Annons

Börsras i Qatar: ”Redan höga risker i regionen”

Qatar isoleras nu av sina grannländer. Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain bryter de diplomatiska relationerna. Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatar och börsen faller kraftigt.

Under strecket
Publicerad

Thina Saltvedt, oljeanalytiker hos Nordea i Oslo.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix.

Thina Saltvedt, oljeanalytiker hos Nordea i Oslo.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix.
Thina Saltvedt, oljeanalytiker hos Nordea i Oslo.
Thina Saltvedt, oljeanalytiker hos Nordea i Oslo. Foto: Berit Roald/NTB scanpix.

Motiveringarna bakom avståndstagandet är likartade, det handlar om rädsla för terrorism och extremism. Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism.

– De stora riskerna i regionen är redan väldigt höga. Ur ett makroperspektiv är det viktigt att nu följa den geopolitiska utvecklingen. En mängd olika faktorer påverkas ju av läget, däribland oljepriset och flyktingströmmar, säger Anna Breman, chefekonom Swedbank

Börsen i Qatar öppnade med ett ras på drygt 5 procent. Även oljepriset stiger något efter nya spänningar i Mellanöstern, där Saudiarabien och andra arabstater har brutit diplomatiska relationer med Qatar.
Investerare ser nu tecken på ett fallande utbud från oljekartellen Opec.

Det är stora politiska motsättningar i regionen och nu vill grannländerna visa sitt missnöje.

Annons
Annons

Ett fat Nordsjöolja (Brent) har stigit 1,1 procent och kostar på måndagsförmiddagen runt 50 dollar, att jämföra med fredagen då priset låg under 50-strecket.

– Det är stora politiska motsättningar i regionen och nu vill grannländerna visa sitt missnöje. Det har varit spänt i många år och så reaktionen är inte oväntad. Det vi ser nu är ett sätt att försöka förhindra kopplingarna till IS, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Oslo till SvD.

Reaktionerna på oljepriset är inte förvånande anser hon.

– Marknaden är orolig för att det ska bryta ut en politisk oro som påverkar oljeleveranserna från världens sex viktigaste oljeproducerande länder. Men det är mycket sällan det blir så.

Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism. De senaste veckorna har direkta anklagelser förts fram i rapportering i amerikanska medier. Personer från Qatar har bland annat pekats ut av amerikanska finansdepartementet för att finansiera terrorism.

Förenade arabemiraten ger diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna landet, och anklagar Qatar för att underminera stabiliteten i regionen. Bakgrunden är Qatars stöd och finansiering av ”terrorister, extremister och sekteristiska organisationer”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons