Annons

”Brist på allmänläkare ett akut problem”

Sverige behöver få minst 2 700 fler allmänläkare för att primärvården ska fungera som det är tänkt. Nu behövs nya vägar för att få fler läkare till primärvården, skriver Anders W Jonsson (C), sjukvårdspolitisk talesperson.

Publicerad
Anders W Jonsson (C).
Anders W Jonsson (C). Foto: Pontus Lundahl/TT

DEBATT | SJUKVÅRDEN

Vårdkrisen engagerar människor i hela landet. Enligt en färsk undersökning från Demoskop har sjukvården seglat upp som den viktigaste valfrågan för väljarna, före både invandring och lag och ordning.
Samhällsområden som fungerar brukar sällan engagera svenskarna. Folk förväntar sig, med all rätta, att välfärdens funktioner ska leverera. Svenskarna betalar bland de högsta skatterna i världen – och räknar förstås med att samhället betalar tillbaka i form av välfungerande välfärd.

Därför är det ingen överraskning att vårdfrågan blivit en så skållhet potatis. Vårdkrisen ligger som en våt filt över Sverige. Folk oroar sig för om de kommer få vård i tid den dagen de behöver det. I medierna kan de läsa om växande vårdköer, kvinnor som tvingas föda i bilen och en akut läkarbrist.

Nu kommer ännu en oroande rapport från läget i det krisande vård-Sverige. Enligt nya siffror från Läkarförbundet krävs det omkring 7 000 allmänläkare i primärvården för att täcka behovet, för att nå målet för vad som anses vara en god primärvård.

Annons

Beräkningen är gjord på en befolkning på tio miljoner. Så många blev vi redan i januari 2017. Med andra ord: Behovet finns här och nu. Och det är ett stort behov. I dag har Sverige cirka 4 800 allmänläkare, omräknat till heltidstjänster, enligt Läkarförbundet. På grund av pensionsavgångar kommer det dessutom att vara omkring 500 färre år 2025.

Det innebär att Sverige behöver få minst 2 700 fler allmänläkare för att primärvården ska fungera som det är tänkt. Så många allmänmedicinska specialister kan vi inte utbilda på så kort tid. Inte heller kan vi locka så många som lämnat yrket att ta på sig läkarrocken igen.

Detta är ett akut problem. En fullt bemannad och fungerande primärvård är absolut nödvändig. Det är en grundläggande del av välfärden. Dessutom sprider sig problemet. När primärvården inte fungerar, belastas akutvården extra hårt och blir också lidande.

Här behövs nya vägar för att få fler läkare till primärvården. Centerpartiet vill göra det mer attraktivt att jobba i primärvården. Detta genom att bland annat göra det enklare att starta mindre, personägda vårdcentraler. I dag är det bara specialistläkare i allmänmedicin som får driva vårdcentral. Dessutom måste vårdcentralen ha ett brett utbud av kompetenser. Dessa krav vill Centerpartiet ändra för att små, personägda vårdcentraler ska kunna växa fram.

Vi vill också sätta ett tak på hur många patienter som kan lista sig hos en läkare. I dag kan en läkare ha i princip hur många patienter på sin lista som helst, vilket gör att många läkare bränner ut sig. I förra veckan rapporterade SVT om en läkare i Göteborg som tog emot 1 000 patientbesök – i månaden. En patient var trettonde minut, tio timmar om dagen. Det är förstås orimligt.

Dessutom vill vi öppna dörren för läkare inom andra specialiteter eller erfarna så kallade leg-läkare, det vill säga icke-specialister, att jobba inom primärvården. Det kan till exempel handla om geriatriker eller barnläkare som tröttnat på den stressiga tillvaron på stora sjukhuskliniker och som mycket väl kan vara lockade av att driva en liten mottagning.

Regeringen missar inte ett tillfälle att skryta om hur bra det går för Sverige. Det stämmer att vi befinner oss mitt i en högkonjunktur. Men trots det har man inte fått ordning på sjukvården. Vårdkrisen har vuxit fram under den rödgröna regeringen, från att ha varit på väg åt rätt håll under Alliansen, då vi halverade vårdköerna, byggde ut psykiatrin, cancervården och vården av kroniskt sjuka. Om mindre än ett halvår återupptar vi det arbetet, efter fyra förlorade år för svensk sjukvård.

Anders W Jonsson (C)
sjukvårdspolitisk talesperson och barnläkare

Annons
Annons
Annons

Anders W Jonsson (C).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons