Annons

Närmare uppgörelse: ”Ett genombrott vi behövde”

Premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har gjort viktiga framsteg i Brexit-förhandlingarna.
Premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har gjort viktiga framsteg i Brexit-förhandlingarna. Foto: Virginia Mayo/AP

Storbritannien och EU har kommit vidare i tre viktiga frågor i Brexit-förhandlingarna. Storbritanniens premiärminister Theresa May träffade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på morgonen.

Överenskommelsen öppnar för nästa fas i utträdesprocessen.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Vi har gjort genombrottet som vi behövde, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter mötet med Theresa May, enligt The Guardian.

May och den brittiske brexitministern David Davis träffade kommissionsordföranden och andra EU-företrädare tidigt på morgonen.

Nattmanglingar har hållits för att nå en uppgörelse om villkoren för Storbritanniens skilsmässa med EU, som kan bana väg för samtal om landets framtida handelsförhållanden med unionen.

En stötesten i förhandlingarna var den irländska gränsfrågan.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra, konstaterar Jean-Claude Juncker på en presskonferens.

– Nu är det dags att se fram mot framtiden, då Storbritannien kommer att vara en nära och viktig allierad. Det är livsviktigt för oss alla att vi fortsätter att arbeta tillsammans om frågor som handel, forskning och säkerhet, säger Juncker.

Både Storbritannien, Nordirland och Irland vill undvika en så kallad hård gräns, som skulle skada handeln, göra det svårt för människor i gränsregionen samt väcka minnen av gamla våldsamheter. Samtidigt vill Storbritannien lämna EU:s tullunion och gemensamma inre marknad, vilket innebär att EU:s nya yttre gräns går mellan Nordirland och Irland.

Annons
Annons

Storbritannien hade tidigare inte lyckats övertyga EU om hur de i praktiken skulle stå utanför tullunionen och samtidigt ha en mjuk gräns.

Två andra viktiga frågor är medborgarnas rättigheter efter utträdet samt notan för Brexit. Enligt EU-kommissionen har man gjort framsteg även på de här punkterna.

Theresa May säger att parterna har arbetat "extremt hårt" under veckan, och att det inte har varit enkelt för någon.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (dagens överenskommelse) är i Storbritanniens intresse, säger Theresa May på presskonferensen.

– Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, säger May.

Om pengarna konstaterar hon att den ekonomiska uppgörelse som har nåtts är "rättvis mot brittiska skattebetalare".

"Den gemensamma rapporten från förhandlarna från EU och Storbritannien om framsteg under fas ett under förhandlingarna i enlighet med EU-fördragets artikel 50 om Storbritanniens ordnade utträde ur EU" är det fullständiga namnet på dagens överenskommelse.

Rapporten består av 15 sidor med 96 punkter där allt från medborgarnas rättigheter till förhållanden kring kärnkraftssamarbetet Euratom ingår.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har just skickat ut sitt förslag till riktlinjer i nästa förhandlingsfas till medlemsländerna, berättar han på en presskonferens.

– Det är i alla våra medborgares intressen att det här beslutas om så fort som möjligt, säger Tusk.

Därefter ska de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer vid sitt toppmöte nästa vecka formellt säga ja till att inleda sådana förhandlingar.

Förhandlingar har hållits också mellan premiärminister Theresa May och det nordirländska stödpartiet DUP, vars motstånd hade hittills stoppat en uppgörelse.

DUP reagerar än så länge med försiktighet på överenskommelsen.

– Det finns fortfarande frågor om gränsuppgörelsen som vi skulle ha velat få mer klarhet kring, men vi hade inte mer tid, säger partiledaren Arlene Foster, enligt Reuters.

DUP konstaterar att mycket arbete återstår att reda ut i många frågor – men också att "ingenting är klart förrän allt är klart".

"Hur vi röstar om en uppgörelse om fas två kommer att bero på vad den innehåller", heter det från partiet enligt Reuters.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons