Annons

Brexitomröstning skjuts upp – ”Patetisk feghet”

Ja eller nej till brexitavtalet blir i stället ingenting – åtminstone inte nu.

Storbritanniens premiärminister Theresa May får knivskarp kritik efter att ha skjutit upp parlamentets omröstning i sista stund.

"Patetisk feghet", säger Skottland.

Under strecket
SvD
Publicerad

Bild från video då Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännager att brexitomröstningen skjuts upp.

Foto: APBild 1 av 1

Bild från video då Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännager att brexitomröstningen skjuts upp.

Foto: APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Fick lämna efter klubbprotest i parlamentet

Efter en helg och en förmiddag full av rykten och spekulationer tog May till slut själv till orda inför parlamentets underhus på måndagseftermiddagen.

Budskapet: det blir ingen omröstning på tisdagen om utträdesavtalet med EU.

– Om vi går vidare och håller omröstningen i morgon skulle avtalet avvisas med stor marginal. Vi kommer därför att skjuta upp omröstningen, sade May.

Anledningen: först och främst den så kallade nödlösningen om Nordirland, som kritiserats för att i princip hålla kvar landsdelen inom EU, om ingen annan lösning kan hittas.

– Jag har lyssnat noga på vad som har sagts i den här kammaren. Det står klart att det finns bred oro om den nordirländska nödlösningen, sade May.

Bild från video då Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännager att brexitomröstningen skjuts upp.
Bild från video då Storbritanniens premiärminister Theresa May tillkännager att brexitomröstningen skjuts upp. Foto: AP

Samtal med EU?

Nu ska premiärministern i stället ta en diskussion med EU och ledarna för övriga EU-länder om vad som kan göras.

Annons
Annons

– Jag kommer att diskutera den oro som det här huset har uttalat. De är öppna för diskussioner, hävdade May.

Enligt uppgifter till tidningen Daily Telegraph kan premiärministern redan på tisdagen vara på väg till Bryssel för att träffa EU:s chefsförhandlare Michel Barnier med flera.

Oavsett det samlas ändå samtliga stats- och regeringschefer på torsdag till årets sista EU-toppmöte – som sannolikt nu kommer att domineras stort av brexitläget.

Kritiken mot May är ändå svidande.

– Patetisk feghet, sade Kirsty Blackman från Skotska nationalistpartiet (SNP) i parlamentet och upprepade därigenom ord som hennes partiledare Nicola Sturgeon redan uttalat.

"Regeringen har nått vägs ände och kollapsar nu i kaos", ansåg Sturgeon och lovar stöd till huvudoppositionen i Labour för en eventuell förtroendeomröstning. Samma löfte kom även från Liberaldemokraterna.

Men kritiken finns också på den egna sidan.

"Villkoren i utträdelseavtalet var så usla att de inte vågar lägga fram det för omröstning i parlamentet. Det här är inget som kännetecknar en stabil regering eller en stark plan", skrev Mays partikamrat Steve Baker i ett uttalande.

– Snälla premiärministern! Börja lyssna och kom tillbaka med ändringar i utträdesavtalet, för annars blir det nedröstat! manade i sin tur Nigel Dodds, biträdande partiledare för nordirländska unionistpartiet DUP, i parlamentet.

Vad som sker nu är fortsatt oklart. Det brittiska utträdet är fortsättningsvis tänkt att ske den 29 mars, men May gav inga besked om till när omröstningen skjuts upp.

Rent tekniskt kan det dröja till slutet av januari – eller till och med ännu längre.

"Det är i så fall ytterligare sex veckors försening för en tidtabell som redan är smärtsamt knapp", noterade tidningen The Suns politiske redaktör Tom Newton Dunn på Twitter.

Från EU-sidan hörs samtidigt inte några omedelbara jubelrop kring tanken på nya förhandlingar.

– Det avtal som finns kommer inte att förändras. Det har tagit två år att få fram. Det är en rättvis uppgörelse för båda sidor, sade Irlands utrikesminister Simon Coveney på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons