Dagens namn: Gisela
onsdag 4 september kl. 06.36

Brexit-dramatik och FI-utfrågning av banktoppar

Finansinspektionen har frågat ut bankdirektörer, försvunnen 15-åring hittad och brexit-dramatiken fortsätter. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Det blev en dramatisk tisdagskväll i London. Ödesomröstningen i underhuset gick inte Boris Johnsons väg – när 21 Tory-rebeller röstade emot premiärministerns linje. De ska nu kastas ut ur det Konservativa partiet. Frågan som alla vill ha svar på: kommer Boris Johnson att utlysa nyval? Brexit-dramat fortsätter under onsdagen.

Finansinspektionen har genomfört flera platsbesök på SEB:s och Swedbanks huvudkontor – och frågat ut 18 toppdirektörer i bankerna om misstänkt penningtvätt. Det framgår av en hemlig skrivelse som SvD:s Jan Almgren har tagit del av. Bakgrunden till FI:s rekordstora granskning är SVT:s avslöjande om den misstänkta penningtvättskandalen i Baltikum.

En 15-årig flicka som varit försvunnen sedan i söndags hittades i natt i en lägenhet i Gävle. Samtidigt ska en man ha gripits, och senare anhållits, misstänkt för människorov och våldtäkt. ”Enligt en första bedömning av patrullerna på plats verkar hon må ganska bra efter omständigheterna”, säger polisens vakthavande befäl till Expressen.

Hur står sig svenska skatter i jämförelse med andra länder? Det har statliga Konjunkturinstitutet (KI) undersökt i en rapport om skattesystem i EU och länder inom OECD. De slår fast att Sverige går mot trenden i den rikare världen genom att att bland annat ha låg skatt på egendom. Rapporten presenteras på ett seminarium i dag.

En man utklädd till premiärminister Boris Johnson protesterar utanför det brittiska parlamentet.
En man utklädd till premiärminister Boris Johnson protesterar utanför det brittiska parlamentet. Foto: Rob Pinney/LNP/Shutterstock/TT

Serien som vill bli nästa ”Game of thrones”

Finns det någon bättre tid för serier och filmer än hösten? Vare sig du vill eller inte så står årstiden runt hörnet. Missa därför inte att kolla in de senaste tipsen från SvD:s Elias Björkman om serien som vill bli nästa ”Game of thrones” och dramathrillern som bygger på en tidigare SvD-journalists roman.

När tvångstankar och ritualer styr liv

Beatrice kunde dammsuga hemmet tre gånger om dagen och tvättade sig enligt en invecklad ritual. För Niklas kan en några hundra meter lång promenad ta en evighet. De lever båda med tvångsbeteenden som påverkar dem i vardagen. Läs gärna SvD:s artikelserie om den ”hemliga tvivelsjukan”.

Annons
Annons
Annons