Annons

Janerik Larsson:Bortse från svåra avvägningar?

Lomborg diskuterar med SvD:s Tove Lifvendahl
Lomborg diskuterar med SvD:s Tove Lifvendahl Foto: Lars Pehrson

Björn Lomborg är en återkommande skribent på SvD ledare. Men idag intervjuas han på Axess.

Under strecket
Publicerad

Hur uppnår vi bästa möjliga resultat för satsade resurser? Den analysen bör alltid göras och särskilt när det gäller att hjälpa världens fattiga och utsatta. Välövervägda kalkyler ger väldigt mycket bättre resultat än passioner och panik. Det menar Bjørn Lomborg, chef för Copenhagen Consensus Center, som har granskat och föreslagit tydliga prioriteringar bland FN:s många utvecklingsmål. Vad gäller klimatfrågan pekar hans analysmetod på att Parisavtalets förslag till utsläppsminskningar kommer att ge små resultat till stora kostnader och att man i stället bör investera tungt i forskning och utveckling av ny grön teknik.

Axess podd samtalar Lomborg med programledaren PJ Anders Linder.

Det är ett samtal som varmt rekommenderas exempelvis de som nu omfamnas av den nya pietism som nyligen analyserades väl på SvD kultur och som jag skrev om i en betraktelse om ”Tio år till katastrofen?”.

Den nya tron bygger på samma undergångsoro som Bengt Ohlsson skriver om i Dagens Nyheter idag. Både han och jag upplevde den tid då kapprustningen mellan USA och Sovjet tycktes leda mot världens snara undergång.

Men vissa i en yngre generation skribenter omfamnar med glödande entusiasm dagens undergångsmode (idag Anna-Lena Lauren i samma DN).

Att vända ryggen åt svåra avvägningar är onekligen lätt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons