Annons

Karl Sigfrid:Bråkmakarnas ombudsman gör skolan mindre trygg

Barn- och elevombudet driver driver rättsprocess mot lärares ”brottargrepp”.
Barn- och elevombudet driver driver rättsprocess mot lärares ”brottargrepp”. Foto: Jessica Gow/TT
Under strecket
Publicerad

Föreställ dig att du går till kontoret på morgonen, och det första som möter dig är en krossad fönsterruta intill entrédörren. Inne på kontoret ser du några kollegor som har beslagtagit en annan kollegas portfölj och roar sig genom att kasta den fram och tillbaka mellan sig.

Du sätter dig vid ditt Coca-Cola-kletiga skrivbord och försöker planera dagens arbetsuppgifter. Ljudnivån är hög, och när som helst kan det komma en penna eller en halväten satsuma flygande genom luften och träffa dig i nacken.

Att en normal arbetsplats urartar på det här sättet skulle aldrig accepteras. I skolans värld gäller dock andra regler. Kanske inte på pappret, men i praktiken. Utbildningsradions programserie ”Lärarrummet” sammanfattar sitt reportage om skolmiljön: ”Skolan verkar vara den i särklass farligaste arbetsplatsen att jobba på när det gäller hot och våld.”

Vi ska vara tacksamma över att det finns utbildade pedagoger som är beredda att jobba på arbetsplatser där de tvingas lägga en stor del av sin energi på att hantera stök. Särskilt tacksamma ska vi vara mot de lärare som mot alla odds försöker upprätthålla ordningen. I stället för ett tack riskerar dock lärare som gör en insats att blir dragna inför rätta på initiativ av Barn- och elevombudet (BEO), som är en del av skolinspektionen.

Nu driver BEO ett fall mot en lärare som lyfte bort en elev ur en soffa, något som denna ledarsida tidigare har uppmärksammat (SvD 8/8). Soffan hade flyttats så att den blockerade en korridor och eleven, som hade en diagnos, vägrade att resa på sig. BEO anser att skolan ska betala skadestånd då läraren tog ”ett brottargrepp” och eleven efter händelsen ”kände stort obehag” (SVT Rapport 20/8).

Det framstår som en okynnesprocess, och kravet på skadestånd har avvisats av såväl tingsrätten som hovrätten. Nu går BEO vidare till Högsta domstolen. Med den sortens agerande från en statlig myndighet blir det färre lärare som ingriper mot stök och våld, och tryggheten minskar ytterligare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons