Annons

Teresa Küchler:Branden har väckt sorg i den gamla damens hjärta

I hela Frankrike fylls kollektskålar och rika givare köar för att bidra till att återställa katedralen Notre-Dame de Paris. Parisarna spekulerar om vad som kan ha orsakat eldsvådan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

President Emmanuel Macron tänker hålla nationella, kanske internationella givarkonferenser för att bygga upp katedralen.

Foto: Stephane Lemouton/APBild 1 av 3

Människor som följde släckningsarbetet av branden i Notre-Dame.

Foto: Thibault Camus / TT Bild 2 av 3

SvD:s Teresa Küchler i Paris på tisdagen.

Bild 3 av 3
Efter reklamen visas:
"Skvallret går redan på Paris gator"

Människosonens, frälsarens blod på kronans taggar, vad är det värt för en troende?

PARIS. Som i en ödets grymma ironi hänger regnet tungt i himlen över Paris på morgonen efter kvällen då Notre-Dame brann. Framåt förmiddagen faller de första regndropparna.

Hade det i stället regnat ett halvt dygn tidigare, då den älskade katedralen som bevittnat varje stor händelse i Frankrikes historia sedan 1100-talet – storhetstid och dekadens, kungabröllop, kejsarkröningar, revolutioner, ockupationer och frigörelse – skoningslöst eldhärjades, så hade man kanske kunnat rädda mer. Kanske hade spiran och taket klarat sig.

Många av de allra heligaste religiösa klenoderna, som till exempel den törnekrona som Jesus Kristus ska ha burit vid sin korsfästelse, kunde lyckligtvis räddas ut ur kyrkorummet innan eldhavet blev för oregerligt. Tanken svindlar: hur hade man ens kunnat uppskatta dess värde i försäkringsbolagens tabeller om den brunnit upp? Människosonens, frälsarens blod på kronans taggar, vad är det värt för en troende?

Annons
Annons

President Emmanuel Macron tänker hålla nationella, kanske internationella givarkonferenser för att bygga upp katedralen.

Foto: Stephane Lemouton/APBild 1 av 1

Hon ser inte så skadad ut, det kommer att gå att reparera. Det är verkligen ett mirakel.

De magnifika orglarna, många med pipor från medeltiden, klarade sig också mirakulöst. Men tusentals andra, ovärderliga konstobjekt och heliga reliker utplånades för evigt i lågornas hetta.

Många parisare var ändå lättade av synen som mötte dem från världens alla teveskärmar när de vaknade på tisdagen: hon stod upprätt och var fortfarande ljus, inte förbränd, förkolnad, svart och skräckinjagande. Hon dukade inte under, Vår Fru av Paris.

President Emmanuel Macron tänker hålla nationella, kanske internationella givarkonferenser för att bygga upp katedralen.
President Emmanuel Macron tänker hålla nationella, kanske internationella givarkonferenser för att bygga upp katedralen. Foto: Stephane Lemouton/AP

Rosalie, 83, som ursprungligen kommer från Vietnam men har bott i den franska huvudstaden sedan 1960, har aldrig varit särskilt religiös.

Men branden har väckt stor sorg i den gamla damens hjärta, både som parisiska och som någon som varit ”passiv” katolik i hela sitt liv.

– Tanterna i kvarteret skvallrar redan om att någon kan ha anlagt branden, men jag vet inte jag… i tunnelbanan sa de att det måste ha varit en olycka i renoveringen, berättar hon när SvD möter henne på Pont Saint-Michel, en av Paris många berömda broar över floden Seine, från vilken man kan se Notre-Dame.

– Men det måste i alla fall ha varit Gud som räddade henne! Tänk bara: ingen skadades trots att detta är mitt i Paris där det myllrar av folk, och titta, titta! utbrister Rosalie.

Annons
Annons

Hon pekar ivrigt mot de två tornen som skymtar bakom polisens avspärrningar:

– Hon ser inte så skadad ut, det kommer att gå att reparera. Det är verkligen ett mirakel, säger den gamla damen och skiner upp.

Samtidigt är jag lättad över att det inte var en ny terrorattack, jag kan inte att förneka att det var det första jag tänkte: inte igen!

Kanske har hon rätt: under några dramatiska timmar då lågorna skoningslöst slukade taket, den nästan 100 meter höga spiran och innandömet i katedralen var brandmännen inte säkra på att de skulle kunna rädda ens stenväggarna.

Teorin som polisen arbetar utifrån är att branden måste ha uppstått i byggnadsställningarna som löpte runt närapå hela kyrkokroppen, och att eldsvådan var en olyckshändelse. På morgonen efter tragedin förhördes de byggnadsarbetare som jobbade med renoveringen och ska ha lämnat arbetsplatsen bara ett par timmar innan de första lågorna syntes. Det finns inga officiella misstankar om att branden ska ha varit anlagt.

Men det har inte stoppat skvaller och funderingar från att spridas mellan Paris takåsar.

– Jag är själv religiös, inte kristen visserligen, men jag förstår hur mycket katedralen måste ha betytt för de troende, säger cykelbudet Youssef, som är stolt parisare med rötter i Nordafrika. Även han förbannar att regnet inte föll på kvällen då lågorna slickade katedralens väggar.

– Samtidigt är jag lättad över att det inte var en ny terrorattack, jag kan inte att förneka att det var det första jag tänkte: inte igen! Jag blev helt kallsvettig av tanken. Kan du tänka dig vilken lynchstämning som hade kunnat uppstå?

Annons
Annons

Människor som följde släckningsarbetet av branden i Notre-Dame.

Foto: Thibault Camus / TT Bild 1 av 2

SvD:s Teresa Küchler i Paris på tisdagen.

Bild 2 av 2
Människor som följde släckningsarbetet av branden i Notre-Dame.
Människor som följde släckningsarbetet av branden i Notre-Dame. Foto: Thibault Camus / TT

Efter de två terrorattackerna i Paris 2015 – först mot karikatyrtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär, samt senare samma år mot konsertlokalen Bataclan, arenan Stade de France och flera restauranger – är det inte så konstigt att många fransmän som ren ryggmärgsreflex misstänker att en sådan enorm brand som den i Notre-Dame inte var en olycka.

Medan rökluften tunnas ut och blandas med doften av turistståndens sockervadd och chokladvåfflor – det är påskvecka, hotellen i Paris är överbelagda och gatorna fulla av påsk- och semesterfirare från hela världen – så börjar nu planeringen av återuppbyggnaden av katedralen. Redan på brandnatten fyllde bedrövade fransmän i hela landet kollektskålar med pengar till att återupprätta Notre-Dame.

Flera namnkunniga affärsmän har också lovat att bidra med miljardbelopp. På tisdagseftermiddagen såg det ut som att minst motsvarande fyra miljarder kronor donerats. Och president Emmanuel Macron tänker hålla nationella, kanske internationella givarkonferenser för att bygga upp katedralen, som var en hyllad klenod inte bara för världens katoliker utan för miljontals arkitektur-, historie- och konstintresserade. Sympati från omvärlden ser inte ut att saknas.

Höga pelare och bågar av trä som bar upp taket gick upp i rök. De kom från träd, huggna för över 800 år sedan, vars höjd inte existerar i Frankrike i dag. Det säger konstexperten Bertrand de Feydeau vid Fondation du Patrimoine, en organisation som arbetar med konservering av konstföremål, till nyhetsbyrån AP.

Så frågan återstår om hur man gör själva Notre-Dame rättvisa. Vilka konstnärer, skulptörer, smeder och snickare ska ersätta nästan 900 år av praktfull konst och byggnadshantverk?

SvD:s Teresa Küchler i Paris på tisdagen.
SvD:s Teresa Küchler i Paris på tisdagen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons