Annons

Bråket fortsätter: ”Han är hyresgästen i Vita huset”

Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib.
Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Kongresskvinnorna beskriver Trumps utspel som ”hotfull retorik”. Samtidigt menar experter att bråket väcker frågan om vad USA är och vill vara för land.

Under strecket
Publicerad

På måndagskvällen höll de fyra kvinnliga politikerna en presskonferens med anledning av president Donald Trumps utspel på Twitter. Under presskonferensen ställde de krav på kongressen att inleda en process för att avsätta Donald Trump.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley, som höll i presskonferensen – och som i internationell media pekats ut som de Trump syftat på i sina uttalanden – är samtliga ledamöter i representanthuset, och alla utom Omar är födda i USA.

Ayanna Pressley uppmanade det amerikanska folket att inte nappa på Trumps provokationer som hon kallade för ”hatfull retorik”.

– Han är ”hyresgästen” i Vita huset, jag kommer alltid kalla honom för just ”hyresgästen” eftersom han bara är där och tar upp plats. Han har det inte i sig, empatin, medkänslan eller integriteten som det kontoret kräver och som det amerikanska folket förtjänar, säger Pressley och fortsätter:

– Jag uppmanar alla att inte ta betet. Det här är en distraktion som syftar till att dra uppmärksamhet från annat som berör det amerikanska folket.

Annons
Annons

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet:

– De menar sannolikt att Donald Trump har förlorat sin legitimitet som president genom det sätt som han talar. Han representerar inte längre hela folket eller ett helt land.

På tisdagen, dagen efter presskonferensen, fortsatte den amerikanska presidenten med sitt utspel mot de kvinnliga politikerna.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skriver Trump i ett inlägg.

Han anklagar politikerna för att vara antiisraeliska, antiamerikanska, att de stödjer terrorister och att de ropar ”F-ordet” i publika sammanhang. Trump menar också att Demokraterna är rädda för att utmana dem.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i en annan tweet.

I en analys av CNN beskrivs bråket mellan presidenten och de kvinnliga politikerna som ett tecken på att landet befinner sig mitt i en svårhanterlig konflikt.

“Vi kan inte för alltid vara ett land som är stolt över att välkomna migranter och religiös mångfald och samtidigt ett land som låser in flyktingbarn i burar och rycker på axlarna när vår president gör rasistiska uttalanden”, skriver CNN.

Annons
Annons

Även Dag Blanck menar att det finns två spår i konflikten.

På ena sidan en invandringsvänlig hållning som erbjuder möjligheter för fattiga eller förtryckta, som präglar många amerikaners självbild. Samtidigt finns det andra spåret som betonar restriktivitet och tveksamhet till invandring och hur den har påverkat USA, enligt Blanck.

– Även rasism och arvet efter slaveriet och hur man ska hantera det, är frågor finns på den andra sidan och ständigt är aktuella i USA och som landet kämpar med, säger han.

Att Barack Obama blev vald som president utgjorde tecken på att USA var på väg att komma bort från den diskussionen. Men när Trump kom in i bilden förändrades det igen.

– Trump byggde sin kampanj på främlingsfientlighet, säger Dag Blanck.

Han syftar delvis på kampanjen 2016 som Donald Trump drev mot dåvarande president Barack Obama som handlade om var Obama var född.

– Hela den debatten antydde Trump att Obama var illegitim som president för att han var svart. Då deltar man in en rasistisk diskurs.

Utspelet som fortsatt i en rad tweets från presidenten under tisdagen pekar på den mycket starka spänning som finns i det amerikanska samhället, enligt Blanck.

– På 1850-talet, årtiondet innan inbördeskriget bröt ut, var landet extremt splittrat. Paralleller är svåra att dra men man kan i alla fall tala om ett sorts kulturellt inbördeskrig i USA just nu som leder till allvarlig splittring.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons