Dagens namn: Alfhild, Alva
tisdag 3 september kl. 06.31

Brexitdrama kan leda till nyval

Nyval kan vänta i Storbritannien, hovrättsdom faller i uppmärksammat dubbelmordfall och Sverige gör sig redo för kvalet till fotbolls-EM. Här är morgonens viktigaste nyheter.

"Jag vill inte ha ett nyval, ni vill inte ha ett nyval", sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på måndagskvällen. Men enligt källor till flera brittiska medier är det just ett nyval som väntar om oppositionens försök att stoppa en hård brexit lyckas. Enligt The Guardian, som hänvisar till regeringskällor, är 14 oktober det troliga datumet i så fall.

Klockan 11 i dag meddelar hovrätten sin dom gällande dubbelmordet i Vivalla i Örebro förra sommaren. I tingsrätten dömdes två män för mord, två män för synnerligen grov misshandel. En femte mordmisstänkt man friades. En av de morddömda var en av de första personerna från Örebro som reste till Syrien för att ansluta sig till IS.

Nu ska riksdagspartierna göra upp om framtidens migrationspolitik. I eftermiddag hålls migrationskommitténs första möte. Men diskussionen lär inte bli friktionsfri. M vill sänka asylmottagandet med 70 procent, S-ledningen har fått internkritik för att vara ängslig och många har säkerligen förra veckans ”Uppdrag granskning” om situationen i Filipstad i färskt minne.

VM-bronset bärgades i somras. Nu är det svenska damlandslaget i fotboll på plats i Lettland för den första tävlingsmatchen sedan mästerskapet i Frankrike. Det handlar om första matchen i kvalet till EM i England 2021 – som spelas klockan 18.00 på tisdagskvällen. Förutom Lettland hittar vi Island, Ungern och Slovakien i Sveriges grupp.

”Jag gillar att tänka på mig själv som en AI-person”, säger Göran Greider.
”Jag gillar att tänka på mig själv som en AI-person”, säger Göran Greider. Foto: Emma-Sofia Olsson

Så skapades debattören Göran Greider

Ni har sett honom i morgonsoffor, ni har sett honom i debattprogram, ni har sett honom som krönikör. Alla har vi sett Göran Greider. Men kanske inte på det sätt som SvD Kulturs Malena Rydell lockade fram i helgens reportage med författaren, debattören, poeten och chefredaktören Greider.

Hur bildas en tropisk orkan?

Dorian är en av de kraftigaste orkanerna som någonsin drabbat ögruppen Bahamas – med vindhastigheter på nära 82 meter i sekunden. Minst fem personer har dött och den materiella förödelsen har varit enorm. Men hur bildas egentligen en tropisk orkan? SvD förklarar.

Annons
Annons
Annons