strecket
TT
Publicerad

Efter förra veckans kraftiga nedgångar på börser runt om i världen, som ett resultat av oron för ett handelskrig, är nu tongångarna betydligt mera positiva.

Asienbörserna återhämtade sig under morgonen och de ledande Europabörserna följer samma linje med breda uppgångar. Även terminshandeln inför USA-börsens öppnande senare i eftermiddag visar på en positiv inledning, S&P stiger 1,0 procent i förhandeln.

Börsreaktionerna hänger samman med uppgifter om att Kina och USA nu ska ha inlett förhandlingar för att undvika ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier.

Enligt källor till The Wall Street Journal har samtal inletts mellan de båda länderna efter att USA tidigare hotat med tullar på 1 300 kinesiska varor för över 60 miljarder dollar.

Samtalen ska skötas från USA:s sida i form av finansministern Steven Mnuchin och handelsrepresentanten Robert Lighthizer, från kinesiskt håll genom Liu He, nyligen utsedd till vice premiärminister.

USA ska enligt tidningen ha begärt att Kinas tullar på amerikanska bilar reduceras. Krav har även framförts om större tillgång till Kinas finanssektor för amerikanska bolag samt utökade köp av USA-producerade halvledare.

Steven Mnuchin ska vara beredd att resa till Peking för förhandlingar, men redan i helgen förekom samtal mellan de båda parterna.

– Mnuchin kontaktade Liu He i helgen för att gratulera honom till hans nya position. De har också diskuterat handelsunderskottet mellan länderna och diskuterat möjligheten till att minska det, sade en talesperson för Mnuchin till tidningen.

Från kinesiskt håll meddelas samtidigt att man är beredd att hålla samtal med USA. Uppgifterna kommer från en talesperson för landets utrikesdepartement i samband med en pressträff.

President Donald Trumps hot om nya tullar på varor från Kina fick landet att i förra veckan flagga för motåtgärder i from av kinesiska tullar på ett hundratals amerikanska varor, bland annat på fläskkött och aluminiumprodukter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons