Annons

Bragd-Hanna: ”Trodde inte jag skulle ta mig till OS”

Hon skrällvann OS-guldet i distansloppet i Sydkorea – en skidskytteknall och världssensation som räckte ända till SvD:s bragdguld.

– Det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld, säger Hanna Öberg.

Själv trodde hon att priset skulle gå till stavhopparen Armand Duplantis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 5

Nyblivna bragdmedaljören träningssköt direkt efter beskedet.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 5

Nyblivna bragdmedaljören gav sig direkt ut och tränade.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 5

Wolfgang Pichler gratulerar.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 5
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Hanna Öberg tilldelas SvD:s Bragdguld 2018
Foto: Lars Pehrson

POKLJUKA, SLOVENIEN När SvD:s utsända team i Slovenien levererar beskedet direkt till Hanna Öberg bryter ett jubel och applåder ut bland de svenska skidskyttarna och ledarstaben, som nervöst väntar bakom Hanna Öberg på beskedet från juryn.

Själv skrattar hon och skakar på huvudet, höjer ögonbrynen och tittar uppåt.

– Det här är stort, det är ett jättefint pris. Jag vet inte om man kan få ett så mycket finare pris för det jag har gjort. Verkligen jättehäftigt.

– Att jag ska få det, det är ungefär lika häftigt som att vinna OS-guld nästan, säger hon och skrattar igen.

Hon säger att priset var oväntat – själv trodde hon att stavhopparen Armand Duplantis skulle få det efter sitt juniorvärldsrekord i EM-finalen i Berlin, då han chockade världen med 6,05.

Annons
Annons

Nyblivna bragdmedaljören träningssköt direkt efter beskedet.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2
Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Duplantis såg jag som en stor favorit. Med hans väldigt imponerande hoppning i finalen.

– Duplantis såg jag som en stor favorit. Med hans väldigt imponerande hoppning i finalen, jag såg det själv på tv och det var väldigt häftigt.

Nyblivna bragdmedaljören träningssköt direkt efter beskedet.
Nyblivna bragdmedaljören träningssköt direkt efter beskedet. Foto: Lars Pehrson

Hon ger samma intryck som under OS i Pyeonchang. Vi som var på plats fick möta en nykomling som var glad, spontan och eftertänksam på samma gång. Framtidsnamnet från Piteå stod för en sensationell skräll där uppe i de koreanska bergen, en av de allra största i OS-sammanhang, när hon sköt fullt i alla fyra omgångarna i distansloppet. Öberg, som aldrig gjort något topplopp i världscupen, spöade sina idoler Anastasiya Kuzmina, Slovakien, och tyskan Laura Dahlmeier.

Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp.

Få därhemma i tv-soffan visste namnen på de svenska skidskyttarna. Borta i Pyeongchang häpnade vi i den svenska presskåren när Öberg slog till med tidernas lopp.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp, jag har aldrig åkt skidor så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var något alldeles extra för mig.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Nyblivna bragdmedaljören gav sig direkt ut och tränade.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Wolfgang Pichler gratulerar.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2

Hon beskriver hur bra formen var, att fokuset var rätt riktat.

– Jag var verkligen sugen på att göra ett riktigt bra lopp. Det jag hade gjort innan var ju bra, men inte perfekta. Så jag kände att jag hade lite mer att ge. Att det räckte till guld var fantastiskt.

Att det här priset gick till mig, det här är inte bara mitt pris utan hela landslagets.

Nyblivna bragdmedaljören gav sig direkt ut och tränade.
Nyblivna bragdmedaljören gav sig direkt ut och tränade. Foto: Lars Pehrson

De som följde OS minns också stämningen i skidskyttarnas landslag, Mona Brorssons tårar för Öberg, hur damerna hyllade herrarna och vice versa.

– Att det här priset gick till mig, det här är inte bara mitt pris utan hela landslagets. Utan dom hade inte jag kunnat ta OS-guld, säger Öberg.

”Olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd med makalös precision.” Så lyder Svenska Dagbladets jurys motivering.

Just den mentala biten, som juryn lyfter fram, var tuff inför OS. Öberg plågades av sjukdomar, kom inte igång med tävlandet och uppladdningen blev inte alls som planerat.

– Jag hade en period då jag kände att jag inte kommer att ta mig till OS, jag kom ju aldrig igång. Före OS hade jag bara startat i tre individuella lopp.

Wolfgang Pichler gratulerar.
Wolfgang Pichler gratulerar. Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Sedan väntade ytterligare en motgång, strax före avresan. Öbergs föräldrar berättar för SvD hur dottern ringde och grät eftersom hon hade kräkts just före avgången till Sydkorea.

– Jag fick inte följa med när de andra åkte, hade väl någon släng av något magvirus. Det var ett tufft nederlag att inte få följa med i planet med laget. Men när jag väl kom iväg senare, planet lyfte så kände jag: nu är jag på väg! Nu ska jag göra det bästa av det här.

Och väl på plats infann sig harmoni, och hon lade motgångarna bakom sig. Med facit i hand vet hon att det inte behövs någon perfekt uppladdning för att kunna prestera.

– Att ha den erfarenheten betyder mycket.

Hon slänger en snabb blick mot ledarstaben och frågar när träningen börjar. Det är premiär för världscupen i slovenska Pokljuka och snart är det dags för inskjutning.

Jag vill fortsätta att göra bra prestationer, ser hur långt det räcker.

Men hon hinner blicka fram mot både världscupen och inte minst VM på hemmaplan i Östersund i mars.

– Jag vill fortsätta att göra bra prestationer, ser hur långt det räcker. Men jag är ju tävlingsmänniska och gillar att vinna tävlingar men prestationen är det viktigaste. Och sedan är det klart att VM på hemmaplan är det absolut största målet där jag vill vara i bäst form.

Overkligt. Jag känner inte att jag är i den här ligan.

Hon skakar på huvudet igen, tittar på blommorna och flaskan med bubbel och förundras över priset.

– Overkligt. Jag känner inte att jag är i den här ligan, men så är jag väl ändå det. Jag har ju inte varit i världseliten så länge, säger hon och fortsätter:

– Om jag kan stå här och vinna Bragdguldet och vinna OS-guld, då klarar vem som helst som har viljan och drivet att utvecklas för att bli bra på någonting. För jag var ingen supertalang när jag var liten utan det här är hårt jobb som ligger bakom. Och har man den viljan och motivationen så är allting möjligt.

Efter reklamen visas:
Öberg: "Jag är inte på toppen av min karriär"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons