Annons

Brandmännen hyllas: ”Tid och vind var emot oss”

Brandmännen kämpade mot lågorna i Paris på måndagskvällen.
Brandmännen kämpade mot lågorna i Paris på måndagskvällen. Foto: Benoit Moser/AP

De bildade en mänsklig kedja för att få ut Notre-Dames skatter ur lågorna, och lyckades rädda byggnadens konstruktion. Nu hyllas de nära 500 brandmän och andra räddningsarbetare som kämpade för att få elden under kontroll.

– Tiden var emot oss och vinden var emot oss, säger brandmannen Gabriel Plus till AFP.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En brandman kämpar mot lågorna i Paris på måndagskvällen.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1

En brandman kämpar mot lågorna i Paris på måndagskvällen.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1
En brandman kämpar mot lågorna i Paris på måndagskvällen.
En brandman kämpar mot lågorna i Paris på måndagskvällen. Foto: Francois Mori/AP
Efter reklamen visas:
Notre-Dame inifrån

Branden bröt ut strax före 19 på måndagskvällen och var inte under kontroll förrän runt 3.30 natten mot tisdag. Inne i katedralen var det extremt hett och det försvårade släckningsinsatsen, skriver Le Monde. Vid 10-tiden på tisdagen var branden helt släckt. Skadorna är stora, men katedralen förstördes inte fullständigt.

– Notre-Dames konstruktion är räddad och bevarad i sin helhet, säger Jean-Claude Gallet, befälhavare för brandkåren i Paris enligt, Le Monde.

Brandmännen bildade en mänsklig kedja för att rädda värdefulla föremål undan branden, enligt Le Monde.

Bland skatterna som kunde räddas finns en krona med delar som sägs komma från Jesus törnekrona och en tunika som sägs ha tillhört Sankt Ludvig.

Annons
Annons

Gabriel Plus, talesperson för Paris brandkår, berättar för nyhetsbyrån AFP att högsta prioritet var att rädda konstruktionen som stöttar de två huvudtornen. När räddningsarbetarna först kom till platsen var de tvungna att fatta snabba beslut och göra rätt val utifrån väder och vind.

– Tiden var emot oss och vinden var emot oss och vi var tvungna att få överhanden, säger Gabriel Plus.

Han konstaterar att brandmännen oftast har som uppgift att rädda liv, inte att som nu prioritera mellan olika värdefulla föremål.

– Som brandmän i Paris hade vi aldrig föreställt oss att en dag ingripa för att rädda Notre-Dame! Det var en stor utmaning. Nu är det mycket känslor och en del tillfredsställelse över att vi kunde rädda det vi räddat, säger Gabriel Plus till AFP enligt Le Figaro.

Till de som tackar och hyllar brandmännen och övrig räddningspersonal hör Paris Borgmästare Anne Hidalgo som på Twitter skriver just om hur värdefulla föremål kunde räddas.

Också Frankrikes president Emmanuel Macron hyllade på måndagskvällen brandmännen.

– Jag tänker på och tackar brandmännen i Paris. Nära 500 av dem kämpade mot flammorna. De gjorde det med extremt mod, stor professionalism och stor beslutsamhet. Tack vare deras engagemang kunde det värsta undvikas, även om slaget inte är helt vunnet. Men tack vare deras mod kollapsade de två huvudtornen inte, sade Macron enligt franska medier.

På måndagskvällen, innan branden var under kontroll, föreslog USA:s president Donald Trump på Twitter att vattenbomba den brinnande katedralen. Den franska myndigheten för civil säkerhet twittrade dock att alla tillgängliga sätt att bemästra branden användes “utom vattenbomber från luften som, om de används, kan leda till att byggnadens hela konstruktion kollapsar”.

Två poliser och en brandman skadades lätt under släckningsarbetet.

Efter reklamen visas:
Ovärderliga saker hann räddas: ”Ett mirakel”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons