Annons

Teresa Küchler:Brexitfolket verkar leva i en egen värld

Brexit – skilsmässan mellan Storbritannien och EU – är stridsfrågan för kandidaterna till jobbet som premiärminister i London efter Theresa May. Men i Bryssel har man inga som helst planer på att riva upp det brexitavtal som redan slutits.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kandidaterna till att ta över efter Theresa May verkar inte ha lyssnat på EU:s besked om att det inte blir nya brexitförhandlingar.

Foto: Matt Dunham / AP

Kandidaterna till att ta över efter Theresa May verkar inte ha lyssnat på EU:s besked om att det inte blir nya brexitförhandlingar.

Foto: Matt Dunham / AP
Kandidaterna till att ta över efter Theresa May verkar inte ha lyssnat på EU:s besked om att det inte blir nya brexitförhandlingar.
Kandidaterna till att ta över efter Theresa May verkar inte ha lyssnat på EU:s besked om att det inte blir nya brexitförhandlingar. Foto: Matt Dunham / AP

BRYSSEL. När Stefan Löfven, Angela Merkel, Emmanuel Macron och de andra av EU:s 28 stats- och regeringschefer träffas för det sista toppmötet i Bryssel före sommarledigheten ska de enligt dagordningen inte säga ett endaste ord om brexit.

För en gångs skull, kan man tillägga: cirkusen kring britternas utträde – om och hur och när detta nu blir av – har i tre års tid hållit vart och vartannat EU-möte gisslan.

Midsommartoppmötet ska i år framför allt handla om vilka som får EU:s toppjobb för de kommande fem åren, som till exempel vem som tar över rodret i EU-kommissionen och Europeiska centralbanken. Det blir en rafflande strid om posterna.

Men på norra sidan av Engelska kanalen utspelar sig samtidigt en kanske lika rafflande strid om vem som tar över efter Theresa May som partiledare för torypartiet, när hon avgår i juli. Den som får uppdraget blir också automatiskt Storbritanniens nya premiärminister.

Annons
Annons

I tisdags möttes de fem kvarvarande kandidaterna för jobbet, bland dem den förre utrikesministern Boris Johnson, den sittande utrikesministern Jeremy Hunt och miljöministern Michael Gove, i en tv-debatt där de skulle lägga fram sina bästa löften och argument för premiärministerposten. Den stora debattfrågan var förstås brexit.

Boris Johson sade att britterna måste förbereda sig för en ”No Deal”-brexit, alltså att det brexitavtal som Theresa May och EU:s förhandlare Michel Barnier efter flera års möten, gräl och överläggningar kunde färdigställa i november förra året inte gäller när man väl lämnar EU.

Storbritannien klipper då banden till unionen utan att någon plan för exempelvis vad som då händer vid den historiskt våldsamma gränsen mellan det brittiska Nordirland och Irland, och utan att man kommit överens om vilka tullar och andra handelsregler som ska gälla parterna emellan efter utträdet, tills man fått till stånd ett nytt handelsavtal.

Häpnadsväckande nog försöker Torykandidaterna slå i både den brittiska allmänheten och det egna partiet att de alla så fort de packat upp sina väskor i Downing Street 10 ska skynda över till Bryssel för att riva upp brexitavtalet.

Michael Gove sade att brexit på sin höjd kunde försenas med ett par dygn, Jeremy Hunt sa max till 31 december. Hunt har också tidigare sagt att han om han blir premiärminister tänker sätta ihop ett helt nytt lag med EU-kritiska politiker som ska ta plats vid bordet i nya förhandlingar med Bryssel.

Boris Johnson bedyrade att han kunde förhandla få fram ett nytt brexitavtal till den 31 oktober – den dag då Storbritannien i teorin ska lämna EU. Som om regeringen i London bara för att den byter ledare kan räkna med att få riva upp och skriva om redan ingångna avtal, och tänja på klubbade tidsfrister och villkor.

Från Bryssel är dock meddelandet kristallklart: det blir inga nya överläggningar om brexitavtalet. Det ligger där det ligger.

”Det blir inga omförhandlingar”, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för femtioelfte gången i ordningen, från en scen i Bryssel i slutet av förra veckan.

SvD pratade på onsdagen med diplomater i Bryssel som sade att ett kort uttalande om brexit kanske blir nödvändigt på toppmötet, trots allt — om inte annat så för att, återigen, understryka att de är klara med brexitavtalet, oavsett vem som ärver Theresa Mays otacksamma uppdrag att leda det brittiska folket ut ur EU.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons