Annons

Morgan Johansson KU-anmäls efter Brå-kritik

Sverigedemokraterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson.
Sverigedemokraterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson. Foto: Lars Schröder/TT

Sverigedemokraterna har KU-anmält justitieminister Morgan Johansson med anledning av studien från Linköpings universitet. Samtidigt kommenterar det Brottsförebyggande rådet nu kritiken som framkommit i den forskningsrapport där myndigheten anklagas för att vika sig för politisk påverkan och en utbredd tystnadskultur.

Under strecket
Publicerad

Björn Borschos, tillförordnad generaldirektör vid Brå menar att det går att lita på myndighetens statistik.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

Björn Borschos, tillförordnad generaldirektör vid Brå, väljer nu att kommentera kritiken i ett pressmeddelande, men vill inte ställa upp på någon intervju med SvD.

Budskapet är att det går att lita på myndighetens forskning.

”Det går att lita på Brås forskning och statistik. Myndigheten har en omfattande kvalitetssäkring i forsknings- och statistikverksamheten som bedrivs objektivt med vetenskapliga metoder och förhållningssätt. Ett nära och förtroendefullt samarbete med universitet och högskolor är en förutsättning för att leva upp till kraven på hög kvalitet och på att fylla rättsväsendets behov av metod- och kunskapsutveckling”, skriver han.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har en central roll i den svenska kriminalpolitiken. Myndigheten ska bland annat ta fram fakta och sprida kunskap om brottsbekämpning.

En grupp Linköpingsforskare har intervjuat ett 30-tal personer, däribland anställda och före detta anställda på myndigheten. Intervjupersonerna lyfter fram vad som framstår som allvarliga problem hos Brå: partisk forskning, okritiskt förhållningssätt till uppdragsgivare, en tystnadskultur, och slutsatser som ändras efter krav från överordnade.

Annons
Annons

Björn Borschos, tillförordnad generaldirektör vid Brå menar att det går att lita på myndighetens statistik.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

I studien berättas bland annat om en anställd som kallades upp till justitiedepartementet tillsammans med generaldirektören. Brå ska vid tillfället ha lämnat in en utvärdering kopplat till ett regeringsförslag.

När händelsen inträffade, och vilket förslag det handlade om, framgår inte av forskarnas rapport. Men enligt studien, som citerar anonyma anställda, var kravet i mötet på regeringskansliet att en rapport skulle ”rättas”, något som ska ha påverkat innehållet.

Björn Borschos, tillförordnad generaldirektör vid Brå menar att det går att lita på myndighetens statistik.
Björn Borschos, tillförordnad generaldirektör vid Brå menar att det går att lita på myndighetens statistik. Foto: Henrik Montgomery/TT

Brå:s generaldirektör skriver i myndighetens pressmeddelande att han inte vill kommentera det som enskilda intervjupersoner sagt – men dementerar att de ska ha ändrat några slutsatser efter samtal med departementet.

– Brå tål kritik, internt och externt. Vi kommer att fortsätta analysera innehållet i rapporten för att se om det finns relevanta delar att ta in i vårt utvecklingsarbete. Men jag vill också poängtera att delar av den här rapporten kan ifrågasättas, inte minst när det gäller metodval, skriver Björn Borschos.

Sverigedemokraterna har KU-anmält justitieminister Morgan Johansson med anledning av den kontroversiella studien från Linköpings universitet. Även justitieutskottet har kallat till sig rapportförfattarna och Brås generalsekreterare för ett möte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons