Annons

Erica Treijs:Briljanta hjärnor – också på Järvaveckan

Ahmed Abdirahmansla, grundaren av järvaveckan, inför hans möte med Barack Obama.
Ahmed Abdirahmansla, grundaren av järvaveckan, inför hans möte med Barack Obama. Foto: Anders Wiklund/TT

John Kerry, Diane von Furstenberg och Barry Diller ska alla tala på Brilliant minds – årets hemligaste konferens. Bakom låsta dörrar kan de omsorgsfullt utvalda dela med sig av sina innersta tankar. Samtidigt minglar Sveriges makthavare med vanligt folk.

Under strecket
Publicerad

Anrika Grand Hôtel i Stockholm kommer i dagarna att fyllas av prominenta gäster med självaste Barack Obama i spetsen. Orsaken till detta är konferensen Brilliant minds, de kreativa hjärnornas mest slutna sällskap. Där de omsorgsfullt inbjudna förväntas att omgivna av ”vänner” slänga sina slitna talarkort och svälja de vanliga corporate-klyschorna för att istället dela med sig av sina innersta tankar.

Initiativtagaren och tech-ambassadören Natalia Brzezinski förklarade i Sveriges Radio att hon är trött på de offentliga talen och istället vill att grundaren av Twitter och grundaren av Snapchat inför publik ska våga ifrågasätta sig själva.

En god tanke. Som säkert fungerar i någon mån. De är ju ändå i goda vänners lag, och vad ska Pharrell Williams, Gwyneth Paltrow eller Naomi Campbell ha att invända mot att globala sociala medier-entreprenörer biktar sig på scenen?

Självrannsakan är ju dessutom en ypperlig drivkraft som säkert fått också många av världens främsta inom respektive områden att orka lite till, försöka ännu en gång.

Annons
Annons

Gästlistan är som redan framgått magnifik. Makt, gärna i koncentrerad form på en och samma plats, gör att politiker, miljardärer, företagsledare, tänkare och kreatörer sluter upp som flugor kring en sockerbit.

Vad är i denna tid av transparens och ständig tillgänglighet allra exklusivast?

Hemlighetsmakeriet kring arrangemanget har varit större i år än tidigare. Kö och ”endast särskilt inbjudna” skapar förstås extra hett surr. Och vad är i denna tid av transparens och ständig tillgänglighet allra exklusivast? Att två höjdare får umgås avslappnat med varandra och inte tvingas stå ensamma i strålkastarljuset på en scen inför ett okänt trälhav.

Det är lätt att bara slå ifrån sig hela idén med Brilliant minds som en klubb för inbördes beundran, men det innebär samtidigt att Barack Obama får träffa också självaste Greta Thunberg i egen hög person och han har, mig veterligen, bara kommunicerat med henne via Twitter tidigare. Kanske kan hon lära honom ett och annat, mellan fyra ögon?

Samtidigt på en scen bara någon mil utanför stadskärnan sliter arrangörerna för att få dit vanligt folk. Hela syftet med Järvaveckan, som håller till i närheten av Tensta och Rinkeby, är att minska avståndet mellan folkvalda politikerna och medborgare.

Här är varje besökare en seger och samtalen gratis. Partiledarna är på plats. Händer sträcks ut. Och det händer. För också här sker unika möten som kan göra skillnad.

Fariah Idle, som ville göra en film om hårda killar och de maktstrukturer i Tensta som resulterat i flera dödsskjutningar, mötte musikproducenten Quincy Jones III, och blev själv inbjuden som en av talarna på Brilliant minds. Fariahs historia finns att lyssna på i Randi Mossige-Norheims utmärkta radiodokumentär ”Tensta calling”.

Men låt oss vara ärliga. Flest nya tankar hade tänkts om makten och pengarna istället vågat möta ortens folk. Varför inte mötas på mediemogulen Barry Dillers och frugan Diane von Furstenbergs skepp? En briljant idé helt enkelt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons