Annons

Erik Bergin:Brexithot skakar FN:s högkvarter i New York

Med osäkerheten kring Storbritanniens framtid både inom EU och som enad nation befarar FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson mindre internationellt diplomatiskt samarbete, i ett läge där världen i desperat behov av mer. Brexithotet skakar FN-högkvarteret i New York.

– Vi är oroade, säger Eliasson till SvD.

Under strecket
Publicerad

FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014.

Foto: Julie Jacobson/APBild 1 av 2

Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit.

Foto: Frank Augstein/APBild 2 av 2

FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014.

Foto: Julie Jacobson/APBild 1 av 1
FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014.
FN:s säkerhetsråd under en omröstning 2014. Foto: Julie Jacobson/AP

NEW YORK. Brexitomröstningen försänkte snabbt brittisk partipolitik i kaos och målade upp mörka moln över EU:s framtid. Både Labour och Tories kämpar med att staka ut en väg framåt och särskilt förespråkarna för lämna-sidan togs av allt att döma på sängen av att de faktiskt vann. Vallöften om satsningar på sjukvård, där brexitförespråkarna lovade 350 miljoner pund om året i extra medel som nu skickas till Bryssel, visade sig snabbt vara överdrivna.

Huruvida Storbritannien alls lämnar EU eller inte förefaller betydligt mera osäkert nu än bara för några dagar sedan. Boris Johnson, Londons tidigare borgmästare, antogs ha god chans att väljas till ny konservativ partiledare efter David Cameron. Men han hoppade helt sonika av på torsdagen. Innan dess hann han deklarera att det inte är någon brådska med att lämna EU, trots att han själv ledde brexitkampanjen.

Annons
Annons

Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Flera andra konservativa politiker har också deklarerat att de inte är intresserade. Och i Labour råder komplett kaos.

I parlamentet saknas majoritet för ett urträde och Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har sagt att hon ska försöka blockera en eventuell brexit.

Britterna kommer att vara en ensamvarg i den diplomatiska processen.

Men om en ny brittisk premiärminister, eventuellt efter ett nyval i höst, ändå sätter igång den komplicerade processen med ett brittiskt kliv ut ur EU så riskerar det att skapa dramatiska effekter långt utanför både Storbritannien och EU. Det handlar till stor del om Storbritanniens permanenta plats i FN:s säkerhetsråd, där landet har vetorätt ihop med USA, Ryssland, Frankrike och Kina.

Anledningen är Skottland och Nordirland. Skottarna röstade med stor majoritet för att stanna i EU. Om Storbritannien lämnar unionen så är det troligt att Skottland håller en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien, bara två år efter den förra då skottarna valde att stanna kvar. Även det mindre Nordirland kan försöka bryta sig loss, tror politiska analytiker.

47 procent av skottarna vill ha en ny omröstning om brittiskt medlemskap mot 42 procent som inte vill ha en, enligt en ny opinionsundersökning av Survation beställd av tidningen Scottish Daily Mail.

Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit.
Labours Jeremy Corbyn inför omröstningen av brexit. Foto: Frank Augstein/AP
Annons
Annons

Och om Skottland lämnar Storbritannien – och det forna imperiet därmed reduceras kraftigt – så uppstår frågan vad som händer med britternas permanenta plats i säkerhetsrådet.

Vid FN-högkvarteret i New York har nervositeten redan börjat gro.

– Vi är oroade observatörer, snarast, vi drar inga slutsatser eftersom det är väldigt flytande, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till SvD.

Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft sa till reportrar på onsdagen att britternas plats i säkerhetsrådet blir än mer betydelsefull om landet lämnar EU.

– Säkerhetsrådet står då för en ännu större del av vår total utblick i världen, sa Rycroft.

Han kommenterade däremot inte vad som händer med säkerhetsrådsplatsen om Storbritannien självt bryts upp som en effekt av ett EU-urträde. Storbritannien har suttit i säkerhetsrådet sedan 1945 ihop med USA.

Något enkelt svar om vad ett brittiskt sönderfall resulterar i inom FN finns inte. Den närmast jämförbara historiska händelsen, Sovjetunionens kollaps i början av 1990-talet, resulterade i att Ryssland tog över Sovjets tidigare plats i säkerhetsrådet.

Men medan Ryssland ännu anses vara en ekonomisk och politisk stormakt så kan ett uppbrutet brittiskt imperium, med mer eller mindre enbart England och Wales kvar, komma att betraktas annorlunda.

Klart är däremot att ett brittiskt urträde ur EU får konsekvenser i FN och arbetet i säkerhetsrådet. EU saknar en egen plats i rådet, men Bryssel har å andra sidan kunnat samordna med brittiska och franska FN-diplomater samt med de övriga tillfälliga europeiska medlemmarna. I tisdags valdes Sverige in till att sitta i rådet under 2017-2018.

Annons
Annons

– Europeiska Unionen har blivit en stark kraft inom FN under de senaste fem åren och alla EU-medlemmarnas diplomater koordinerar nära med varandra, säger politiska analytikern James Paul, tidigare chef för Global Political Forum i New York, till IPS News.

– Storbritannien har varit ledande i det arbetet.

Men om Storbritannien lämnar EU så försvinner en av Bryssels kanaler in i FN-högkvarteret på Manhattan. Britterna själva får samtidigt mindre möjlighet att hävda sig.

– Britterna kommer att vara ute ur klubben och inte längre delta, en ensamvarg i den diplomatiska processen, säger James Paul.

Upp i sekretariatet i FN-skrapan vid East River på östra Manhattan väljer Jan Eliasson att inte lägga sig i brittisk inrikespolitik eller britternas eventuella kliv ut ur EU.

Men, noterar FN:s vice generalsekreterare apropå brexit, världen har behov av mera internationellt samarbete, inte mindre.

– Det jag tycker är viktigt är att omvärlden får inte betraktas som ett hot och en fara överallt. För FN är det en fråga om att stärka det internationella samarbetet och hitta lösningar tillsammans, även om det är svåra utmaningar vi ställs inför, säger Eliasson.

– Det är fundamentalt för FN att samarbete ses som en positiv kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons