Annons

Olof Ehrenkrona:Brexit får vänta och ingen har svar

Boris Johnson på 10 Downing Street.
Boris Johnson på 10 Downing Street. Foto: Alberto Pezzali / TT

För näringslivet är nyvalet ett mardrömsscenario. Valet för företagen står därför mellan att fly England på grund av utträdet ur EU eller på grund av Corbyns socialiseringsplaner.

Under strecket
Publicerad

Två dagars brexitdebatt i underhuset kan kanske bäst sammanfattas som att brexit har skjutits upp och premiärministern har skjutits ner. Boris Johnson, som inte har varit premiärminister i mer än sex veckor, förlorade under tisdagen och onsdagen tre voteringar och regeringens möjligheter att lämna EU utan ett avtal har nu blockerats.

Premiärministerns motdrag var att föreslå ett nyval som skulle infalla två veckor före EU:s stoppdatum den 31 oktober. Förslaget krävde dock två tredjedels majoritet för att gå igenom parlamentet och efter tisdagens uppmärksammade avhopp av en Toryledamot till liberalerna och onsdagens uteslutning av 21 konservativa parlamentsledamöter har regeringen inte ens en enkel majoritet i underhuset. Voteringen om nyval blev därför Boris Johnsons fjärde nederlag på två dagar.

Dramat i Storbritannien har flera dimensioner. Den första handlar om utträdesvillkoren och risken för att ett konfliktfyllt utträde gör det svårare att få till stånd ett nära samarbete med EU i framtiden. Den andra gäller Tories inre liv och framtid. Boris Johnson har inte bara förlorat majoriteten i parlamentet och en rad viktiga voteringar. Han har också sprängt partiet inifrån genom att utesluta några av de tyngsta och mest erfarna ledamöterna. Stämningen i parlamentsgruppen är nu en bra bit under nollpunkten.

Annons
Annons

Den tredje dimensionen gäller tilltron till partiledaren. Boris Johnson bedrog trots allt ledamöterna. Efter att först ha gett sken av att han inte var intresserad av att ajournera parlamentet, gjorde han just det för att kväsa eventuella revolter. Boris Johnsons påståenden om att utsikterna är goda för ett nytt avtal med EU är uttryck för samma manipulativa metoder.

När åldermannen Kenneth Clarke, som tillhör de uteslutna, ironiskt berömde premiärministern för hans förmåga att hålla masken och samtidigt uppträda så vilseledande, sammanfattade han i några få ord den avgrundsdjupa misstro som finns mot premiärministern.

I går meddelade dessutom Johnsons lillebror Jo Johnson, som inte vill se ett brexit, att han avgår som minister. Eftersom han tvingas välja mellan sin familj och vad han ser som bäst för nationen är andra personer bättre lämpade för rollen, lät han meddela på Twitter.

Dramats fjärde dimension rör upplösningen som sådan. Det mesta talar för ett nyval i november. Det ska inte uteslutas att Boris Johnson överlever ett sådant val, även om uppgiften är svår. Opinionsmätningarna visar ett tvåsiffrigt övertag för Tories över Labour. Liberalerna kommer först på tredje plats med cirka 20 procent och brexitpartiet ligger på cirka tolv procent.

Labours radikala vänsterpopulistiska politiska program har små möjligheter att vinna majoritet. Det innefattar omfattande socialiseringar, kraftiga skattehöjningar, fyradagarsvecka, lönetak för företagsledningar, medborgarlön och förbud mot bonusavtal. Kronan på verket är ett förslag om kollektiva löntagarfonder – ”Inclusive Ownership Funds”. 300 miljarder pund ska under tio års tid överföras i form av aktier från företagen – utländska såväl som inhemska – till de anställda och statskassan. Utdelningen som tillfaller arbetstagaren blir 500 pund om året, resten går till staten.

För näringslivet är nyvalet ett mardrömsscenario. På ena sidan ett fanatiskt brexitparti med orealistiska föreställningar om möjligheten av ett framtida samarbete med EU på britternas villkor utan att det kostar i form av delad suveränitet. På den andra sidan ett program för en radikal socialistisk omvandling av Storbritannien. Valet för företagen står därför mellan att fly England på grund av utträdet ur EU eller på grund av Corbyns socialiseringsplaner.

I det kommande valet är den mest sannolika utgången ett parlament där ingen har majoritet. Kanske kvittar det lika. Ingen har ju ändå någon lösning på huvudfrågan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons