Annons

Brittiska miljonärer köper nya pass inför Brexit

Enklaste sättet för britter att ha kvar ett EU-pass efter brexit: hitta lite irländskt blod i släktträdet och ansök om medborgarskap i Dublin.

Eller så kan de helt enkelt köpa ett pass – något som brittiska miljardärer och företagare inte missat. Flera ledande brexitanhängare har redan blivit invånare på Malta.

Under strecket
Publicerad

Theresa May, höger, möter Maltas motsvarighet Joseph Muscat vid 10 Downing Street i februari.

Foto: Daniel Leal-Olivas/APBild 1 av 1

Theresa May, höger, möter Maltas motsvarighet Joseph Muscat vid 10 Downing Street i februari.

Foto: Daniel Leal-Olivas/APBild 1 av 1
Theresa May, höger, möter Maltas motsvarighet Joseph Muscat vid 10 Downing Street i februari.
Theresa May, höger, möter Maltas motsvarighet Joseph Muscat vid 10 Downing Street i februari. Foto: Daniel Leal-Olivas/AP

BRYSSEL. De kallas för ”gyllene pass” – maltesiska, cypriotiska och bulgariska pass som är till salu för den som kan hosta upp motsvarande mellan 8 och 20 miljoner kronor. Passen ger automatiskt sina innehavare rätt att bo, arbeta och placera tillgångar man inte vill ha så mycket frågor om var som helst i EU.

För i och med reglerna om fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital i hela EU, är ett maltesiskt, cypriotiskt eller bulgariskt pass automatiskt en dörröppnare till alla andra länder i unionen.

I Storbritannien har flera personer, förmögna företagare, nyligen köpt maltesiska pass – förmodligen för att ha kvar sina affärer på den inre marknaden efter brexit, eller för att i god tid föra ut sina pengar från ett Storbritannien som fruktar marknadskaos och finansiell ovisshet efter utträdet ur EU.

Annons
Annons

Han vill få ut alla ur EU, men sen själv krypa in igen.

En av dem, mångmiljardären Christopher Chandler, som pikant nog är en av huvudfinansiärerna till en tankesmedja, Legatum, som propagerat för en ”hård” brexit – att man klipper alla band med EU rakt av, utan inre marknads- eller tullsamarbete – blev maltesisk medborgare år 2016.

– Han vill få ut alla ur EU, men sen själv krypa in igen, sade Roberto Metsola, en maltesisk parlamentsledamot, indignerat om uppgiften att kända ”brexiteers” själva köpt EU-pass.

Även chefen för Legatum, Mark Stoleman, har köpt ett maltesiskt pass. Britter med tunnare plånbok har däremot flockats till irländska konsulat i hela Storbritannien för att hävda släktskap med någon från den gröna ön. Bara år 2017 utfärdades 80 000 irländska pass till britter som vill förbli EU-medborgare.

Malta var först ut med att erbjuda pass till rika investerare från hela världen, helt utan släktband att peka på, och har också fått mycket häftig kritik från bland annat Bryssel.

EU-kommissionen menar att man med passförsäljningen öppnar en port till hela EU för exempelvis gangstrar som vill tvätta skumraskpengar i europeiska finansinstitut, eller extremister som planerar våldsattentat i väst.

Den maltesiska regeringen lovade visserligen att passköparna skulle behöva skaffa sig en adress och bo på ön, som vilka medborgare som helst. Men det dröjde inte länge förrän rapporterna om ”brevlådemalteser” började dugga tätt.

Det var passköpare som registrerat sig på adresser som visade sig vara garage, trädgårdsskjul, elskåp eller brevlådor, och som knappt satt sin fot på ön.

Annons
Annons

Bland de nya EU-medborgarna med framför allt maltesiska och cypriotiska pass finns hundratals förmögna ryssar – bland dem flera så kallade PEP (Politically Exposed Persons): personer som är, exempelvis, misstänkta internationellt för pengatvätt.

En av nymalteserna, Pavel Melnikov, är samme ryske miljardär som köpt upp stora delar av skärgården utanför Åbo. Han kunde med sitt maltesiska pass bosätta sig fritt i Finland. När finska elitpoliser stormade Melnikovs skärgårdsidyll förra året hittade de 35 miljoner i kontanter.

Bulgariens försök att sälja EU-pass i världen har däremot inte varit särskilt lyckat.

Cypern har sålt pass till flera syriska politiker i cirkeln kring ledaren Bashar al-Assad, och Malta har sålt hela 62 pass till medlemmar av två saudiarabiska miljardärsfamiljer. Andra som betalat för maltesiska pass är kinesiska och libyska miljardärer.

Bulgariens försök att sälja EU-pass i världen har däremot inte varit särskilt lyckat och landet har meddelat att man lägger ner projektet – till EU-kommissionens stora glädje.

EU-institutionerna kan inte stoppa passförsäljningen, eftersom frågor som rör medborgarskap beslutas av varje enskilt EU-land. Och Malta och Cypern menar att de inte gör något som inte andra EU-länder redan hållit på med länge.

Hela 20 EU-länder erbjuder idag långtidsvisum- och uppehållstillstånd för personer med tillräckligt stort kapital att investera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons