Annons

Earthquake birdBottenbetyg till Vikanders erotiska thriller

Alicia Vikander i ”Earthquake bird”.
Alicia Vikander i ”Earthquake bird”. Foto: Netflix

När inte ens nattbilder av Tokyo eller neonoir-syntar kan rädda stämningen tar man till amorösa skamgrepp i spänningsimpotenta ”Earthquake bird”. Till slut är Netflixfilmen inte ens en habil tv-thriller.

Under strecket
Publicerad

Earthquake bird

Regi
Wash Westmoreland
Genre
Thriller
Manus
Wash Westmoreland
Medverkande
Alicia Vikander, Riley Keough, Naoki Kobayashi
Längd
1 tim 47 min

Netflix. Premiär den 15 november. Rekommenderad från 13 år.

Betyg: 1 av 6

Baserad på en prisad mysterieroman, producerad av Ridley Scott och med Oscarvinnaren Alicia Vikander i huvudrollen. Här finns väl ingredienserna till en habil thriller för tv-soffan?

Nej, nej, nej. Man kan förlåta att intrigerna i ”Earthquake bird”, efter Susanna Jones debutroman med samma namn, byggs kring ett polisförhör – ett gammalt knep för att rättfärdiga övertydliga frågestunder och återblickar. Men ju skrikigare och nyfiknare poliserna blir, desto tydligare blir det att greppet är ett desperat försök att ge färg åt en platt huvudperson.

Den svenska översättaren Lucy Fry (i boken britt, men här ändrat som för att låta Vikander tala avslappnad svengelska) bor i Tokyo, det är sent 1980-tal och hon kallas till förhör angående sin spårlöst försvunna väninna (Riley Keough). Sedan backar bandet för att skildra kvinnornas vänskap och Lucys relation med en enigmatisk fotograf (Naoki Kobayashi).

Människor i Lucys närhet har en tendens att dö, får vi också veta. Sedan barnsben har skuldbagaget fyllts på med tragiska händelser, vilka egentligen saknar större relevans för berättelsen. Åtminstone såsom det hela klumpats ihop av regissören och manusförfattaren Wash Westmoreland (mest känd som medregissör till demensdramat ”Still Alice”).

Annons
Annons

Lucys mörka förflutna blir främst en ursäkt. En ursäkt för hennes fåordighet, rädsla för intimitet och bortkomna blick som understryker just hur vilsen, obekväm och psykiskt sliten hon är. Och som förstärker hennes gåtfullhet. Vad fick henne att fly Sverige? Försöker väninnan stjäla hennes kärlek? Vad döljer sig i pojkvännens fotoalbum? Vad är verkligt och vad är inbillat?

När inte ens nattbilder av Tokyo eller neonoir-syntar kan rädda stämningen tar man till amorösa skamgrepp. Tvetydiga flirtar, nakenbad, svartsjuk fylledans – plötsligt kretsar mysteriet kring om trion ska ha trekant eller inte.

Vad är en erotisk thriller utan engagerande ånga och sensationer? Där har vi en fråga som spänningsimpotenta ”Earthquake bird” faktiskt lyckas besvara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons