Annons

”Brexit kan leda till katastrofala följder för vården”

Storbritannien satsar mindre på sjukvård än andra länder. Dessutom har man gjort misstaget att släppa in privat kapital för att bygga om gamla sjukhus och underhålla dem under lång tid. Det säger Martin McKee, professor i europeiska hälsovårdsfrågor.

Under strecket
Publicerad

James Wigg Practice i Kentish Town i norra London.

Foto: Åsa WesterlundBild 1 av 1

James Wigg Practice i Kentish Town i norra London.

Foto: Åsa WesterlundBild 1 av 1
James Wigg Practice i Kentish Town i norra London.
James Wigg Practice i Kentish Town i norra London. Foto: Åsa Westerlund

Den brittiska vården har för lite pengar och det slår mot tillgängligheten.

Det var så fruktansvärt korkat.

– Vi har enorma behov av investeringar, inte minst avancerad utrustning som exempelvis strålkanoner mot cancer. Vår modell med GP (allmänläkare) har gett oss en väldig fin primärvård med goda resultat speciellt för diabetespatienter. Kanske bäst i världen under många år. Men nu har vi problem även där, säger professor Martin McKee, vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Han pekar också på att brexit kommer fördjupa den brittiska vårdkrisen.

– Vi är väldigt beroende av läkare från andra EU-länder och då kan brexit leda till katastrofala följder för hela sjukvårdssystemet.

Men förutom att pengarna är en bristvara i vården menar Martin McKee att de pengar som finns också slösas på fel saker.

– Det handlar om alla dessa hundratals OPS-avtal där privat kapital släppts in för att för att bygga om och bygga nya sjukhus. Det var så fruktansvärt korkat men gjordes av politiska skäl för att investeringarna inte skulle upptäckas i balansräkningarna. Ett jättelikt misstag som nu kostar oss en förmögenhet att ändra på, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons