Annons

Börsstatistik: ”Kraftiga uppgångar efter USA-val”

Oavsett valutgång har den amerikanska börsen stigit kraftigt efter varje mellanårsval visar historisk statistik.

– Året före ett val har avkastningen legat på minus 1 procent men året efter ligger avkastningen i snitt på 16 procent. Ett väldigt spännande samband, säger Maria Landeborn, sparekonom Danske Bank.

Under strecket
SvD Näringsliv
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion BRYR SIG BÖRSEN OM VALET?

Den amerikanska ekonomin är i fin form. Ekonomin växer och går på högvarv och president Donald Trump har stimulerat ekonomin ytterligare genom bland annat sänkt bolagskatt och stora investeringar i amerikansk infrastruktur.

– Trump har trampat gå gasen trots att USA redan gick på högvarv. Tillväxten är extrem och arbetslösheten är den lägsta på 50 år. Hotbilden som jag ser nu är överhettning. Arbetsmarknaden är ansträngd och bolagen har svårt att hitta arbetskraft säger Maria Landeborn sparekonom på Danske Bank i onsdagens Ekonomistudion.

Demokraternas framgång i mellanårsvalet i USA där de tar kontrollen över representanthuset, pressade både dollarn och räntorna under onsdagen. Generellt gav världens börser tummen upp till valresultatet. Och historiskt följer uppgången en tydlig trend. Det tunga amerikanska bolagsindexet S&P 500 har stigit 18 av de senaste 18 åren efter tidigare mellanårsval. Och det helt oavsett valutgång.

- Sedan andra världskrigets slut har det hållits totalt 18 mellanårsval i USA. Och efter samtliga av dessa har börserna stigit kraftigt med en avkastning på i snitt 16 procent. Det verkar bli något av ett lättnadsrally. Ett väldigt spännande samband, säger Maria Landeborn sparekonom på Danske Bank.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons