Annons

Bostadsköpares pengar hos krisbolagen saknar skydd

Bostadsköpare har betalat mångmiljonbelopp i projekt som bara garanteras av byggarna själva. Nu varnar Bolagsverket för allvarliga brister i garantisystemet, som i värsta fall kan leda till stora förluster för vanliga köpare. Bland bolagen finns blödande Oscar Properties som har fått samma höga borgensmannastatus som Skanska.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oscar Properties är ett krisbolagen inom bostadsbranchen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2

Norra Tornen på Norrtull som ska bryta nya höjder. Herman Persson, arkitekt och designchef på Oscar Properties.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 2

Oscar Properties är ett krisbolagen inom bostadsbranchen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Oscar Properties är ett krisbolagen inom bostadsbranchen.
Oscar Properties är ett krisbolagen inom bostadsbranchen. Foto: Tomas Oneborg

SvD Näringsliv kan nu avslöja nya allvarliga brister i den krisdrabbade bostadsbranschen, brister som vid en fortsatt kris för bostadsutvecklarna riskerar att orsaka vanliga köpare stora förluster. I yttersta fall riskerar de att förlora allt som betalats för bostadsrätten.

Det handlar om att bostadsutvecklarna tillåts ta in förskott och insatser från allmänheten till blivande bostadsrätter utan att teckna försäkringar som säkrar pengarna. Enligt lagen ska dessa pengar skyddas av garantier. Men SvD kan nu berätta att systemet sedan flera år kringgås. I vissa fall ges inga garantier alls, i andra fall har byggkoncernerna fått utfärda garantier på egen hand.

Till exempel skrev Oscar Properties finanschef Navid Rostam till Bolagsverket i mars 2017 och bad om att det börsnoterade moderbolaget, OP Holdings, själva skulle få garantera 299 miljoner kronor som allmänheten skulle betala in i förskott. Byggnaden det rörde var den blivande Brf Helix, den andra skyskrapan som byggs vid den nya Hagastaden i Stockholm.

Annons
Annons

Bolagsverket gav ett tillstånd där Oscar Properties bedömdes vara i samma klass som aktörer som Skanska, Peab och Bonava – det vill säga så starkt att koncernen tilläts träda i ställe för försäkringsbolag.

I ansökan från Oscar Properties hette det att bolaget visade rekordresultat, ”det högsta i bolagets historia”, och att skyskrapeprojektet hade ”toppläge i Vasastan”. Men i dag hade Bolagsverkets bedömning troligtvis blivit en annan. Det är fortfarande två år till inflyttning i skyskrapan, 38 procent är osålt, och den koncern som nu ska garantera inbetalade förskott – på 20 procent av köpeskillingen i Helix – blöder.

Samtidigt utreds branschen av Stockholmsbörsen för att ha tidigarelagt vinster. I vissa fall så tidigt så att resultat räknats hem redan när detaljplanen blivit godkänd.

– Vi kunde ju bara bedöma utifrån den ögonblicksbild vi såg när vi fattade beslut om att tillåta moderbolagsgaranti 2017, säger Johanna Sahlman, jurist vid Bolagsverket.

Hon berättar vidare för SvD:

– Jag är orolig. Bolagsverket har under årens lopp lyft att garantisystemet borde ses över, till exempel att det antingen borde finnas en bankgaranti eller en deponering av köparnas pengar. Vi ville ha en utredning om lagändringar, men det har inte fått gehör.

Enligt Bolagsverket är det 1900-talets konsumentskydd med garantier för insatser och förskott vid bostadsrättsköp som läcker som ett såll. Till exempel pekar lagen fortfarande ut dåtidens giganter, Riksbyggen och HSB som de enda (utöver halvstatliga försäkringsbolag) som kan anförtros att garantera allmänhetens förskott och insatser i de byggprojekt som ju ofta är livets största investering.

Annons
Annons

Norra Tornen på Norrtull som ska bryta nya höjder. Herman Persson, arkitekt och designchef på Oscar Properties.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

– Men i början av 2000-talet krävde andra stora byggare likabehandling med HSB och Riksbyggen med hänvisning till EU:s konkurrensregler. Därför började man släppa fram även vissa andra byggande koncerner som garanter för förskott och insatser, berättar Johanna Sahlman.

Norra Tornen på Norrtull som ska bryta nya höjder. Herman Persson, arkitekt och designchef på Oscar Properties.
Norra Tornen på Norrtull som ska bryta nya höjder. Herman Persson, arkitekt och designchef på Oscar Properties. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Börsens byggjättar Skanska, Bonava och Peab är därmed godkända som borgensmän mot sina föreningar, precis som Riksbyggen och HSB. Men sedan i fjol har även Oscar Properties fått status som moderbolagsgarant. Utöver Brf Helix garanterar den finansiellt pressade lyxbyggaren även förskott som betalats till projekten Unité på Norra Djurgården.

Däremot förekommer inte andra börsnoterade bostadsutvecklare, som Tobin Properties, SSM, JM, Besqab, Veidekke, Prime Living eller Alm Equity i Bolagsverkets register över ”moderbolagsgarantier”. Tvärtom brukar JM alltid teckna externa garantier för att skydda sina köpare. JM vänder sig då till det i lagen rekommenderade byggförsäkringsbolaget Gar-Bo.

Vid Gar-Bo är Peter Wipp vd. Precis som juristen Johanna Sahlman vid Bolagsverket varnar han för att både praxis och bransch har förändrats så snabbt under 2000-talet att garantisystemen inte riktigt fungerar som det var tänkt.

– Nivån på förskott och upplåtelseavgifter är ju helt väsenskild jämfört med vad man tog in från köpare på 1900-talet. Det värsta är om aktörerna har tagit in förskott och insatser alltför tidigt i projekten, och sedan använt dessa pengar till byggfinansieringen utan att teckna garantier, säger han.

Är du orolig för att allt fler moderbolag har tillåts gå i borgen för oavslutade bostadsrättsprojekt?

– Jag ser ju svårigheten att bedöma säkerheterna. Det är stora åtaganden som då ligger i koncernerna, säger Peter Wipp.

Oscar Properties bekräftar att man valt moderbolagsborgen till Helix och Unité. ”Ett starkt skydd till köparna eftersom Oscar Properties ekonomi klarar att hantera de borgensåtaganden vi har”, samt har ”god finansiell ställning”, kommenterar bolaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons