Annons

Källan till nervgiftet hittad: I sjuke mannens hem

Experter i skyddsdräkt genomsöker ett hus i Amesbury i jakten på källan till förgiftningar med nervgiftet Novitjok. Arkivbild.
Experter i skyddsdräkt genomsöker ett hus i Amesbury i jakten på källan till förgiftningar med nervgiftet Novitjok. Arkivbild. Foto: Matt Dunham/AP-TT

En liten flaska med det dödliga nervgiftet Novitjok har hittats hemma hos den man som förgiftades i Amesbury i sydvästra England. Nu arbetar polisen med att ta reda på flaskans ursprung och hur den hamnat där.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska polisen tror sig ha hittat källan till de senaste förgiftningsfallen i England. En liten flaska med nervgiftet Novitjok hittades i onsdags hemma hos den 45-årige man som hastigt insjuknade den 30 juni.

Mannens tillstånd har gradvis förbättrats och han har kort kunnat höras av polisen. En 44-årig kvinna som insjuknade i mannens bostad samma dag avled senare på sjukhus.

Nu har analyser bekräftat att substansen i flaskan är Novitjok, heter det i ett uttalande av polisen. Ytterligare analyser ska göras för att utröna om det handlar om samma sats som förgiftade den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i mars i Salisbury, inte långt från Amesbury.

Utredningen går samtidigt vidare för att ta reda på hur flaskan hamnat hemma mannen i Amesbury.

– Detta är en tydlig och positiv utveckling. Samtidigt kan vi inte garantera att det inte finns mer kvar av substansen, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

Storbritannien och dess allierade har anklagat Ryssland för att ligga bakom attacken mot Skripals, vilket lett till massutvisning av ryska diplomater från länder i väst. Moskva har nekat till anklagelserna och har svarat med att i sin tur utvisa västdiplomater.

Storbritannien har bjudit in experter från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i början av nästa vecka för att bekräfta att det rör sig om Novitjok.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons