Annons

”Bra att kulturen kommer upp på dagordningen”

Ewa Carlsson
Ewa Carlsson Foto: Charles Hammarsten / IBL

Just nu pågår S-kongressen. Kritiska röster menar att kulturen har en försvagad ställning inom socialdemokratin. SvD Kultur fångade Ewa Carlsson, ombud från Stockholm med uppdrag att driva kulturfrågorna.

Under strecket
Publicerad

Hur är kulturens ställning inom socialdemokratin?

– Kulturen har alltid varit en viktig hörnsten i den socialdemokratiska politiken och har traditionellt innefattat både bildning och konst. Det är lätt att ta tillgången till konst och kultur för givet, men den måste alltid rås om och utvecklas för att finnas kvar. Så det är bra att kulturen kommer upp på dagordningen. Jag har mött ett stort intresse från andra ombud för kulturfrågorna, vilket jag tycker är roligt.

Vad vill socialdemokratin med kulturen?

– Kulturen är en del i samhällsbygget. Vi vill stödja både gamla och nya kulturyttringar och satsa på barn och ungdomar. Kulturen ska vara tillgänglig för alla och det är viktigt att alla barn och ungdomar oavsett bakgrund får tillgång till kultur, både att uppleva och göra själva. Där spelar skolan en viktig roll. Men vi bör också se över tillgången till lokaler för kultur.

Håller du med kritikerna som tycker att socialdemokraterna har släppt kulturen till Miljöpartiet?

– När man har en regering med flera partier i så är det logiskt att vissa områden släpps. Jag som socialdemokrat och kulturarbetare hade gärna sett att kulturen låg under socialdemokratiskt styre.

Vad hoppas och tror du kan komma ur diskussionerna under morgondagen?

– Det känns bra. Jag har fått så stor respons från andra ombud. Jag upplever att det verkligen finns ett stort intresse för kulturfrågorna.

Kulturfrågorna diskuteras onsdag 12/4 på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons