Lennart Karlsson är kommissarie vid Stockholmspolisen och ordförande i Narkotikapolisernas förening.
Lennart Karlsson är kommissarie vid Stockholmspolisen och ordförande i Narkotikapolisernas förening. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Knarklabb i Stockholm – bland barnfamiljerna

På Stureplan frågar ingen varifrån drogerna kommer. Men kokainfabrikerna finns närmare än vad många köpare tror. Lägenheter i Stockholm omvandlas till reningslaboratorier när nya aktörer slår sig in på den växande kokainmarknaden.

Uppdaterad
Publicerad

Vinter 2019. Mellanchefen på det börsnoterade bolaget hastar in på toaletten på nattklubben Berns. Med sig har han en kvinnlig vän från Djursholm.

Takspegeln ovanför toalettbåset avslöjar hur han lägger upp en lina vitt pulver på telefonens glasade yta och drar in det i näsan.

När mellanchefen grips har han tydliga spår av kokain i urinen. I förhören säger han att det ”troligen kommit dit av att han tagit det.”

Polisen tjatar inte ens på honom när han vägrar berätta var kokainet kommer ifrån. Han bötfälls och går vidare i livet.

Här är kokainhandelns epicentrum i Sverige, säger Lennart Karlsson vid Stockholmspolisen.
Här är kokainhandelns epicentrum i Sverige, säger Lennart Karlsson vid Stockholmspolisen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman & Polisen.

Maj 2019. Lennart Karlsson är en av Sveriges mest erfarna narkotikapoliser. Han står under svampen på Stureplan, ett stenkast från Berns. Han slår ut med armarna.

– Det här är fortfarande epicentret för kokainet i hela Sverige. Allt utgår från den här platsen i fallande hackordning.

På krogarna runt Stureplan har festfolket flockats i decennier. På restaurangerna längs närbelägna Strandvägen kallas den senaste jetset-trenden ”fine dining”. Man äter god mat, dricker dyra viner – och drar en lina till efterrätten.

Men det vita pulvret är inte längre lika exklusivt. I takt med att tillgängligheten och utbudet ökat har kundbasen blivit bredare. Och kokainet har spridit sig till andra stadsdelar.

Annons

Det handlar inte längre om huruvida du ska köpa kokain i Stockholm eller inte, utan snarare om till vilket pris och till vilken tillgänglighet, förklarar Lennart Karlsson.

– Det som är skrämmande är att det finns mer narkotika att tillgå än vad det finns efterfrågan.

Det vita pulvret utgör en av basinkomsterna för den grova organiserade brottsligheten i några av stadens utsatta områden. Men förorterna har fått konkurrens. Två fall från det senaste året visar att laboratorierna flyttat in bland barnfamiljerna i vanliga lägenheter.

Ett av laboratorierna låg i Stockholms innerstad.

1/2

Två kvinnor hämtar ut kokainbrev hos ett postombud och bär dem till en kokainfabrik i en Stockholmslägenhet.

Foto: Tullverket
2/2

Recept som visar hur kokainet ska renas. Pilen markerar ett fingeravtryck från en misstänkt.

Foto: Tullverket

Maj 2019. Tvåbarnspappan från Täby sitter stilla i hovrätten med rakad skalle och en portionssnus under läppen. Vänsterärmen pryds av ett Stone Island-märke. På fötterna bär han häktets foppatofflor av gummi.

Han har tillverkat kokain i stor skala och nickar när rättens ordförande frågar om han förstått vad domstolsförhandlingen går ut på.

Hösten 2018 slog tullen till mot hans övernattningslägenhet i Vasastan i Stockholm. Det var där man hittade en av de kokainfabriker som avslöjades i Stockholm förra året.

Annons

Narkotikan kom med brev från Brasilien. I varje kuvert låg hundra pappersark som dränkts i flytande kokainlösning; 400 gram kokain i varje försändelse. Knappt tre kilo hann passera lägenheten innan tullen slog till.

Tvåbarnspappan lakade fram minst ett kilo kokain ur papperet, torkade pulvret och förpackade det. I polisförhören berättade han hur jobbet gick till.

Det är som att han beskriver ett kakrecept.

– Du häller i en vätska och sedan häller du lite vatten och in i ugnen 30 minuter på 150 grader. Det kommer väldigt lite per gång. Man får köra flera gånger.

Metoden är inte ny. Men fallet med Brasilienbreven sticker ut eftersom den tillämpats i så stor skala i ett laboratorium inne i Stockholms innerstad.

– Under mina tjugo år kan jag nog räkna de gånger något sådant skett på ena handens fingrar. Nu hade vi två liknande fall i Stockholm på kort tid, säger Stefan Grahn som är chef för Tullverkets brottsbekämpning i Stockholm.

Den andra kokaisnfabriken upptäcktes i Bandhagen några månader innan tvåbarnspappan från Täby avslöjades. Två kvinnor i 25-årsåldern hade renat 14 kilo kokain när tullen lyckades spåra dem. Återigen kom narkotikabreven från Brasilien.

Annons

Någon hade gett kvinnorna instruktioner som de sedan skrivit ner i en anteckningsbok med Disney-motiv.

– Det är klart att det ligger någon organisation bakom det här. Men vi har inte lyckats se några andra samband än att tillvägagångssättet är likadant i båda fallen, säger Stefan Grahn.

Ett färskt kokainbeslag från Stockholms gator.
Ett färskt kokainbeslag från Stockholms gator. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Maj 2018. En 28-årig stjärnsäljare vinglar runt utanför Riche med ett halvt gram kokain i fickan. Det räcker till fem linor.

Han döms till 150 dagsböter och betalar utan att knota. Med en årslön 1,6 miljoner kronor kostar varje dagsbot honom en tusenlapp. Totalpriset på 150 000 kronor torde göra 28-åringens halva gram till Sveriges genom tidernas dyraste kokain.

Europa håller i dag på att gå om USA som världens främsta kokainmarknad – och Sverige är inget undantag. Överutbudet av högkvalitativ narkotika från Latinamerika har gjort att det går att hitta kokainrester i avloppsvatten i var och varannan svensk småkommun.

Annons

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning beräknar att kokainförsäljningen i Sverige omsätter minst en halv miljard om året. Det innebär att svenskarna spenderar tio miljoner kronor varje helg på kokaininköp.

EU:s drogbyrå EMCDDA talar om att kokainmarknaden genomgår en ”uberisering”. Betydelse: Sociala medier och ny teknik har gjort det lättare för mindre grupper och enskilda personer att importera och sälja knark. Precis som Uber revolutionerat taxibranschen.

I Stockholm sker försäljningen oftast via krypterade appar. Leveransen görs snabbt och flexibelt till önskad plats.

– Stureplansfolket får ofta sina varor hemkörda, säger Lennart Karlsson.

Kokainet kan beställas till vanliga uteserveringar, berättar narkotikautredaren Lennart Karlsson.
Kokainet kan beställas till vanliga uteserveringar, berättar narkotikautredaren Lennart Karlsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Juni 2019. Tvåbarnspappan från Täby döms till fem års fängelse. Domstolen konfiskerar hans Audi och drygt 90 000 kronor i kontanter, eftersom de misstänks komma från narkotikaförsäljningen.

Annons

Men utredningen visar att minst 1,2 miljoner sattes in på hans konton under de tre månader som narkotikaaffärerna pågick. Samtidigt plockade någon ut en knapp miljon. Vem har aldrig klarlagts.

– Vi vet inte hur många som har haft tillgång till kontot, säger åklagare Jenny Clemedtsson till SvD efter rättegången.

En sak står klar. De stora vinsterna hamnar sällan hos dem som döms för narkotikabrotten. Det visar SvD:s genomgång av de grövsta fallet från de senaste två åren.

Den bilden bekräftas av vice överåklagare Astrid Eklund vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

– När vi talar om de grövre narkotikabrotten är det ju oftast fråga om en organiserad verksamhet där många människor ska dela på vinsterna, säger hon.

Det är ofta langare eller kurirer med sväljkapslar i magen som döms i de grövsta fallen. På ren svenska: fattiga människor smugglar in narkotika i tarmarna och får betalt för att sitta på toaletten tills knarket kommer ut den naturliga vägen.

Deras berättelser kontrasterar starkt mot champagneflärden som omger kokainet vid Stureplan.

38-åriga Christina från Brasilien greps när hon skulle checka in på ett hotell vid Odenplan i Stockholm med ett halvt kilo kokain i magen. Det skedde i november förra året. I polisförhören berättar hon om sitt liv i Rio de Janeiros slum.

Hon är prostituerad och jobbar på en bar. Förutom sin egen dotter tar hon hand om sin systers barn och om sina föräldrar. Med åren har hon fått svårt att gå i de högklackade skor som jobbet kräver och pengarna räcker inte till i hemmet.

Hon svalde 114 kapslar med rent kokain och satte sig på planet till Stockholm.

Knarket i hennes mage var så starkt att det hade dödat henne om någon av kapslarna spruckit. Det hade kunnat säljas för över en miljon kronor på Stockholms gator.

Hon erbjöds åtta tusenlappar för besväret. I dag återstår tre år av hennes fängelsestraff.

Fotnot: Christina är ett fingerat namn.

Här är kokainhandelns epicentrum i Sverige, säger Lennart Karlsson vid Stockholmspolisen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman & Polisen.Bild 1 av 5

Två kvinnor hämtar ut kokainbrev hos ett postombud och bär dem till en kokainfabrik i en Stockholmslägenhet.

Foto: TullverketBild 2 av 5

Recept som visar hur kokainet ska renas. Pilen markerar ett fingeravtryck från en misstänkt.

Foto: TullverketBild 3 av 5

Ett färskt kokainbeslag från Stockholms gator.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

Kokainet kan beställas till vanliga uteserveringar, berättar narkotikautredaren Lennart Karlsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 5