Annons

Brittisk minister: Putin ansvarig för förgiftning

Foto: Alexei Druzhinin/AP

Storbritannien får stöd av flera länder när Ryssland pekas ut för att ligga bakom för nervgiftsattacken i Salisbury tidigare i år.

Landets säkerhetsminister Ben Wallace säger att den ryske presidenten är ytterst ansvarig.

Under strecket
TT
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TTBild 1 av 1

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TTBild 1 av 1
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Frankrike, Kanada, Tyskland och USA säger i ett gemensamt uttalande att de har fullt förtroende för Storbritanniens bedömning om att de två misstänkta är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och att attacken med största sannolikhet godkändes på hög regeringsnivå, skriver flera medier.

Under torsdagen togs frågan upp i FN:s säkerhetsråd. Storbritannien pekade återigen ut Ryssland för attacken med nervgiftet Novitjok. Men Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzija slog ifrån sig och sade att Ryssland "aldrig har utvecklat, aldrig har producerat och aldrig har lagrat" Novitjok, rapporterar Sky News.

Tidigare under dagen sade Storbritanniens säkerhetsminister Ben Wallace att Vladimir Putin är ytterst ansvarig för försöket att förgifta ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter.

– I slutänden är det så att han är Rysslands president och det är hans regering som kontrollerar, finansierar och styr den militära underrättelsetjänsten, säger Wallace i en radiointervju med BBC.

– Jag tror inte att någon kan hävda att Putin inte kontrollerar staten. Och underrättelsetjänsten är sannerligen ingen frifräsare.

Ryssland har från första början förnekat all inblandning i nervgiftsattacken i Salisbury och avfärdar Wallaces påståenden, anligt nyhetsbyrån AFP.

– För oss är alla anklagelser mot den ryska ledningen oacceptabla, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Vare sig Rysslands högsta ledning eller de under, eller någon som helst myndighetsrepresentant, har någonting att göra med det som hände i Salisbury.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons