Annons

Brå-rapporten om sexbrott kritiseras: ”Politiserad”

Tino Sanandaji.
Tino Sanandaji. Foto: Karin Törnblom/IBL/TT

Brottsförebyggande rådets metod diskuteras på nytt. Det handlar om en rapport, som tar upp ökningen av anmälda sexualbrott, är tillförlitlig eller inte.

– De försöker stoppa rasismen på ett välvilligt men inkorrekt sätt, säger nationalekonomen Tino Sanandaji.

Under strecket
Publicerad

Antalet polisanmälda sexualbrott har ökat kontinuerligt under de senaste decennierna, men bara en liten andel av dem leder till en fällande dom för våldtäkt. Mot den bakgrunden gav regeringen Brottsförebyggande rådet, Brå, i uppdrag att studera rättsväsendets hantering av våldtäktsanmälningar. I dagarna publicerades resultatet i form av den uppmärksammade rapporten ”Våldtäkt från anmälan till dom”.

Den tar avstamp i att under de senaste åren har runt 5 av 100 anmälda våldtäkter lett till fällande domar och kommer fram till att ökningen av anmälda och rapporterade våldtäkter snarast kan förklaras av en ökad anmälningsbenägenhet och fler internetrelaterade brott. Däremot tyder genomgången på att det inte är möjligt att uppnå en drastiskt högre uppklaringsprocent genom ett bättre utredningsarbete.

Beviskraven tillåter inte det helt enkelt.

En mindre del av rapporten ägnas åt grupper som har en känd överrepresentation gällande brottslighet, som män, unga – och utrikesfödda. Frågan om överrepresentation av invandrare i brottsstatistiken har alltid varit sprängstoff och ännu hetare är forskning kring korrelationen mellan sexualbrott och etnicitet. Sist Brottsförebyggande rådet presenterade omfattande statistik var 2005 och sedan dess har ingen ny forskning presenterats.

Annons
Annons

När Stina Holmberg, forskningsråd på Brå och medförfattare till rapporten, intervjuas av P1 Morgon handlar det huvudsakligen om huruvida den stora ökningen av antalet flyktingar som kommit till Sverige är en del av förklaringen.

– Att just det här skulle tas upp av medierna visste vi inte, man vet aldrig vilket tryck som finns i olika frågor. Men visst, samtidigt har ingen annan rapport från Brå har laddats ned lika mycket som den från 2005, säger hon till SvD.

Sveriges Radio, liksom SvD och de flesta andra traditionella medierna, vinklade sin rapportering på just invandrarspåret. Och konstaterade att asylmottagandet 2015 inte förklarar den kraftiga ökningen av anmälda och rapporterade sexualbrott de senaste åren.

Enligt Brå hade de asylsökande behövt begå sexualbrott i genomsnitt 83 gånger oftare än den övriga befolkningen för att förklara ökningen av rapporterad sexualbrottslighet 2015–2016, och en så stor överrepresentation är inte sannolik. Brå har dessutom jämfört sexualbrottsutvecklingen i kommuner med olika stort flyktingmottagande och har inte kunnat säkerställa några samband.

Information som fick det att koka i de invandringskritiska leden på sociala medier och även nationalekonomen Tino Sanandaji att reagera.

– Brå använder sig av en politiserad analys med låg kvalitet i den här frågan. Det hade de inte behövt göra när de dessutom har resurser. Det minskar förtroendet för myndigheter som Brå och det är synd. Det finns en uppfattning att allt beror på invandring och de som tror att Brå döljer något får nu vatten på sin kvarn, säger han.

Lars Lewenhagen utredare på Brå svarar på kritiken mejlledes:

”Metoden vi valt är kanske den mest grundläggande och flitigast använda inom samhällsvetenskapen för att undersöka ett eventuellt samband mellan två faktorer.”

Vad gäller om resultaten är ”solida” så skriver Brå i rapporten att: ”Här bör framhållas att det rör sig om tentativa analyser som inte kan ge några säkra svar.”

Dagens Nyheter valde att intervjua kriminologen Jerzy Sarnecki: ”Rapporten visar att invandringsvågen inte har påverkat antalet sexualbrott och att vi inte har haft någon ökning av sexualbrott under de senaste åren.”

Ett uttalande som Stina Holmberg anser vara olyckligt.

– Vi är alltså mer försiktiga i våra slutsatser än Jerzy Sarnecki. Vi har gjort två analyser som inte bygger på härkomst. För det behövs en annan studie. Den ska göras längre fram, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons