Annons

Brittisk spionchef varnar för Kina

Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, under ett besök på S:t Andrewsuniversitetet nordost om Edinburgh i Skottland.
Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, under ett besök på S:t Andrewsuniversitetet nordost om Edinburgh i Skottland. Foto: Andrew Milligan/AP/TT

Den globala maktbalansen tippar över österut och länderna i väst måste tänka över Kinas växande inflytande, varnar Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Under strecket
TT
Publicerad

– I grund och botten rör sig makt, pengar och politik österut. Det är en ny politisk realitet vi måste anpassa oss till, säger Younger, i sitt andra längre offentliga anförande sedan han 2014 tog över MI6.

Han var på S:t Andrewsuniversitetet nordost om Edinburgh i Skottland och svarade bland annat på studenternas frågor. Inte minst är det de tekniska framstegen i Kina, med världens näst största ekonomi, som bekymrar Younger. Storbritanniens beroende av kinesisk 5G-teknologi måste diskuteras, säger han – men också att Kina inom några årtionden kan leda utvecklingen inom områden som artificiell intelligens, genetik och syntetisk biologi.

– Framtiden för kunskap ligger i vågskålen, säger Younger.

Han nämnde bland annat också Rysslands inblandning i västerländska valrörelser, och pekade återigen ut Moskva för nervgiftsattacken i brittiska Salisbury i mars.

– Jag bör understryka att fastän den ryska staten försöker destabilisera oss så försöker vi inte destabilisera Ryssland. Vi söker inte en upptrappning, säger Younger.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons