Annons

Boxaren Sarah chockad: ”Slöjan är min krona”

Som boxare med huvudduk är Sarah Ameziane van att möta fördomar. Men hon säger ändå att hon blev chockad av uttalandena från Svenska Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson.

– Hon säger en massa konstiga saker som en vuxen kvinna inte borde säga, särskilt inte på den positionen, säger hon.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Boxaren Sarah: ”Slöjan är min krona”

– Slöjan är en stolthet, det är min krona. Det är någonting som betyder väldigt mycket för mig. Jag valde själv att ta på mig den, men folk har fördomar som tydligen alltid kommer att leva kvar.

Sarah Ameziane har idrottat med huvudduk sedan sedan hon var 15 år och bodde i Katrineholm. I dag är hon 21 år och tränar på BK Dalen i södra Stockholm. Hon säger att hon fått sin beskärda del av förutfattade meningar under sina sex år inom idrotten, men att hon ändå blev förvånad när hon hörde om Simförbundets ordförande Ulla Gustavssons syn på slöjan.

– Hon säger en massa konstiga saker som en vuxen kvinna inte borde säga, särskilt inte på den positionen. Det är ganska grova uttalanden för någon som är ordförande inom idrotten 2019.

Jag har hijab och känner folk som bär hijab. Vi vet att det står för så mycket annat än förtryck.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Det var på söndagen som Ulla Gustavsson gick ut och kritiserade hur Riksidrottsförbundets (RF:s) använde sig av bilder i en lokal kampanj, där en av bilderna föreställer en blond pojke och en flicka i slöja som övar skytte med luftgevär. I en post på Facebook skrev hon att det var olämpligt att flickor i slöja fick förekomma på fotona.

– Förbundet visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig, sa hon till Aftonbladet.

Hon fick medhåll av Svenska fäktförbundets hedersordförande Lars Liljegren.

Sarah Ameziane säger att hon blev chockerad över de båda idrottshöjdarnas ord.

– De avhumaniserar den här tjejen: Bara för att hon har hijab på sig så har hon ingen rätt i samhället, eller rätt att synas.

Hon fortsätter med att säga att det som framförallt får henne att reagera är att uttalandena handlar om ett barn.

– Jag som vuxen kan ta det där bättre än en liten flicka. Det kan påverka hennes självförtroende, om hon nu ser vad man har skrivit om henne. Det är bokstavligen mobbning, säger hon.

Foto: Tomas Oneborg

Samtidigt är Sarah Ameziane noga med att påpeka att hon inte blundar för att det finns problem med hedersförtryck i samhället.

– Det kan man inte förneka. Problemet folk gör är att de förknippar den hederskulturen med religionen. Jag har hijab och känner folk som bär hijab. Vi vet att det står för så mycket annat än förtryck.

Annons
Annons

Det har stormat en del kring Ulla Gustavsson och Lars Liljegren sedan söndagen. Facebookuppdateringen har nu tagits bort, efter att Ulla Gustavssons dotter fått hatmejl.

Men Sarah Ameziane tror inte att uttalandena kommer att leda till några större konsekvenser för de båda idrottshöjdarna.

– När någon som har en så tung position känner att de har friheten att uttrycka sig på det här sättet, då betyder det att islamofobin har blivit normaliserad, säger hon.

Jag satsade tills min tränare sa att jag inte skulle kunna tävla i de kläder jag hade på mig.

Sarah Ameziane tränar inte lika mycket som hon gjort tidigare. För att boxas på elitnivå måste såväl kvinnor som män tävla i linne och shorts. Det har inneburit ett hinder för Sarah, eftersom hon utöver slöjan vill klä sig i tajts och tröja för att täcka huden.

– Jag satsade tills min tränare sa att jag inte skulle kunna tävla i de kläder jag hade på mig. Då kom jag fram till att jag inte hade tiden som det krävdes för att vara ”rebellisk”. Så det lades lite på hyllan. Man blir omotiverad.

Sarah Ameziane säger att hon har förståelse för att muslimska tjejer lägger av med idrotten.

– Jag vet att jag måste kämpa hårt om jag vill förändra reglerna. Men ibland vill jag inte ta kampen – ibland vill jag bara köra match.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons