Annons

Per Gudmundson:Bra att kommunerna får verktyg mot tiggeriet

”Det är positivt att vi nu kan verkställa det beslut som vi har fattat i Vellinge kommun för över ett år sedan. Frågan om tiggeriförbud är principiellt intressant och jag vet att många kommuner har väntat på Högsta Förvaltningsdomstolens beslut” säger Carina Wutzler (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge.
”Det är positivt att vi nu kan verkställa det beslut som vi har fattat i Vellinge kommun för över ett år sedan. Frågan om tiggeriförbud är principiellt intressant och jag vet att många kommuner har väntat på Högsta Förvaltningsdomstolens beslut” säger Carina Wutzler (M), ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge. Foto: Andreas Hillergren/TT
Under strecket
Publicerad

Moderatstyrda Vellinge kommun blir först med tiggeriförbud. På fem platser – i Vellinge centrum, Höllviken samt Skanörs centrum och hamn – förverkligas nu det förbud som fullmäktige beslöt om för ett år sedan, men som fördröjts av rättsprocesser.

Länsstyrelsen, Förvaltningsrätten och Kammarrätten sade nej. Men Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) gav på måndagen Vellinge rätt.

Domen innebär förhoppningsvis ett efterlängtat slut på det sofisteri som annars präglat debatten om tiggeriförbud. Det går inte att skilja tiggeri från välgörenhetsinsamlingar, har aktivisterna menat. Kommunen har inte bevisat att tiggeriet är en ordningsstörning, har det hetat. Det går inte att förbjuda fattigdom, har man sagt.

Och det har man alltså påstått i ett land där det krävs tillstånd för att dansa, som utan att tveka förbjuder utandning av vattenånga på allmän plats och där man återkommande föreslår förbud mot lakritspipor och rött kött.

HFD konstaterar i stället att kommunen har långtgående möjligheter att meddela ordningsföreskrifter. ”Uppsättning av markiser, banderoller, juldekorationer och reklam, förbud mot förtäring av alkoholdrycker, förbud mot eller krav på tillstånd för tillfällig handel, krav på märkning av containrar liksom allmänna bestämmelser för campingplatser” är några exempel. Förbud mot passiv penninginsamling är inget märkligt i det sammanhanget.

Domstolen anser vidare ”att det genom tillägget ’tiggeri’ i föreskriften med tillräcklig tydlighet framgår vad som avses. Det är exempelvis möjligt att göra en gränsdragning gentemot sådan insamling som sker till förmån för en hjälporganisation.” Inte heller behöver man påvisa att ordningsstörningar har skett. Förbud kan vara förebyggande.

Förbudet gäller omedelbart. Vellinge kommun uppmanar nu allmänheten att kontakta polisen ifall tiggeri förekommer Fler kommuner bör följa, om det finns en lokal opinion för det. Tiggeriet är ingen väg ur social misär.

Det bästa vore om större städer kunde gå i främsta ledet, så att Sverige som helhet blir mindre attraktivt för hitresta tiggarligor. Men i exempelvis Stockholm blockerar Miljöpartiet förbud.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons