Annons

Brittisk epidemi förbryllar forskare: ”Inga enkla svar”

Antalet fall av scharlakansfeber fortsätter stiga kraftigt i Storbritannien. Förskolor och lågstadier varnar på sociala medier för sjukdomen, vars utbredning förbryllar expertis. I Sverige märks ingen ökning av scharlakansfeber, däremot andra sjukdomar orsakade av samma bakterie.

Under strecket
Publicerad

I Storbritannien varnas det för scharlakansfeberepidemi.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Claudio Breciani/TT

I Storbritannien varnas det för scharlakansfeberepidemi.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
I Storbritannien varnas det för scharlakansfeberepidemi.
I Storbritannien varnas det för scharlakansfeberepidemi. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Dagen då brittiskan Elisabeth Hobbes började känna sig sjuk firades mors dag i Storbritannien. Halsen gjorde ont och hon klarade inte av att äta chokladen som barnen hade köpt henne.

– Två dagar senare hade jag svårt att andas, det kändes som om något skurit i min hals med rakblad.

Elisabeth Hobbes gick ändå till jobbet. Hon arbetar som lärare på en lågstadieskola i Cheshire i nordvästra England. På lunchrasten skickade rektorn hem henne. En kollega hade sjukskrivit sig samma morgon och Hobbes undrade om de smittats av samma sjukdom – scharlakansfeber.

Jag var så orolig över att mina barn skulle smittas.

– Febern steg till 38,7 grader och min vilopuls låg på 120, den steg till 138 då jag började hosta. Jag trodde att scharlakansfeber betydde att man fick röda utslag men det händer inte alltid vuxna.

Annons
Annons

Hon fick antibiotika i tio dagar och säger att det tog en vecka innan hon började känna sig bättre.

– Jag var så orolig över att mina barn skulle smittas. Min son hade halsont, men han fick inte scharlakansfeber.

Elisabeth Hobbes säger att skolan där hon jobbar haft många fall i år.

– Det är viktigt för skolorna att följa med fallen och se till att föräldrarna är medvetna om vad som händer, utan att orsaka hysteri.

Antalet rapporterade fall av scharlakansfeber har stigit kraftigt i Storbritannien under de senaste åren. 2016 rapporterades 19 000 fall, det högsta antalet på 50 år. Antalet sjönk i fjol, men sjukdomsfallen stiger nu snabbare än de gjort under de senaste fem åren. Under de senaste 24 veckorna har hela 11 981 fall rapporterats.

Ökningen började för fem år sedan då antalet fall tredubblades på ett år. En studie som publicerats i The Lancet visar att Storbritannien är det enda landet i Europa som drabbats av ökningen.

Folkhälsomyndigheten Public Health England uppmanar personer med huvudvärk, halsont och röda utslag att kontakta sin läkarmottagning. Men de brittiska myndigheterna förbryllas av ökningen.

Beate Kampmann är professor vid Imperial College London och expert på smittsjukdomar som drabbar barn. Enligt henne finns flera teorier om varför antalet fall ökat.

– En orsak kan vara att läkare blivit mer försiktiga med att skriva ut antibiotika, vilket kan ha gjort att en del sjukdomsfall inte tacklats i ett tidigt skede.

Hon nämner också större klasser och faktumet att allt fler föräldrar skickar sina barn till förskola som möjliga orsaker. Det kan också vara frågan om en mer aggressiv bakterie.

Annons
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foto: Claudio Breciani/TT

– Men det finns inga enkla svar, bara observationer om vad som håller på att hända. För att ta reda på orsaken behöver vi större studier som tittar på bakterierna i folks näsor och hals.

I Sverige för Folkhälsomyndigheten ingen statistik över förekomsten av scharlakansfeber eftersom sjukdomen inte är rapporteringsskyldig. Men Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har inte fått bilden av att scharlakansfeber är något som ökat i Sverige under de senaste åren.

– Scharlakansfeber är en infektion som var mycket vanligare för 30-40 år sedan. Dock har vi sett en ökning av blodförgiftning orsakad av streptokocker, men det brukar inte finnas några direkta kopplingar mellan sjukdomarna och det är två olika sjukdomsförlopp, säger Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Breciani/TT

Scharlakansfeber orsakas av bakterien streptokocker som förutom scharlakansfeber kan ge olika varianter av till exempel halsfluss och blodförgiftning.

Att fler drabbas av scharlakansfeber i Storbritannien behöver inte heller betyda att sjukdomen kommer öka i Sverige, enligt Anders Tegnell.

– Jag tycker inte man behöver oroa sig i Sverige för detta. Det brukar inte sprida sig mellan länder och normalt sett är scharlakansfeber en väldigt ofarlig sjukdom där barnen fort blir friska om de får penicillin.

Annons
Annons

Vi har tur som lever i en tidsålder där det går att behandla sjukdomen med antibiotika.

Enligt Beate Kampmann i Storbritannien är scharlakansfeber dock inte den enda barnsjukdomen som börjat synas på sjukhusen och läkarmottagningarna i Storbritannien igen.

– Mässling har kommit tillbaka därför att en del föräldrar väljer att inte vaccinera sina barn. Vi kan räkna med att alla sjukdomar som förebyggs med vaccinationer kommer tillbaka om man väljer att inte vaccinera sig.

Vaccinmotståndet har lett till att antalet fall av mässling ökat i bland annat i Italien och Rumänien. Sjukdomen har också spridits till Sverige. I januari insjuknade drygt 30 personer i mässling i Västra Götalandsregionen. Utbrottet började då en person som besökt Sydeuropa sökte sig till en vårdcentral i Göteborg.

I Storbritannien har antalet fall av tuberkulos har också ökat. För fyra år sedan rapporterades 6 500 fall i England, 4 700 av personerna som insjuknat var födda utomlands. Sjudomen drabbar främst personer som lider av undernäring eller har ett försvagat immunsystem

Även andra sjukdomar har blivit vanligare. Antalet fall av skörbjugg, som orsakas av ett lågt intag av vitamin C, har stigit med närmare 40 procent under de senaste åtta åren. År 2011 dog en åttaårig pojke i Wales av bristsjukdomen. Också antalet fall av rakit, som orsakas av brist på vitamin D, har stigit.

Britterna måste nu bekanta sig med barnsjukdomar de trott att försvunnit.

– Jag visste inte mycket om scharlakansfeber innan jag insjuknade, säger Elisabeth Hobbes. Efteråt berättade vänner för mig att det var vad Beth i boken Unga kvinnor dött av. Vi har tur som lever i en tidsålder där det går att behandla sjukdomen med antibiotika.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons