Annons

USA bryter med brittisk ambassadör

Storbritanniens handelsminister Liam Fox ska be om ursäkt sedan läckta dokument visar att den brittiske ambassadören i USA kallat Donald Trumps styre "dysfunktionellt".

Trump skriver att USA nu bryter kontakten med ambassadören.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 2

Storbritanniens handelsminister Liam Fox. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT Bild 2 av 2

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT Bild 1 av 2

Storbritanniens handelsminister Liam Fox. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT Bild 2 av 2
1/2

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP/TT
2/2

Storbritanniens handelsminister Liam Fox. Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Läckorna kan skada relationen mellan länderna, säger Fox, som planerar att träffa president Donald Trumps dotter och rådgivare, Ivanka Trump, under ett besök i Washington.

– Jag kommer att be ursäkt för det faktum att vår förvaltning och individer bland våra politiker inte har levt upp till våra och USA:s förväntningar på deras beteende, vilket i det här enskilda fallet har lett till ett felsteg på ett extraordinärt och oacceptabelt sätt, säger handelsministern till BBC.

– Skadliga läckor av den här typen är oprofessionella, oetiska och opatriotiska och kan faktiskt leda till skador i relationen, vilket kan påverka våra säkerhetsintressen.

London har redan diskuterat läckan med Washington, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Kontakt har tagits med Trumpregeringen, där vi har framfört att vi anser att läckan är oacceptabel, säger premiärminister Theresa Mays talesperson som tillägger att Storbritannien beklagar vad som hänt.

Trump skriver på Twitter att USA inte kommer att ha med ambassadören att göra i framtiden.

"Jag känner inte ambassadören, men han är inte omtyckt eller väl ansedd i USA", skriver presidenten, som samtidigt passar på att kritisera Theresa May för hur hon hanterat brexit:

"De goda nyheterna för det fantastiska Förenade kungadömet är att de snart kommer att ha en ny premiärminister."

Enligt de läckta hemliga dokumenten skriver den brittiske ambassadören Kim Darroch bland annat att Trump utstrålar osäkerhet och att inget tyder på att Trumpstyret kommer att bli väsentligen "mer normalt, mindre dysfunktionellt, mindre oförutsägbart, mindre splittrat, mindre diplomatiskt klumpigt eller olämpligt".

Han tror enligt dokumenten inte heller på Trumps förklaring till att han blåste av ett amerikanskt anfall mot Iran nyligen. Snarare än att Trump ville rädda människoliv oroade han sig för hur det skulle kunna påverka hans omvalskampanj, står det i de läckta handlingar som tidningen Mail on Sunday tagit del av.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons