Foto: David Cliff/TT

Britterna är överens om en sak: ”Kommer att bli värre”

Storbritannien knakar i fogarna. Brexit kan bli slutet på en mycket äldre union. Men för dem som stöder Boris Johnson spelar det ingen roll.

Uppdaterad
Publicerad

LONDON Värmeböljan vägrar ge sig och temperaturen har stigit över 30 grader då Boris Johnson åker till slottet för att träffa drottningen. Det blonda rufset är kort och välkammat. De som känner den blivande premiärministern säger att han väntat på det här ögonblicket i hela sitt liv.

Han bugar sig djupt. Drottningen ler mot honom. En fläkt surrar i hörnet. Fotografen på plats tar ett par bilder som släpps till media. Resten av mötet mellan monarken och hennes blivande premiärminister har alltid varit hemligt. Ända tills nu.

Då Boris Johnson återvänt till premiärministerns residens på 10 Downing Street ber personalen honom sänka rösten. Men skadan är redan skedd.

”Jag kan inte förstå varför någon vill ha jobbet”.

Drottningens privata ord till Boris Johnson sprids snabbt i den brittiska pressen.

Aldrig förr har en premiärminister brutit mot protokollet. Men Boris Johnson vill inte vara som andra premiärministrar. Och han har alltid velat ha jobbet.

Boris Johnson och drottning Elizabeth II.
Boris Johnson och drottning Elizabeth II. Foto: Victoria Jones/AP

Enligt den konservativa tidningen The Sunday Times ligger livsmedel på tredje plats på listan över vad staten prioriterar om det blir en avtalslös brexit. På första plats kommer medicin, sedan medicinsk utrustning och efter det mat. Rent dricksvatten kommer på femte plats efter reservdelar till kärnkraftverken.

Annons

Ingen kan säga exakt vad som händer om det blir en kraschlandning. Men de flesta experter håller med om att det kan bli svårt att få tag på färskvaror och mediciner.

Trettio procent av alla livsmedel i Storbritannien kommer från EU. Mardrömsscenariot är att importvarorna ruttnar i långa bilköer vid flaskhalsarna till Engelska kanalen. Transportkaoset skulle också göra det svårare att importera medicin.

En brexit utan avtal skulle också få pundet att sjunka och leda till en recession. Den brittiska ekonomin skulle krympa. Handeln med EU, som nu är avgiftsfri, skulle bli dyrare och innebära mer byråkrati.

Han har målat in sig i ett hörn och har inga andra alternativ.

Både EU och Storbritannien har förberett sig. Bland annat ska planeringen undvika de värsta skräckbilderna som målades upp i fjol. Flygplanen fortsätter flyga och det blir inte tvärstopp för handeln. Men EU är betydligt bättre förberett än Storbritannien. Kraschlandningen skadar britterna mer än någon annan.

– En brexit utan avtal är nu det mest troliga scenariot, säger Jonathan Portes, professor i ekonomi och politik på King’s College i London.

Annons

Orsaken är Boris Johnson.

– Han har målat in sig i ett hörn och har inga andra alternativ.

Boris Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober – kosta vad det kosta vill.

Boris Johnson och den nya inrikesministern Sajid Javid.
Boris Johnson och den nya inrikesministern Sajid Javid. Foto: Aaron Chown/AP

Under veckan visade den nya premiärministern att han menar allvar. Hans regering har kallats ”brexitörernas våta dröm”. Den förra brexitministern Dominic Raab, som vill stänga parlamentet för att driva igenom en avtalslös brexit, blir utrikesminister. Priti Patel, som stöder en hård brexit och förespråkat dödsstraff, blir inrikesminister. Ärkebrexitören Jacob Rees-Mogg blir underhusets ledare och Dominic Cummings, den kontroversiella chefen för brexitkampanjen Vote Leave, blir Boris Johnsons närmaste rådgivare.

Men då Johnsons föregångare Theresa May försökte driva igenom sin brexit i underhuset förlorade hon så stort att det slog rekord.

Annons

Läget i Westminster ser ännu värre ut för Boris Johnson.

Brittiska flaggor hänger på rad i Malvern. Brexit kan innebära slutet på en äldre union än EU.
Brittiska flaggor hänger på rad i Malvern. Brexit kan innebära slutet på en äldre union än EU. Foto: Charlotta Buxton

Utanför hörs gräsklippare och cricketkommentatorernas lugna röster. Det är något med Malvern, i västra England, som påminner om Morden i Midsomer. På väggarna växer klängrosor. Gräsmattorna är kortklippta och gröna. I stadskärnan ligger ett över femhundra år gammalt kloster.

Nicola Spencer och Jeremy Laycock sitter på soffan i vardagsrummet med varsin kopp te. De pratar om kravaller och oroligheter. Diskussionen är inte längre ovanlig bland britterna.

– Jag tror inte att det kommer att bli kaos. Vi är ganska apatiska i stora drag som ett folk, säger Nicola Spencer.

– Men tänk på hur det gått tidigare i Europa. De där omskakande händelserna är sällan väntade. Jag tror det kan gå så långt att armén kallas in, säger hennes sambo Jeremy Laycock.

Annons

Malvern var länge känd för sina källor och sitt helande vatten. I dag är staden platsen politiker söker sig till om de vill ta tempen på britterna. Staden ligger i grevskapet Worcester där väljarna brukar återspegla valresultat i resten av Storbritannien. I brexitomröstningen 2016 röstade 52 procent i Malvern ”lämna”, 48 procent röstade ”stanna”, exakt samma resultat som i hela landet.

Brexit har redan påverkat oss negativt.

”Oh shit”, var Nicolas första ord efter omröstningen. Sedan grät hon. Hennes sambo hade också röstat stanna, men han stöder nu brexit.

– Vi kommer från en liten stad i Yorkshire. Vi såg gruvindustrin kollapsa och jobben försvinna. Jag tror att brexit är det enda som kommer att sparka nytt liv i områden som förlorat allt, säger Jeremy.

Nicola håller inte med.

– Men brexit har redan påverkat oss negativt. Det har blivit dyrare att åka på semester. Vi tillverkar dessutom inget längre i det här landet. Varifrån ska allt komma efter brexit?

– Om vi inte hörde till EU kunde vi återuppliva industrin och bli självförsörjande igen, säger Jeremy.

Annons

De är inte ense om mycket då det gäller brexit, men de är överens om en sak. Det kommer att bli värre.

Jeremy Laycock och Nicola Spencer är inte ense om brexit. Men de är båda oroliga för framtiden.
Jeremy Laycock och Nicola Spencer är inte ense om brexit. Men de är båda oroliga för framtiden. Foto: Charlotta Buxton

Under hösten riskerar de konservativa att förlora sin smala majoritet i två fyllnadsval. Samtidigt har närmare trettio konservativa parlamentariker hotat rösta ner regeringen för att stoppa en kraschlandning.

I Westminster spekulerar man därför att den nya premiärministern egentligen hoppas att parlamentet ska stoppa honom. Det ger nämligen honom chansen att utlysa parlamentsval. Ett val där de konservativa skulle ställa sig helhjärtat bakom en brexit utan avtal.

– De kan vinna på det. Misslyckandet att driva igenom brexit kommer att utmålas som en konspiration av etablissemanget, säger Jonathan Portes.

Men hur det än går kommer många att känna sig svikna.

Annons

– Alla scenarier leder till ett mer splittrat land.

På twitter kritiserar det skotska nationalpartiet SNP:s ledare Nicola Sturgeon Boris Johnsons ”make Britain great again-retorik”. Hon kammar hem poäng hos sina väljare.

Sturgeon har lovat ”skynda på” tidtabellen för att hålla en ny självständighetsomröstning i Skottland. Hon skriver i ett öppet brev till Johnson att hon hoppas hålla omröstningen före 2021 på grund av hoten om en brexit utan avtal.

Kring 60 procent av konservativa partimedlemmar är beredda att offra Storbritannien bara de får sin brexit.

Osäkerheten kring brexit har dessutom fått stödet för självständighet att öka i Wales och stödet för en återförening av Irland och Nordirland att stiga.

Den förra premiärministern Gordon Brown har varnat för att Boris Johnson kan bli Storbritanniens sista premiärminister. Brown är inte den enda som är orolig över att brexit kan betyda slutet för Storbritannien.

Innan Theresa May avgick varnade hennes högra hand, David Lidington, regeringen att en brexit utan avtal kunde leda till ett självständigt Skottland och ett enat Irland. Enligt Lidington får Mays efterträdare inte ta Storbritannien för givet.

Annons

I sitt första tal utanför 10 Downing Street nämner Boris Johnson länderna som utgör Storbritannien. Men han kallar dem inte United Kingdom. Han kallar dem ”the awesome foursome”. ”Betyder det att han inte bryr sig om unionen?”, frågar sig Financial Times-journalisten James Blitz.

Majoriteten av Boris Johnsons anhängare gör det inte. Kring 60 procent av konservativa partimedlemmar är beredda att offra Storbritannien bara de får sin brexit.

Under ytan på småstadsidyllen sjuder oron. I Malvern vågar en del inte längre prata om brexit. Frågan är för känslig.
Under ytan på småstadsidyllen sjuder oron. I Malvern vågar en del inte längre prata om brexit. Frågan är för känslig. Foto: Charlotta Buxton

Nicola Spencers och Jeremy Laycocks sextonåriga son känner sig arg och sviken. Han tycker att ingen över sextio borde ha fått rösta i brexitomröstningen. En vän har börjat hamstra mat för att förbereda sig på en kraschlandning. En annan vän är övertygad om att Storbritanniens enda väg framåt är brexit.

Själva har Nicola och Jeremy börjat se över hur mycket pengar de spenderar.

Det känns inte längre omöjligt att oroligheter kan bryta ut. Eller att Skottland kan bli självständigt.

I centrum av deras hemstad Malvern hänger den brittiska flaggan och Englands rödvita flagga sida vid sida på butiker, kaféer och pubar. Hit sökte sig länge turister från hela imperiet för att återhämta sig bland stadens helande källor. Vattnet går fortfarande att dricka från fontänerna i staden. Det sägs vara Drottning Elizabeths favorit.

Då hon kröntes år 1953 hade Storbritannien fortfarande ett imperium. Under hennes fjortonde premiärminister riskerar det Förenade kungariket att krympa.

Boris Johnson och drottning Elizabeth II.

Foto: Victoria Jones/APBild 1 av 5

Boris Johnson och den nya inrikesministern Sajid Javid.

Foto: Aaron Chown/APBild 2 av 5

Brittiska flaggor hänger på rad i Malvern. Brexit kan innebära slutet på en äldre union än EU.

Foto: Charlotta BuxtonBild 3 av 5

Jeremy Laycock och Nicola Spencer är inte ense om brexit. Men de är båda oroliga för framtiden.

Foto: Charlotta BuxtonBild 4 av 5

Under ytan på småstadsidyllen sjuder oron. I Malvern vågar en del inte längre prata om brexit. Frågan är för känslig.

Foto: Charlotta BuxtonBild 5 av 5