Annons

Brages dilemma – kan vänta på svar till mars

Brages supportrar kan få fira en allsvensk plats till nästa år – trots förlusten mot Kalmar i kvalspelet tidigare i höst. Arkivbild.
Brages supportrar kan få fira en allsvensk plats till nästa år – trots förlusten mot Kalmar i kvalspelet tidigare i höst. Arkivbild. Foto: Patric Söderström/TT

Besked om Östersunds eventuella degradering kan dröja ända fram till mars nästa år.

Under tiden ska IK Brage bygga en trupp – utan att ha en aning om det blir spel i superettan eller allsvenskan 2020.

– Självklart är det önskvärt med ett besked så snart det bara går, säger sportchefen Ola Lundin.

Under strecket
Pelle Strandman / TT
Publicerad

Knappt en månad har gått sedan den allsvenska säsongen avslutades – men redan nu har sportcheferna fullt sjå med att förbereda sina lagbyggen för nästa säsong.

Men hur går arbetet till om man inte vet vilken serie man ska spela i?

– Det ser ut ungefär som vanligt. Det är lite mer huvudbry än normalt bara, säger IK Brages sportchef Ola Lundin.

I och med att Östersunds FK inte har fått beviljad elitlicens för 2020 har Svenska fotbollförbundet (SvFF) erbjudit Brage, trea i superettan, den vakanta platsen i allsvenskan.

Trots detta är det fortfarande oklart hur Borlängeklubbens framtid ser ut. Detta eftersom ÖFK har överklagat licensnämndens beslut – och därmed sätter Brage i en prekär situation.

– Det är helt omöjligt för oss att utgå ifrån någonting eftersom vi inte vet. Det är det vi har att förhålla oss till. Det är klart att det skiljer sig en hel del i truppbygget i de två olika serierna, säger Lundin och tillägger:

– Självklart är det önskvärt med ett besked så snart det bara går. Tiden går fort den här tiden på året. Vi går in i en ny säsong om en månad och börjar spela träningsmatcher i februari. Vi ska förbereda oss för antingen superettan eller allsvenskan och vi vill ha besked. Samtidigt har vi respekt för att processen tar tid, det är inget vi kan råda över.

Annons
Annons

Östersund har fram till den 10 december på sig att lämna in en överklagan till SvFF:s överklagandenämnd. När klubben väl gör det tror den näst högsta instansens ordförande, Martin Holmgren, på en snabb process.

– Alla inblandade vill ha ett så snart avgörande som möjligt. Så snart vi känner att vi har alla omständigheter klara för oss kommer ledamöterna att samlas för ett sammanträde och avgöra frågan. Det borde kunna ske en bit före jul. Men det beror ju på när överklagandet kommer in, säger Martin Holmgren.

Om överklagandenämnden går på licensnämndens linje kommer det krävas prövningstillstånd för att ÖFK ska kunna ta ärendet vidare ända upp till den högsta instansen: Riksidrottsnämnden.

Beslutet om det blir Östersund eller Brage som tar plats i allsvenskan 2020 kan som längst dröja fram till den 1 mars nästa år då serierna måste vara fastställda, enligt SvFF:s regelverk.

Oavsett hur lång tid det tar finns det dock ingen risk att Brage känner sig tvungen att tacka nej – om erbjudandet att spela i allsvenskan står kvar efter alla turer.

– Nej, det finns det inte. Men det vore bra om vi fick ett besked så snart som möjligt, säger Ola Lundin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons