Annons

Brittiska ekonomer: Kan bara bli bättre efter brexit

Efter brexit kommer det att ljusna för Storbritannien, lovar flera ledande ekonomer.
Efter brexit kommer det att ljusna för Storbritannien, lovar flera ledande ekonomer. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Ett globalt frihandelsland där man gjort sig av med onödiga regler och lagar. Den framtiden hägrar för Storbritannien efter brexit, anser ekonomerna som stöder utträdet.

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att ekonomin kommer att gynnas av brexit. Och vissa ekonomier ger honom rätt.

Foto: Zheng Huansong/TT Bild 1 av 3
Foto: Steve Taylor/SOPA Images/TT Bild 2 av 3
Foto: Dave Stevenson/Shutterstock/TT Bild 3 av 3

LONDON Varningarna har varit många sedan britterna röstade för att lämna EU. Både Storbritanniens centralbank och stora industriorganisationer larmar att tillväxten sjunker och att ekonomin krymper efter brexit. Enligt kritikerna skjuter landet sig i foten genom att lämna en union som gett Storbritannien avgiftsfri tillgång till en viktig marknad.

Men alla håller inte med. För de brittiska ekonomer och företagsledare som stöder brexit är utträdet den spark i baken den brittiska ekonomin behöver. De hoppas att landet snart är på väg mot en ljus framtid där EU:s regler och lagar inte längre håller britterna tillbaka. Till dem hör Helena Morrissey, som tippats bli nästa chef för centralbanken Bank of England. Hon röstade på Brexitpartiet i EU-valet och stöder brexit eftersom hon anser att EU:s regler har en negativ inverkan på näringslivet i landet.

Edgar Miller, vd för riskkapitalbolaget Palladian, håller med. Han jobbade länge i Silicon Valley, men har nu Storbritannien som bas. Edgar Miller har arbetat med riskkapital i trettio år och känner starkt för brexit.

Annons
Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att ekonomin kommer att gynnas av brexit. Och vissa ekonomier ger honom rätt.

Foto: Zheng Huansong/TT Bild 1 av 1

– Det är den viktigaste frågan för Storbritannien sedan andra världskriget. Jag tror att euron kommer att kollapsa och då vill vi inte vara en del av EU.

Enligt Edgar Miller är det också viktigt att lämna EU för att slippa unionens byråkrati och regelverk. De håller Storbritannien tillbaka, anser han.

– Regeringen här försökte övertala folk att det skulle vara katastrofalt för ekonomin om vi lämnade EU. Men vi röstade inte lämna för att förbättra ekonomin, vi röstade lämna därför att vi var missnöjda med EU.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att ekonomin kommer att gynnas av brexit. Och vissa ekonomier ger honom rätt.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att ekonomin kommer att gynnas av brexit. Och vissa ekonomier ger honom rätt. Foto: Zheng Huansong/TT

Miller hör till en grupp ekonomer som anser att brexit inte kommer att ha en negativ inverkan på den brittiska ekonomin. Tvärtom.

Professor Patrick Minford vid universitetet i Cardiff är en av de ledande ekonomerna i gruppen. Han har sammanställt en studie som visar att Storbritanniens BNP skulle växa med drygt sju procent under de kommande 15 åren om Storbritannien lämnade EU utan ett avtal. Ökningen skulle bland annat komma från frihandelsavtal med resten av världen, men också från ökad produktivitet på grund av avreglering.

Det skulle ge regeringen en möjlighet att sänka skatterna.

Patrick Minford tror inte att handelsbarriärer kommer att resas mellan EU och Storbritannien även om landet lämnar den inre marknaden och tullunionen. Han ser frihandelsavtal med EU och med resten av världen som en stor möjlighet för landet. Färre regler i arbetslivet skulle också ge ekonomin ett lyft.

Annons
Annons
Foto: Steve Taylor/SOPA Images/TT Bild 1 av 1

– Det skulle leda till en tillväxtrenässans på samma sätt som då Margaret Thatcher var premiärminister och tacklade fackföreningarna.

Det skulle i sin tur ge regeringen en möjlighet att sänka skatterna, samtidigt som Storbritannien skulle kunna låna mer för att lyfta ekonomin efter brexit.

Patrick Minfords studie har fått kritik av andra ekonomer i Storbritannien. Regeringens egen undersökning visar att ett frihandelsavtal med EU, som påminner om Boris Johnsons avtal, i stället skulle få Storbritanniens BNP att krympa med närmare sju procent under de kommande 15 åren.

Foto: Steve Taylor/SOPA Images/TT

Men professor Chris Rowley på Oxford University, som också anser att brexit kan gynna Storbritannien, säger att det lönar sig att ta varningarna med en nypa salt.

– Det är samma personer som ansåg att det skulle vara en katastrof för oss om vi inte gick med i euron som nu säger att brexit kommer att bli en katastrof. De hade fel då och de har fel nu.

Chris Rowley tror inte att brexit kommer att ha en stor inverkan på den brittiska ekonomin i det långa loppet.

Det är inte bara frihandelstänket som driver ekonomerna som stöder brexit. Många av dem är också djupt oroliga över hur EU kommer att utvecklas framöver.

Alla har blivit tokiga. Världen skrattar åt oss.

David Blake, professor i ekonomi på Cass Business School, är en av dem som anser att det är själva EU som gjort brexit till ett måste för Storbritannien.

Annons
Annons
Foto: Dave Stevenson/Shutterstock/TT Bild 1 av 1

– EU är på väg mot en politisk union. Det är inget som uppskattas av de som tror på frihandel och det är inte kompatibelt med den anglosaxiska synen på världen.

David Blake ser EU som en byråkratisk och centraliserad organisation som går mot en allt närmare union där medlemsländerna betyder allt mindre. Han är orolig över att Storbritannien skulle bli tvunget att gå med i euron om landet stannade kvar och att EU snart skaffar en egen armé.

– Jag skulle föredra en brexit utan avtal, annars finns risken att vi blir fast.

Foto: Dave Stevenson/Shutterstock/TT

Men hur det än går tror han att utträdet kommer att hänga över Storbritannien i tiotals år.

– Alla har blivit tokiga. Under min livstid har jag aldrig upplevt att vi varit så här splittrade. Världen skrattar åt oss. Vi har blivit som Nordirland, vi är uppdelade i två läger som inte kan komma överens.

Patrick Minford anser att den synen på det politiska läget i Storbritannien är för pessimistisk.

– Britterna är bra på att gå vidare. Till och med “stanna”-anhängare vill nu att omröstningen respekteras, säger Minford.

Han syftar på en färsk mätning av Comres som visar att 54 procent av britterna vill att valresultatet i brexitomröstningen ska respekteras och att landet ska lämna EU. 32 procent anser att Storbritannien borde stanna kvar inom unionen.

– Jag tror att vi snart kommer att ha ett parlamentsval där alla de inrikespolitiska frågor som inte fått uppmärksamhet under de senaste åren kommer att lyftas upp, säger han.

John Mills, som driver ett företaget JML Direct som säljer produkter till åttio länder, har varit tveksam till EU sedan Storbritannien röstade för att gå med i Europeiska gemenskapen 1975. Han anser att Johnsons avtal är det bästa Storbritannien kan hoppas på.

– Det här har hängt över oss i tre år under tiden vi har försummat andra frågor som hälsovården och klimatförändringen. Osäkerheten har också påverkat investeringen till landet. Det är dags att rösta för avtalet nu så att vi kan gå vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons