Annons

Brittiska Labour strider om brexit

Ett förslag om att Labour ska ta ställning mot ett utträde ur EU gick till omröstning på partistämma i Brighton. Förslaget röstades knappt ned medels handuppräckning, till partiledare Jeremy Corbyns lättnad.
Ett förslag om att Labour ska ta ställning mot ett utträde ur EU gick till omröstning på partistämma i Brighton. Förslaget röstades knappt ned medels handuppräckning, till partiledare Jeremy Corbyns lättnad. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Det brittiska oppositionspartiet Labour stod vid ett vägval vid partiets stormiga stämma i Brighton på måndagen.

En stark falang utmanar partiledaren Jeremy Corbyn och vill att Labour stadfäster att landet ska stanna i EU. I en dramatisk omröstning medels handuppräckning var nävarna nästan lika många för som emot förslaget.

Mötesordförande Wendy Nichols blickade ut mot de 1 200 delegaterna och sade att förslaget hade röstats igenom, för att direkt korrigera sig och säga att det var nedröstat.

Krav på rösträkning avslogs.

Därmed lyckades den utsatte Corbyn att få stöd för sin hållning om att försöka ena de två falangerna genom att skjuta på beslutet – antingen till efter ett val eller genom en ny folkomröstning. Till dess är man varken för eller emot.

Men Labours och Corbyns hållning har inneburit att partiet tappat väljarstöd i de senaste opinionsmätningarna, i helgen visade två mätningar att partiet ligger 15 procentenheter efter styrande Tories.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons