Annons

Per Gudmundson:Britterna tar ett steg ut i det okända

Med 432 nej mot 202 ja led premiärminister Theresa Mays brexitförslag ett monumentalt nederlag på tisdagkvällen.
Med 432 nej mot 202 ja led premiärminister Theresa Mays brexitförslag ett monumentalt nederlag på tisdagkvällen. Foto: House of Commons / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

En votering i det brittiska underhuset är ett spektakel i sig. Om talmannen inte lyckas nå klarhet via ledamöternas acklamation utlyser han ”Division!” varpå de folkvalda får resa sig ur sina bänkar och välja sida. Discessus, skulle vi säga på svenska. Röstning genom fysisk åtskillnad.

Korridorerna runtomkring töms på journalister och andra obehöriga. År 1771 upptäckte man nämligen att en främling – en man vid namn Thomas Hunt som inte var invald i parlamentet – hade registrerat en nejröst. Det visade sig att han hade deltagit flera gånger i tidigare omröstningar. Sedan dess ropar talmannen ”Clear the lobbies!” innan votering. I korridoren till vänster, oppositionens sida i parlamentet, samlas no-röstarna för räkning. På regeringssidan till höger går aye-röstarna. Varje röstomgång tar minst en kvart. Inte sällan håller man på långt in på natten.

Tisdagkvällens omröstning har beskrivits som en av de viktigare någonsin. Själva resultatet var i och för sig mer eller mindre förutsägbart. Premiärminister Theresa Mays brexituppgörelse med EU har hela tiden mött kompakt motstånd från oppositionen. Ett drygt hundratal ledamöter i det egna Torypartiet räknades dessutom in i motståndarlägret.

Annons
Annons

Anledningarna varierar. Småpartierna, som Liberaldemokraterna och Skotska nationalistpartiet, vill helst se en ny folkomröstning för att kanske rädda landet kvar i EU. Vänsterpartiet Labour går balansgång: man vill å ena sidan ställa till med ett så stort helvete som möjligt för premiärministern, men samtidigt inte reta upp den halva av partiet som vill ut ur den europeiska unionen. Partiledaren Jeremy Corbyn väcker misstroende mot premiärminister May efter tisdagens röstningsresultat. Men ingen kan påstå att Labour har någon bättre plan för hur landet ska gå vidare – partiet är lika splittrat som Tories.

På måndag är det meningen att premiärministern ska återkomma till parlamentet med en reservplan. Men det är osäkert om premiärministern heter Theresa May då.

Voteringen innebär snarare att Storbritannien tar ett kliv ut i det okända. Britterna kan förvisso åka tillbaka till Bryssel och försöka få ett bättre avtal, men något sådant är inte troligt, att döma av uttalanden från EU. Man kan försöka senarelägga utträdet, för att få andrum, men det skulle knappast förändra förutsättningarna. En ny folkomröstning skulle inte ses som legitim av stora delar av befolkningen. Ett utträde utan avtal med EU vet ingen vad det skulle betyda.

Det enda som tycks givet är att brexit utgör ett svårt bakslag för EU (inte minst för likasinnade medlemsstater som Sverige), en kraftig förlust för den brittiska ekonomin och att landet står på randen till regeringskris.

Med tanke på den smärtsamma processen kan det tyckas märkligt att britterna inte har ångrat sig i högre grad. Men som statsvetaren Matthew Goodwin, professor vid Kent University, konstaterar handlar brexit antagligen om något annat än ekonomi. ”Brexitväljarna visste varför de röstade, har nästan alla studier visat. De ville ha makt åter från EU och mindre invandring”, säger han i en kampanjfilm för EU-utträde. ”De flesta tänker inte bara på BNP. De känner djupt för sådant som identitet, gemenskap, tillhörighet och tradition. Och de drivs av viljan till erkännande, inflytande och värdighet – ord som inte hörs så ofta längre.”

Ett steg ut i det okända för att bevara det kända.

Underhuset har förresten övervägt att införa röstknappar i bänkraderna, men har så klart funnit att exercisen har omistliga fördelar. Ledamöterna ser det som ett tillfälle att nätverka med kollegor och möta ministrarna.

Och visst. Systemet har ju fungerat i hundratals år. Elektronisk röstning – vore det verkligen riktigt brittiskt?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons