Annons

Borttvingad av Björklund – kan bli minister igen

Liberalernas Jan Björklund säger att partiet inte kommer att försöka påverka hur Stefan Löfven utformar regeringsförklaring och ministerlista. Det kan innebära en comeback för förre inrikesministern Anders Ygeman som Björklund tidigare tvingat bort med hot om misstroendeförklaring.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anders Ygeman gör comeback?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Anders Ygeman gör comeback?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Anders Ygeman gör comeback?
Anders Ygeman gör comeback? Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På måndag klockan 11 ska Stefan Löfven enligt planen läsa upp regeringsförklaringen för sin nya S-MP-regering stödd på Centerpartiet och Liberalerna. Då kommer han också att presentera sin ministerlista.

I regeringsförklaringen ska Löfven, om han väljs nu på fredag, berätta om vad hans regering ska göra och fokusera på. Det är en chans att sätta tonen för regeringen Löfven II. Där kommer beskrivningen av uppgörelsen med Liberalerna och Centerpartiet att vara central.

Men Liberalernas ledare Jan Björklund säger till SvD att hans parti inte kommer att lägga sig i formuleringar i regeringsförklaringen – eller ha någon åsikt om någon särskild minister.

– Nej, vi förhandlar kring dokumentet (uppgörelsen mellan S, C, MP, L, reds anm).

Annons
Annons

Och ni har inga tankar kring enskilda ministrar?

– Nej.

Inte om regeringsförklaringen heller?

– Nej.

Enligt SvD:s källor kommer inte heller C att vilja försöka påverka regeringsförklaringen eller ha synpunkter på enskilda ministrar. Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu skriver i ett sms:

”Regeringsförklaringen behöver naturligtvis följa avtalet med oss och L. Vi sitter inte i regeringen så det är upp till den blivande statsministern att formera sin regering.”

Två möjliga nygamla namn som nämns av de med insyn i socialdemokratin är S-topparna Aida Hadzialic och Anders Ygeman. Båda har öppnat för att göra comeback. Och den sistnämnda kan vara problematisk för L och C.

Förre inrikesministern Anders Ygeman tvingades bort efter misstroendehot – från bland annat Annie Lööf och Jan Björklund – i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen. Inom S är bilden att anklagelserna mot Ygeman var trams, vilket understryks av att han en vecka efter att han klev av blev gruppledare i riksdagen.

Utrikesminister Margot Wallström kan också tänkas sluta.

Nu kan han alltså komma tillbaka i en regering stödd av C och L. Men fler förändringar lär ske.

När SvD talar med personer med insyn i S och MP framgår att flera ministrar kan försvinna. Det handlar om både kulturministern Alice Bah Kuhnke som är förstanamn på listan i EU-parlamentsvalet och utbildningsministern Gustav Fridolin som ska sluta som språkrör.

Men också landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) nämns. Han har haft svårt att komma ut med sitt politikområde och är i pensionsåldern.

Utrikesminister Margot Wallström kan också tänkas sluta. Hon blir också 65 år i år och har själv berättat om sina sjukdomsbesvär som ger trötthet och förvärras av stress. Hon har även lyckats med sina mål att Sverige skulle få en roll i FN:s säkerhetsråd och att föra ut svensk feministisk utrikespolitik.

MP:s Maria Ferm skulle kunna vara aktuell för en statsrådspost. Det som talar emot henne är att hon är smal politisk med sitt fokus på migration. Aktuell kan även MP:s gruppledare i Stockholm, Daniel Helldén, vara. Han har fått en starkare position i partiet sedan han fick till en uppgörelse med Alliansen i Stockholm. Övriga namn som nämns är bland annat Jens Henriksson, vd för Folksam och med bakgrund inom S, samt Tobias Baudin, förbundsordförande i Kommunal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons