Annons

Brittiska flygbolaget Flybe i konkurs

Ett Flybe-plan på Bromma flygplats 2012.
Ett Flybe-plan på Bromma flygplats 2012. Foto: Johan Nilsson/TT

Flybe, det största regionala flygbolaget i Europa, försattes i konkurs under natten till torsdag. Det uppger Storbritanniens flygmyndighet UK CAA.

Under strecket
Publicerad

Myndigheten ber alla Flybes resenärer att inte ta sig till flygplatsen då bolaget inte kommer sätta några flyg i luften överhuvudtaget. Bolaget har varit centralt för det brittiska inrikesflyget då det står för 40 procent av alla flygningar inom landets gränser. 2019 flög bolaget 8 miljoner passagerare.

Flybe hade fram till 2019 ett samarbete med SAS och så sent som i januari lovade den brittiska regeringen stödåtgärder för att rädda företaget.

Flera av Storbritanniens mindre flygplatser trafikeras endast av Flybe och det var en av anledningarna till att den brittiska regeringen lovade att gå in med stöd för att rädda bolaget.

I en kommentar till Sky News säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps att den brittiska regeringen är helt förstörd av beskedet:

– Vi försökte göra allt kring årsskiftet men tyvärr, på grund av coronaviruset, så har ett redan svagt bolag inte lyckats överleva, säger ministern till Sky News.

Brittiska regeringen har tidigare uttryckt en vilja att gå in med statliga stödpengar, som de däremot inte har kunnat göra. Detta då det skulle bryta mot EU:s inre marknadsregler som landet fortfarande är bundna till fram tills landet lämnar unionen.

Annons
Annons

Förutom inrikesflyg så trafikerade även Flybe en mängd destinationer i Europa, bland annat Frankrike, Tyskland och Irland.

Flybes konkurs är den första i coronavirusets spår. Viruset har gjort att alla flygbolag har kniven mot strupen. Analytiker har varnat för att finansiellt svaga bolag kan komma att gå under på grund av virusets enorma påverkan på resandet.

Flera av Europas största flygbolag, bland andra Lufthansa och British Airways, har utlyst besparingsåtgärder och anställningsstopp för att hantera det minskade resandet.

Norska lågprisbolaget Norwegian tappade under förra veckan halva sitt börsvärde. Detta efter att investerare blev nervösa att det hårt ansatta bolaget skulle påverkas mycket av det minskande resandet i coronavirusets spår.

Under torsdagsmorgonen släppte Norwegian siffror som visade att bolagets passagerartrafik minskade med över 20 procent under februari 2020.

Flybe ägdes av det brittiska konsortiet Connect Airways där miljardären Richard Bransons bolag Virgin Atlantic var en av storägarna.

Virgin Atlantic har, precis som många andra flygbolag, också tvingats till besparingsåtgärder. På onsdagen meddelade bolaget chefslönerna sänks med 20 procent. Dessutom drar bolaget kraftigt ned på antalet flygningar och inför anställningsstopp.

Europeiska flygbolag var redan innan coronavirusets intåg känsliga mot störningar och inkomstbortfall. Flybe är dessutom det andra brittiska flygbolaget som går i konkurs på ett halvår. I september meddelade charterjätten Thomas Cook att de gick i konkurs, något som drabbade många svenska resenärer.

Efter reklamen visas:
Stort brittiskt flygbolag kollapsar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons