Annons

Bortom campingarna – hitta lugnet på Öland

Gamla väderkvarnar syns överallt på Öland.
Gamla väderkvarnar syns överallt på Öland. Foto: Emma Larsson

Nu stundar bråda dagar i sommarparadiset Öland. Men på de gamla pensionaten och badhotellen råder ett behagligt lugn.

Under strecket
Publicerad

Ett pålitligt sommartecken. Överallt på Öland växer syrener och jättevallmo.

Foto: Emma Larsson

Eco by Strandnära är inrett i vilsam färgskala och nästan hundra procent ekologiskt.

Foto: Emma Larsson

Välkända fyren Långe Jan tronar på Ölands södra udde, i närheten av Ottenby fågelstation.

Foto: Emma Larsson

Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström driver sedan i fjol Eksgården Hotell & Restaurang.

Foto: Emma Larsson

I ladan på Södviks Gästgivaregård arrangerar Jennifer Perdin i vanliga fall bröllopsfester och logdans.

Foto: Emma Larsson

På Ninnis Kroppkaksbod har man lagat äkta öländska kroppkakor i decennier.

Foto: Emma Larsson

Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm grundades 1924 och tog från början bara emot utarbetade hemmafruar.

Foto: Emma Larsson

Solnedgång över Ölands södra udde, där luften är fylld av småfåglar.

Foto: Emma Larsson

Ett pålitligt sommartecken. Överallt på Öland växer syrener och jättevallmo.

Foto: Emma Larsson

Det är med rätta som Öland kallas för solens och vindarnas ö. Sveriges minsta landskap är även det mest regnfattiga och dessutom så platt att vinden viner obehindrat över världsarvslistade Stora alvaret

Vart man än åker står det väderkvarnar vid vägkanten, men de är ändå inte ens i närheten av så många som under 1800-talet. Då fanns det över 1 700 på ön, idag är det omkring 350.

– Därifrån har ni fin utsikt, säger en cyklist vi möter en kvarts bilfärd söder om bron.

Han pekar upp mot Resmobacken, som inte är högre än en kulle. Även där står en kvarn, med några av säsongens första husbilar parkerade bredvid.

Ett pålitligt sommartecken. Överallt på Öland växer syrener och jättevallmo.
Ett pålitligt sommartecken. Överallt på Öland växer syrener och jättevallmo. Foto: Emma Larsson

Öland är en populär destination för både cyklister och campare, men här finns också gott om charmiga och gammaldags pensionat och badhotell, för den som söker en mer vilsam semester.

Annons
Annons

Eco by Strandnära är inrett i vilsam färgskala och nästan hundra procent ekologiskt.

Foto: Emma Larsson

Välkända fyren Långe Jan tronar på Ölands södra udde, i närheten av Ottenby fågelstation.

Foto: Emma Larsson

Eco by Strandnära ligger verkligen nära stranden. Inte mer än fem minuters promenad förbi körsbärsträd och lummig växtlighet hittar man havet, med en strandkant full av platta, mjukt slipade stenar.

– Min man och jag köpte verksamheten som 25-åringar. Då var den ett ruckel. Men vi var envisa och har renoverat varsamt under 13 år, säger Erica Anerhaf.

Hon är uppvuxen på andra sidan av Kalmarsund och hennes mormor och morfar hade sommarstuga på ön.

– Många av våra gäster är par som söker lugn och ro, medvetna besökare som uppskattar hållbarhet.

Eco by Strandnära är inrett i vilsam färgskala och nästan hundra procent ekologiskt.
Eco by Strandnära är inrett i vilsam färgskala och nästan hundra procent ekologiskt. Foto: Emma Larsson

Strandnära är nästan 100 procent ekologiskt och serverar omsorgsfull frukost och under sommarmånaderna middag lagad på råvaror från egen odling eller köpta från de lokala gårdarna.

– Det är vi själva som lagar allt, i skandinavisk stil. Vi har dragit gränsen vid 30 förbokade gäster per kväll; vi vill hellre göra det bra och ärligt än stort.

Öland består av två kommuner: Borgholm och Mörbylånga. Trots att ön är liten, är den lång.

– Det finns absolut regionala skillnader. I söder är det mer natur, kultur och konsthantverk, i norr handlar det främst om stränder, camping och kalas, säger Erica Anerhaf.

Välkända fyren Långe Jan tronar på Ölands södra udde, i närheten av Ottenby fågelstation.
Välkända fyren Långe Jan tronar på Ölands södra udde, i närheten av Ottenby fågelstation. Foto: Emma Larsson
Annons
Annons

Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström driver sedan i fjol Eksgården Hotell & Restaurang.

Foto: Emma Larsson

Rakt österut, på andra sidan av ön, hittar vi bröderna Erik och Wiktor Halldén och deras Stenhusa krog bredvid Naturbokhandeln, där man kan köpa allt från fjärilshåvar och fladdermusdetektorer till litteratur om fåglar och orkidéer.

Inne på restaurangen ligger brödernas egen bok i en fönsterkarm: ”Det är ju en dag imorgon också”, full av recept på bakismat. Inne i köket steker de hamburgare, som har fått namn efter olika fågelarter.

– Vi kommer från Stockholm, men träffade varsin tjej från Öland och flyttade hit strax efter varandra. Dessutom var vi trötta på att sitta på kontor och ville göra något ihop, säger Wiktor Halldén som är yngst.

Det är många fågelskådare som hittar hit, Ottenby fågelstation ligger på öns södra udde. Erik Halldén är själv en av entusiasterna.

– Fågelskådarna kommer framförallt på våren och hösten. Öland har 26 000 året runt-boende, på sommaren bor här tio gånger så många.

Det finns helt klart en ny våg av unga som flyttar till Öland just nu

Bröderna Halldén är inte de enda stockholmsbor som lämnat storstaden för en grönare livsstil på ön. Förra året tog Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström, ett ungt par som träffats på Grythyttan, över Eksgården Hotell & Restaurang, som fram till mitten av 1980-talet var ett rekreationshem för människor i livets slutskede.

– Det finns helt klart en ny våg av unga som flyttar till Öland just nu. Särskilt här på den östra sidan har det inte funnits så många krogar tidigare, så det behövs, säger Lovisa Ortvall.

Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström driver sedan i fjol Eksgården Hotell & Restaurang.
Lovisa Ortvall och Gunnar Ellström driver sedan i fjol Eksgården Hotell & Restaurang. Foto: Emma Larsson
Annons
Annons

I ladan på Södviks Gästgivaregård arrangerar Jennifer Perdin i vanliga fall bröllopsfester och logdans.

Foto: Emma Larsson

Hon var sommarölänning som barn och jobbade tidigare i Stockholm innan hon och Gunnar Ellström flyttade till ön permanent.

– Vi tröttnade på staden. Titta bara på miljön här, det här är livskvalitet.

På Ölands andra ände ligger Södvik. Jennifer Perdin växte upp i närheten och återvände hit efter flera år utomlands. Nu driver hon Södviks Gästgivaregård tillsammans med sin mamma och amerikanske make. Huset är från 1850, men inredningen går i 1950-talsstil.

– Det har byggts om och till flera gånger, ett tag låg det både en handelsbod och en damklädesbutik här, säger Jennifer Perdin.

I ladan på Södviks Gästgivaregård arrangerar Jennifer Perdin i vanliga fall bröllopsfester och logdans.
I ladan på Södviks Gästgivaregård arrangerar Jennifer Perdin i vanliga fall bröllopsfester och logdans. Foto: Emma Larsson

Det finns endast fyra rum, unikt inredda med loppisfynd, vilket gör boendet intimt. Och även om man inte sover över, går det bra att besöka puben eller någon av de livemusikkvällar som anordnas.

– Linné bodde i en av ladorna under sitt besök på Öland. Han skrev i sin dagbok att sängen var bra, personalen påpasslig och att mjölken inte smakade lök. Och drottning Victoria kom hit för att andas frisk luft, säger mamma Lena Nilsson.

Hon lagar maten på gästgiveriet. Gärna öländsk husmanskost, som potatispannkakan lufsa.

Men öns mest kända maträtt är ändå den öländska kroppkakan, som till skillnad från den småländska görs på i huvudsak rå potatis.

– Det finns lika många recept på kroppkakor som det finns öländska husmödrar, säger Eva Petersson som driver Ninnis Kroppkaksbod, döpt efter hennes mor.

Annons
Annons

På Ninnis Kroppkaksbod har man lagat äkta öländska kroppkakor i decennier.

Foto: Emma Larsson

Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm grundades 1924 och tog från början bara emot utarbetade hemmafruar.

Foto: Emma Larsson
På Ninnis Kroppkaksbod har man lagat äkta öländska kroppkakor i decennier.
På Ninnis Kroppkaksbod har man lagat äkta öländska kroppkakor i decennier. Foto: Emma Larsson

Hon serverar sina kroppkakor med ovispad grädde, lingonsylt och ett glas kall mjölk.

– Man kan äta kroppkakor på minst tre olika vis: första dagen nykokta, andra dagen stekta och tredje dagen stuvade i gräddmjölk.

Drottning Victoria besökte inte bara Södvik, utan var så förtjust i Öland och dess natur att hon både lät anlägga Solliden och öppna ett vilohem för kvinnor i Borgholm. Hon hade själv problem med hälsan och dog bara några år efter att hemmet, som även innefattade en hushållsskola och en trädgårdsskola, stod klart 1924.

– Det användes som ett vilohem för kvinnor ända in på 2000-talet, men numera är det öppet även för män, säger Susanna Stenborg, intendent på Drottning Victorias Hotell och Vilohem.

Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm grundades 1924 och tog från början bara emot utarbetade hemmafruar.
Drottning Victorias Hotell och Vilohem i Borgholm grundades 1924 och tog från början bara emot utarbetade hemmafruar. Foto: Emma Larsson

Förr i tiden kunde utarbetade kvinnor checka in på vilohemmet under några veckor, för att slippa det egna hushållsarbetet.

– De promenerade mest i parken, läste böcker och tog det lugnt. Idag har vi moderniserat utbudet något och erbjuder bland annat yoga och bröllopsarrangemang.

Det finns fortfarande några så kallade ”hedersgäster” som stannar längre på vilohemmet, men annars bor besökarna främst enstaka hotellnätter. De gemensamma lokalerna har kunglig atmosfär och utanför den välskötta trädgården finns både en näktergalsstig och en frodig engelsk park som sträcker sig ända bort till Borgholms slott. På vägen hittar man dels promenadstråk uppkallade efter prinsar och prinsessor, dels ett hus som hyrs ut till Svenska Akademien.

Annons
Annons

Solnedgång över Ölands södra udde, där luften är fylld av småfåglar.

Foto: Emma Larsson

– Vi försöker att hålla en röd tråd, med fokus på avkoppling. Det finns inga tv-apparater på rummen, vi har 15-årsgräns och i matsalen serverar vi en trerättersmeny på säsongsråvaror, säger Susanna Stenborg.

Den här kvällen är det bland annat sparris och piggvar. Innan vi lämnar ön morgonen därpå hinner vi med ett besök hos Fredriks Bröd & Bakverk i Färjestaden. Bröd bakade på ölandsvete ligger på hyllorna och bland det söta finns vackra bakelser och saftiga kardemummabullar.

– Folk åker ända från Malmö för bullarnas skull, säger kvinnan bakom disken.

Solnedgång över Ölands södra udde, där luften är fylld av småfåglar.
Solnedgång över Ölands södra udde, där luften är fylld av småfåglar. Foto: Emma Larsson

Bo | Öland

  • Eco by Strandnära (Mörbylånga). Nästan hundra procent ekologiskt badhotell på sydvästra delen av ön. Rummen är romantiskt och vilsamt inredda i blå toner och maten är skandinavisk och elegant. strandnara.com
  • Södviks Gästgivaregård (Södvik). Fyra personliga, 1950-talsinredda rum och en pub med ett brett ölutbud. I ladan anordnas i vanliga fall bröllop och logdans och i matsalen serveras husmanskost. sodviksgastgivaregard.se
  • Drottning Victorias Hotell och Vilohem (Borgholm). Tjusigt och avkopplande hotell i kunglig anda. Trädgården är som gjord för lugna promenader och i restaurangen serveras mat på lokala råvaror. dvh.se
  • Hotell Borgholm. I skicklig regi av Karin Fransson blev Hotell Borgholm Ölands mest prisade mattempel. Idag förs arvet vidare av Christofer Johansson, vars mål är att skapa Sveriges främsta gastrohotell. Han är på god väg. hotellborgholm.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons