Annons

Bostadsutvecklare rusar på börsen

Fastighetsbolaget Amasten har köpt in sig i bostadsutvecklaren SSM.
Fastighetsbolaget Amasten har köpt in sig i bostadsutvecklaren SSM. Foto: Tomas Oneborg

Stockholmsbörsen öppnade på plus och bostadsutvecklaren SSM stiger med 38 procent under torsdagen. Aktiestrateger vänder nu blickarna mot rapportperioden, konjunktursignaler och en möjlig ny skattesänkning från USA efter handelsavtalets undertecknande på onsdagen.

Under strecket
Publicerad

Stockholmsbörsens storbolagsindex stiger 0,9 procent på torsdagsförmiddagen, efter små börsuppgångar i USA på onsdagen och överlag för asiatiska börser på torsdagen i kölvattnet av undertecknandet av det så kallade fas ett-avtalet mellan USA och Kina.

Desto mer dramatik var det efter att bostadsutvecklaren Serneke släppt nyheten att bolaget säljer 80 procent av Karlatornet till internationella investeringsjätten Oaktre. Aktien rusade 16 procent i öppningen men föll sedan tillbaka till omkring 13 procent upp.

Även att fastighetsbolaget Amasten har köpt in sig i bostadsutvecklaren SSM gav eko. SSM stiger 38 procent.

Aktiemarknaden har under lång tid haft fokus på handelsavtalet mellan USA och Kina, men nu kommer fokus att breddas enligt Martin Guri, aktiestrateg på Keplerchevreux.

– Allt fokus kommer ligga på rapportsäsongen, både i Sverige och utomlands, säger Martin Guri.

Utöver den stundande rapportperioden kommer, enligt Martin Guri, ett par frågor i amerikansk politik bli allt viktigare för aktiemarknaden senare i år. Dels handlar det om handelsavtalets fas två efter det amerikanska presidentvalet i USA i höst och dels om sannolikheten för nya skattesänkningar i USA under nästa år. Larry Kudlow, president Donald Trumps ekonomiske rådgivare, uppgav på onsdagen att skattesänkningar ”2.0” kommer att presenteras under Trumps valkampanj.

– Jag tror att det kan bli successivt större fokus på potentiella skattesänkningar i USA ju närmare valet vi kommer, säger Martin Guri, som tillägger att det förutsätter vinst i valet för Trump och att republikanerna får majoritet i kongressen.

SEB skriver i sitt morgonmejl att förra årets stora börsrusning, som delvis var en reaktion på ett surt avslut 2018, inte kom inte från stigande vinster utan från stigande multiplar som stod för mer än 90 procent av börsuppgången.

“Förväntningarna är därmed högt satta och börsen har redan diskonterat en makromässig förbättring som börjar skönjas i diverse inköpschefsindex”, skriver SEB som tillägger att  växande vinster hos företagen är önskvärda.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons