Dagens namn: Rolf, Raoul
tisdag 27 augusti kl. 06.37

Brasilien säger nej till ekonomiskt stöd i Amazonas

En man har gripits efter dödsskjutningen i Malmö, Brasilien säger nej till ekonomisk hjälp i Amazonas och fler partier öppnar nu för att skicka svenska fångar utomlands. Här är morgonens viktigaste nyheter.

L och KD öppnar för att Sverige ska kunna hyra in sig på fängelseplatser utomlands. Detta för att lösa platsbristen på svenska fängelser, rapporterar Ekot. Centern uppges vara skeptiska till förslaget på grund av rättsäkerhetsskäl, och M menar att frågan ligger hos regeringen. Förslaget har tidigare tagits upp av SD.

En man har gripits och anhållits efter dödsskjutningen av en 30-årig kvinna i Ribersborg i Malmö. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och medhjälp till mord. Det var under måndagsförmiddagen som den 30-åriga kvinnan – som uppges ha hållit en bebis i sin famn – blev skjuten på öppen gata. Kvinnan avled senare på sjukhus.

När G7-mötet i Biarritz avslutades inatt beslutade medlemsländerna att skänka motsvarade 235 miljoner kronor till Brasilien och Bolivia för att bekämpa skogsbränderna i Amazonas. Men Brasiliens president Bolsonaro – som tidigare anklagat Frankrikes president Macron för att ha en ”kolonial mentalitet” – tackar via sin stabschef nej till erbjudandet.

Måndagens europeiska börsfall blev lindrigare än väntat, och Trumps utspel om Kina har fått såväl nordamerikanska som asiatiska börsar att studsa tillbaka. Men hur mår den globala ekonomin? I dag kan vi få en liten inblick i framtiden, när såväl SEB som Swedbank släpper rapporter på tisdagsmorgonen.

Amazonas brinner – men Brasilien säger nej till ekonomiskt stöd.
Amazonas brinner – men Brasilien säger nej till ekonomiskt stöd. Foto: Leo Correa/AP

Morgonpigg? Ny studie överraskar forskare

Varit lite extra trött på sistone? Det är nog inte så konstigt – en av tre svenskar sägs sova för lite. Men hur morgontrötta är vi egentligen? Enligt en ny studie stiger 1 av 300 lätt upp vid 4–5 på morgonen, och går allra helst och lägger sig före halv nio på kvällen – ett resultat som överraskade forskarna.

Har du några minuter över? Missa inte denna författarintervju

Karolina Ramqvist började skriva för att slippa förlust och smärta. 22 år efter debuten har romanaktuella Ramqvist insett att strategin inte fungerar. Nu försöker hon i stället närma sig levandet. Läs gärna SvD:s Kristina Lindhs intervju med författaren Ramqvist.

Annons
Annons
Annons